Bukake 30.04.2019 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Na wstępnie zaznaczam, że uziom fundamentowy nie został wykonany, dom już stoi zadaszony... Padło na wyprowadzenie uziomu bednarką. Moje pytania:-czy bednarka musi iść dookoła domu (czy np może iść linią prostą do ogrodu i tam być położona na dużej powierzchni-coś na wzór podłogówki)-czy bednarka do skutecznej ochrony musi tworzyć pętlę? Czyli czy koniec bednarki musi być połączony mniej więcej z początkiem w miejscu wyjścia bednarki na ścianę domu-nawiązanie do powyższego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 30.04.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Do czego ten uziom ? Odgromowka czy ochrona przeciwporażeniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 01.05.2019 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Przeciwporażeniowa, ale gdzieś wyczytałem (kwestia potwierdzenia z elektrykiem), że można i odgromówke do tego zrobić.Wokół domu sporo drzew i wyższe budynki z odgromówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 01.05.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Na potrzeby ochrony przeciwporażeniowej na tym etapie wbijasz szpilki i na bieżąco mierzysz rezystancje. Szpilki łączysz ze sobą do momentu otrzymania zadanej wartości rezystancji. Powinieneś zejść z pomiarem poniżej 10ohm przy suchej glebie, przy mokrej ok 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Powinieneś zejść z pomiarem poniżej 10ohm przy suchej glebie, przy mokrej ok 5. Skąd te liczby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 01.05.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Wiedziałem ze o to zapytasz. Nie ma tutaj normy. Projekty zazwyczaj mąja z czapy wpisane 30 albo 10. Trzeba uwzględnić współczynnik kiedy dokonujesz pomiaru w mokrym gruncie mając na uwadze, ze wynik znacznie się pogorszy kiedy gleba będzie wysuszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Nie ma tutaj normy. Pewny jesteś? Z czego to może być cytat? "Glówny zacisk (szyna) uziemiajacy (MET) instalacji elektrycznej budynku powinien byc polaczony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilajacej instalacje i uziemiony mozliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" ? . Jak się zmienia wilgotność tak poniżej metra głębokości? Masz na to jakieś pomiary i zalecenia co do sposobu uwzględniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 01.05.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Kaizen, Ty to chyba pracujesz w jakimś instytucie normalizacyjnym, że za każdym razem rzucasz wycinkami z norm i ustaw (albo się nudzisz ) Poza tym wiecie że Polskie Normy nie są literą prawa, a stosowanie się do nich jest dobrowolne. (Przepraszam że tym postem nic nie wnioslem do tematu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Poza tym wiecie że Polskie Normy nie są literą prawa, a stosowanie się do nich jest dobrowolne. Widziałeś kiedyś rozporządzenie w sprawie warunków technicznych? W Załączniku nr 1 masz nawet spis norm, których stosowanie rozporządzenie nakazuje. Staram się nie wprowadzać w błąd i podawać źródła. A Ty skąd czerpiesz wiedzę? Czy nie wiesz, ale piszesz? Edytowane 1 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 01.05.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Pewny jesteś? Z czego to może być cytat? "Glówny zacisk (szyna) uziemiajacy (MET) instalacji elektrycznej budynku powinien byc polaczony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilajacej instalacje i uziemiony mozliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" ? . Jak się zmienia wilgotność tak poniżej metra głębokości? Masz na to jakieś pomiary i zalecenia co do sposobu uwzględniania? Juz zaluje odpowiedzi na ten watek... Sam zacytowales SEP-E-001 : "Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" Wiesz co znaczy nie powinna ? Znaczy moze byc jakakolwiek. Odyslam Cie do artykulu Musiala ktory pewnie znasz. (str 21) http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf 30 ohmow - prosze Cie... porozmiawiaj z pomiarowcami, ktorzy obsluguja duze budowy, zaklady produkcyjne itp., gdzie obowiazuja jakies projekty uziomow. Tam maja zejsc do 2-3 ohmow a 10 to jest katastrofa i nikt takiego uziomu nie odbierze. W moim przypadku 50 metrow bednarki w lawie w lutym dalo 9 ohmow. W sieprniu bylo juz 17. Piasek gruboziarnisty do 4 metrow. Nie jestem specjalista do spraw wszelakich w przeciwienstwie do Ciebie. Po prostu otarlem sie o ten temat, rozmawialem z kilkoma pomiarowcami, elektrykami i pozwolilem sobie podzielilc sie tym co sie dowiedzialem. Sorry... Edytowane 1 Maja 2019 przez michal_wro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 01.05.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Tak, chyba gdzieś mi się rzuciły w oczy te warunki techniczne. Polskie Normy to jest temat rzeka. Stosowanie się do nich jest dobrowolne, ale nie obligatoryjne. Należy stosować się do WT, rozporządzeń itp, a że odsyłają często one do PN to inna bajka.Niepotrzebnie zacząłem ten temat, bo zbaczamy z kursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.05.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 (edytowane) Juz zaluje odpowiedzi na ten watek... Sam zacytowales SEP-E-001 : "Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" Wiesz co znaczy nie powinna ? Znaczy moze byc jakakolwiek. Odyslam Cie do artykulu Musiala ktory pewnie znasz. (str 21) No właśnie sam się zastanów, co znaczy "powinna"? Znaczy, że inaczej jest niezgodna z normą czy prawem. Myślisz, ze "Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" to poradnik? Nie mieszaj instalacji przemysłowych czy budynków wielorodzinnych z instalacjami odgromowymi z uziomem instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym. A co do opracowania, to co ono ma wspólnego ze szpilami, o których pisałeś (w zakresie wilgotności gruntu i jego uwzględniania)? Czy sam obalasz tym źródłem swoje wymogi co do rezystancji uziomu w domu jednorodzinnym? Edytowane 1 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.05.2019 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 30 ohmow - prosze Cie... porozmiawiaj z pomiarowcami, ktorzy obsluguja duze budowy, zaklady produkcyjne itp., gdzie obowiazuja jakies projekty uziomow. Tam maja zejsc do 2-3 ohmow a 10 to jest katastrofa i nikt takiego uziomu nie odbierze. . Skąd Wy wymyślacie te bzdury to nie wiem 2-3 Ohmy... fakt faktem że projektanci też wszędzie 10 wpisują nie patrząc jaki obiekt i do czego uziom. Poniżej 5 Ohm jednak nigdy nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 02.05.2019 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Wracając jednak do tematu Dzięki za sugestie, ale szpilek wbijał nie będę raczej, padło na uziom z bednarki, którą już kupiłem. Dodatkowo nie posiadam do tego sprzętu. Jeżeli sama bednarka nie wystarczy, będę wtedy kombinował. Wracając również do pytań o bednarkę: czy bednarka musi tworzyć pętle? czy musi faktycznie okalać cały dom? czy ta sama bednarka może służyć jako uziom przeciwporażeniowy i odgromowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.05.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Wracając jednak do tematu Dzięki za sugestie, ale szpilek wbijał nie będę raczej, padło na uziom z bednarki, którą już kupiłem. Kupiłeś miedziowaną albo nierdzewną? Czy chcesz mieć uziom tymczasowy? Trochę fotek ośmioletniej bednarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 10.05.2019 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Niestety zostało mi dostarczone "po znajomości" i jest miedziowana. Nie, uziom chce na stałe, i tak wiem, że pewnie za 10 lat będę to musiał odkopać niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts