Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom

Bukake

Recommended Posts

Na wstępnie zaznaczam, że uziom fundamentowy nie został wykonany, dom już stoi zadaszony...

Padło na wyprowadzenie uziomu bednarką.

Moje pytania:

-czy bednarka musi iść dookoła domu (czy np może iść linią prostą do ogrodu i tam być położona na dużej powierzchni-coś na wzór podłogówki)

-czy bednarka do skutecznej ochrony musi tworzyć pętlę? Czyli czy koniec bednarki musi być połączony mniej więcej z początkiem w miejscu wyjścia bednarki na ścianę domu-nawiązanie do powyższego pytania.

Nie ma tutaj normy.

Pewny jesteś?

Z czego to może być cytat?

"Glówny zacisk (szyna) uziemiajacy (MET) instalacji elektrycznej budynku powinien byc polaczony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilajacej instalacje i uziemiony mozliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" ? .

Jak się zmienia wilgotność tak poniżej metra głębokości? Masz na to jakieś pomiary i zalecenia co do sposobu uwzględniania?

Poza tym wiecie że Polskie Normy nie są literą prawa, a stosowanie się do nich jest dobrowolne.

Widziałeś kiedyś rozporządzenie w sprawie warunków technicznych? W Załączniku nr 1 masz nawet spis norm, których stosowanie rozporządzenie nakazuje.

Staram się nie wprowadzać w błąd i podawać źródła. A Ty skąd czerpiesz wiedzę? Czy nie wiesz, ale piszesz?

Edytowane przez Kaizen

Pewny jesteś?

Z czego to może być cytat?

"Glówny zacisk (szyna) uziemiajacy (MET) instalacji elektrycznej budynku powinien byc polaczony z przewodem ochronnym (PE lub PEN) linii zasilajacej instalacje i uziemiony mozliwie blisko MET. Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30" ? .

Jak się zmienia wilgotność tak poniżej metra głębokości? Masz na to jakieś pomiary i zalecenia co do sposobu uwzględniania?

Juz zaluje odpowiedzi na ten watek...

Sam zacytowales SEP-E-001 :

"Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30"

Wiesz co znaczy nie powinna ? Znaczy moze byc jakakolwiek. Odyslam Cie do artykulu Musiala ktory pewnie znasz. (str 21)

http://www.edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf

30 ohmow - prosze Cie... porozmiawiaj z pomiarowcami, ktorzy obsluguja duze budowy, zaklady produkcyjne itp., gdzie obowiazuja jakies projekty uziomow. Tam maja zejsc do 2-3 ohmow a 10 to jest katastrofa i nikt takiego uziomu nie odbierze.

W moim przypadku 50 metrow bednarki w lawie w lutym dalo 9 ohmow. W sieprniu bylo juz 17. Piasek gruboziarnisty do 4 metrow.

Nie jestem specjalista do spraw wszelakich w przeciwienstwie do Ciebie. Po prostu otarlem sie o ten temat, rozmawialem z kilkoma pomiarowcami, elektrykami i pozwolilem sobie podzielilc sie tym co sie dowiedzialem. Sorry...

Edytowane przez michal_wro

Tak, chyba gdzieś mi się rzuciły w oczy te warunki techniczne. Polskie Normy to jest temat rzeka. Stosowanie się do nich jest dobrowolne, ale nie obligatoryjne. Należy stosować się do WT, rozporządzeń itp, a że odsyłają często one do PN to inna bajka.

Niepotrzebnie zacząłem ten temat, bo zbaczamy z kursu.

Juz zaluje odpowiedzi na ten watek...

Sam zacytowales SEP-E-001 :

"Rezystancja tego uziemienia nie powinna przekraczac 30"

Wiesz co znaczy nie powinna ? Znaczy moze byc jakakolwiek. Odyslam Cie do artykulu Musiala ktory pewnie znasz. (str 21)

No właśnie sam się zastanów, co znaczy "powinna"? Znaczy, że inaczej jest niezgodna z normą czy prawem.

Myślisz, ze "Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" to poradnik?

Nie mieszaj instalacji przemysłowych czy budynków wielorodzinnych z instalacjami odgromowymi z uziomem instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym.

A co do opracowania, to co ono ma wspólnego ze szpilami, o których pisałeś (w zakresie wilgotności gruntu i jego uwzględniania)? Czy sam obalasz tym źródłem swoje wymogi co do rezystancji uziomu w domu jednorodzinnym?

Edytowane przez Kaizen

30 ohmow - prosze Cie... porozmiawiaj z pomiarowcami, ktorzy obsluguja duze budowy, zaklady produkcyjne itp., gdzie obowiazuja jakies projekty uziomow. Tam maja zejsc do 2-3 ohmow a 10 to jest katastrofa i nikt takiego uziomu nie odbierze.

.

Skąd Wy wymyślacie te bzdury to nie wiem :D 2-3 Ohmy... fakt faktem że projektanci też wszędzie 10 wpisują nie patrząc jaki obiekt i do czego uziom. Poniżej 5 Ohm jednak nigdy nie widziałem :D

Wracając jednak do tematu :) Dzięki za sugestie, ale szpilek wbijał nie będę raczej, padło na uziom z bednarki, którą już kupiłem. Dodatkowo nie posiadam do tego sprzętu. Jeżeli sama bednarka nie wystarczy, będę wtedy kombinował.

Wracając również do pytań o bednarkę:

czy bednarka musi tworzyć pętle?

czy musi faktycznie okalać cały dom?

czy ta sama bednarka może służyć jako uziom przeciwporażeniowy i odgromowy?