bobrow 02.05.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Moc to moc, a sprawnosc to inna rzecz, jedno z drugim nie powiazane. Nie mozna liczyc ze rzeczywista moc kotła to iloczyn sprawnosci i mocy znamionowej. Producent zawsze podaje moc znamionowa i sprawnosc. Wszystko ok-tylko trzeba wytłumaczyć ,że przy piecu węglowym (jakimkolwiek) zawsze są straty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Ok- może przekręciłem nazwę , a tak chyba działa : http://cieplowlasciwie.pl/ http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5mm9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5mm9 No , udało się... Teraz możesz sobie zlecić profesjonalne OZC lub możesz wiedzieć czego mniej/więcej się spodziewać kiedy będziesz rozmawiał z instalatorami. Zawsze największy miszung jest z mocami oferowanych PC - jedni będą twierdzić , że 9 kW wystarczy, inni że 16kW lub więcej. Jak będziesz wiedział ile potrzebujesz mocy przy najniższych temp - to nie powinieneś sobie wcisnąć czegoś nieodpowiedniego... A teraz kwestia „ruskiego mrozu”- masz strefę -18 st , pytanie kiedy było tyle mrozu i jak długo on trwał ? Zapewne się okaże , że nie ma sensu brać PC z pełną potrzebną mocą dla najniższych temp , ponieważ : -rzadko kiedy występują -jak już będzie taki mróz , to nad ranem na kilka godzin, wtedy PC też będzie pracować - ale z mniejszą mocą, -jest jeszcze kwestia akumulacyjności budynku, przez parę godzin nie spadnie znacznie temp w domu U mnie np wychodzi z tego kalkulatora ok 11 kW dla -22st/22st i moja PC 9 kW wystarcza ( uwaga-tak naprawdę ma trochę więcej mocy w średnich temp,ma klamoty od 12 kW,natomiast przy -23 st dawała ok 7.5 kW) Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Zrób jeszcze symulację z większą izolacją stropu np 30 lub 40cm wełny.To jest zazwyczaj najtańszy i najłatwiejszy sposób na zmniejszenie strat- wtedy podaj wynik. Edytowane 2 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) A jaki jest rok budowy tego domu ?Jeśli ma ok 10 lat, to nie chce mi się wierzyć- że nie ma izolacji podłogi parteru... Edytowane 2 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Dymek,jeszcze proszę , podaj ile ton ekogrochu idzie Ci rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Dymek, jeszcze proszę , podaj ile ton ekogrochu idzie Ci rocznie Jeśli chodzi o rok domu to około 80mkw jest stare budownictwo 1910 i jeśli chodzi o ocieplenie podłogi z tego co wiem to nie jest ocieplona A reszta to budynek z 2015 roku ale podłoga również nie jest ocieplona, wiem że w jednym pokoju jest tylko dużo styropianu pod wylewką bo była różnica poziomu ale to jest około 18mkw , ekogroszek idzie mi strasznie dużo ponieważ piec mam dużo za duży dlatego zmieniam bo teraz mam 37kw i idzie 9 ton węgla na cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Jeśli chodzi o rok domu to około 80mkw jest stare budownictwo 1910 i jeśli chodzi o ocieplenie podłogi z tego co wiem to nie jest ocieplona A reszta to budynek z 2015 roku ale podłoga również nie jest ocieplona, wiem że w jednym pokoju jest tylko dużo styropianu pod wylewką bo była różnica poziomu ale to jest około 18mkw , ekogroszek idzie mi strasznie dużo ponieważ piec mam dużo za duży dlatego zmieniam bo teraz mam 37kw i idzie 9 ton węgla na cały rok 9 ton to naprawdę sporo-nawet przy gorszej niż zwykle sprawności... To szybko policzymy-załóżmy ,że jednak ćmisz ten przewymiarowany piec i sprawność zamiast "standardowych" 70% jest np 60%. Z jednego kg ekogrochu średnio uzyskujemy w idealnych warunkach ok 8kWh czyli : (9 000 kg x 8kWh) x 60%=72 000kWh x0,6= 43 200kWh lub masz te 70% sprawności tj (9 000kg x 8kWh) x0,7=50 400 kWh ,a jeśli masz sprawność 50% to zużywasz 36 000kWh Nie wiem czy to jest możliwe , aby piec na ekogroch mógł mieć tak niską sprawność.Ja miałem zasypowy Cichewicz Logica coś 27 kW i kiedy porównałem spalanie ze zużyciem na PC -to wyszło mi ,że miałem sprawność na węglu coś o 40% (przy znacznie przewymiarowanym piecu ,do tego nie czyściłem go w środku zbyt często). U mnie przy podobnej izolacji ścian (ale lepszej stropów i posadzki) rocznie idzie na CO+CWU ok 20 000-22 500 kWh . Twoja strefa jest cieplejsza-jak dołożysz izolacji na strop i może zamontujesz zewnętrzne rolety z izolacją kilku mm , to możesz zejść znacznie ze zużycia kWh (na czymkolwiek). Opisz jeszcze jak paliłeś tj temp ,jak często czyściłeś piec (tj wyczystki) ,itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Te 9 ton trochę mną wstrząsnęło-pomimo dużego przewymiarowania i trochę gorszej sprawności to i tak baaardzo dużo...Wygląda to na bardzo duże straty-może warto pomyśleć o profesjonalnym audycie OZC i termomodernizacji , a następnie o PC ?Gdybyś miał niższe zużycie-był bym "odważniejszy" w określeniu mocy PC.Wg mnie najpierw termomodernizacja-potem dobór PC.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Te 9 ton trochę mną wstrząsnęło-pomimo dużego przewymiarowania i trochę gorszej sprawności to i tak baaardzo dużo... Wygląda to na bardzo duże straty-może warto pomyśleć o profesjonalnym audycie OZC i termomodernizacji , a następnie o PC ? Gdybyś miał niższe zużycie-był bym "odważniejszy" w określeniu mocy PC. Wg mnie najpierw termomodernizacja-potem dobór PC. Powodzenia Zanim robiłem nowa część budynku opalałem jakieś 150mkw zwykłym kopciuchem i spalał naprawdę mało , trochę palilem drewnem trochę węglem z tego co kojarzę do było to około tony węgla i 5 metrów drewna na całą zimę i było ciepło więc stara cześć nie ma wielkich strat ciepła bo było ok, moje wielkie spalanie zaczęło się jak rozbudowałem budynek (nowa część jest jeszcze lepiej ocieplona niż stara) i wymieniłem piec na tego 37kw , nie było mnie w Polsce i firma która wszystko budowała poleciła żonie taki duży piec ze będzie dobry , kobieta się nie znała i się zgodziła, Pewnie jeszcze ma znaczenie że przekrój komina też jest dużo za mały jak na ten piec bo to tylko 14 cm A ze strony producenta wynika że powinno być ponad 20 cm, nowa część nie ma wielkich strat ciepła dowodem może być to że zima mam włączone wszędzie grzejniki na nowej części A grzeje tylko podłogowa która jest tylko w łazience i kuchni , jak są wielkie mrozy to rozkręcam tylko jeden z dwóch grzejników które mam w salonie i to starcza , powiedziałbym że nawet jest za ciepło jak dla mnie ale z żona tak lubi wiec musiałem się przyzwyczaić , jeżeli chodzi o czyszczenie pieca to przyznam się że nie jest za często czyszczony, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Moja kotłownia nie jest idealnie zrobiona rurki od wody nie ocieplone jak w kotłowni mam ze 30 robi ciepła przez to, przed wymiana pieca na pompę ciepła oczywiście naprawie te niedociągnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.05.2019 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Wszystko ok-tylko trzeba wytłumaczyć ,że przy piecu węglowym (jakimkolwiek) zawsze są straty ... Owszem zawsze sa straty i szanujący sie producent zawsze je podaje w postaci sprawnosci. I przy tych własnie stratach podaje tez moc kotła. Dlatego tez nie mnozymy sprawnosci i mocy nominalnej kotła. to bład, zdarza sie ze palimy opałem który odbiega od zalecen producenta i wtedy moc osiągana przez kocioł bedzie mniejsza od nominalnej. Ale dalej to nie bedzie iloczyn sprawnosci i mocy nominalnej. Ile ta moc bedzie mniejsza? to moze okreslic badanie w laboratorium, wyliczenie tego jest trudne , a jezeli juz to mało dokladne. Tylko badania laboratoryjne okresla to dokladnie, ale nie ma to wiekszego sensu bo opał moze byc róznej jakosci. Z drugiej strony kotły mogą pracowac nie tylko z mocą nominalną ale i maksymalną poprzez odpowiedni dozowanie ilosci powietrza do spalania. Okreslanie mocy kotła jako mniejszej od mocy nominalnej/znamionowej w celu doboru mocy pomy ciepła to zadanie dosc karkołomne, niedokładne i tak faktycznie bez sensu. Ogolnie metoda porównawcza w celu doboru mocy urzadzenia grzewczego czy tez okreslenia zapotrzebowania na ciepło/opał prowadzi czasem do duzych przekłaman. Ma jednak jedną zaletę jest darmowa, tylko co to nam daje skoro jest niedokladna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.05.2019 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Ten kalkulator pereko ma bardoz mało opcji nawet niemamszans wpisac parametrów swojego domu ale wg tego co jest najbliższe prawdzie to potrzebuję 14kW Mam 10kW a w szczycie sezonu chodzi na 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Asolt-dziękuję za wykład, a co napiszesz Dymkowi ? PS1Mogę nie być na bieżąco w dyskusji-korzystam z uroków grillowej pogody na tej MajówcePS2A gdzie mnożyłem moc czegokolwiek ze sprawnością ? Edytowane 2 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.05.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 A gdzie mnożyłem moc czegokolwiek ze sprawnością ? Post 14 kol. Dymek "obliczył" moc kotła na 18 kW, w poscie nr 15 podałes moc kotła na 12,5 kW. Monoząc 18x0,7= 12,6 kW. Własnie w tym poscie mnożyłes, co prawda zaokrągliłes do 12,5 kW, niemniej jednak było mnożenie, nie chodzi o to ze sie czepiam, a tylko to ze to wprowadzanie w błąd. Forum ma pomagac, a nie mnozyc nieprawdziwe teorie. Cały problem sie bierze z tego ze niektórzy rozpaczliwie bronią sie przed dokladnymi obliczeniami ozc i kombinują jak przysłowiowy kon pod góre. A przeciez obliczenia mozna podac w kilku wariantach dla róznych temperatur zewnetrznych. Mając dokładne dane mozna doradzic i obliczyc opłacalnosc danego rozwiazania. Ale nic na siłe, to inwestor musi zadecydowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.05.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Asolt - ale zapomniałeś dodać , że napisałem jeśli dobrze podali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.05.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Asolt - ale zapomniałeś dodać , że napisałem jeśli dobrze podali... Niewazne czy dobrze lub niedobrze podali, nie mnozy sie i juz. Nie rozumiem dlaczego sie upierac przy tym co nieprawidłowe. Wracając do meritum, bez dokladnych wyników to tylko gdybanie, jezeli sie przypadkiem dobrze dobierze moc pompy to ok, jezeli nie to tez bedzie działało, czy optymalnie i efektywnie nie wiadomo, ale raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Generalnie znalazłem taką pompę , w opisie pisze że można przewymiarować i jeżeli nie ma potrzeby to nie chodzi na pełną moc więc nie ma większego poboru mocy , tak jest faktycznie czy bajki piszą żeby sprzedać ? A drugie pytanie czy tras pompa wigilię jest dobra i godna uwagi za te pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 02.05.2019 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Generalnie znalazłem taką pompę , w opisie pisze że można przewymiarować i jeżeli nie ma potrzeby to nie chodzi na pełną moc więc nie ma większego poboru mocy , tak jest faktycznie czy bajki piszą żeby sprzedać ? A drugie pytanie czy tras pompa wigilię jest dobra i godna uwagi za te pieniądze? Link do pompy https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-mitsubishi-powietrze-woda-do-250m2-7701135374?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.05.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 (edytowane) Link do pompy https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-mitsubishi-powietrze-woda-do-250m2-7701135374?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Niby prawie prawda. To znaczy pompy inwerterowe tak działają, że mają zmienną moc. Ale COP zależy również od % obciążenia (czyli w tych samych warunkach inny będzie COP, gdy PC produkuje 1kW, a inny gdy 12kW). Do tego uczciwie liczony COP zawiera prąd pobierany przez elektronikę, grzałkę karteru, pompę obiegową - więc im mniejsza moc sprężarki w danej chwili, tym większy narzut tego pradu zużywanego poza sprężarką i niższy COP. Ale to anonimowa oferta. Niby firma, niby ma stronę - ale na niej nie ma wymaganych prawem danych - klik. Telefon komórkowy. Brak modelu pompy. Jeden komentarz na Allegro a konto ma ponad 14 lat.. Jak dla mnie śmierdząca oferta. Cena też zbyt atrakcyjna. Edytowane 2 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts