bobrow 03.05.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Asolt- rzeczywiście chlapnąłem z mocą i sprawnością.Sprawność ma przecież znaczenie przede wszystkim przy zużyciu.A co myślisz o tych 9 tonach u Dymka ,gdzie w części przed rozbudową miał bardzo małe zużycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.05.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Cena też zbyt atrakcyjna. Sporo takich "atrakcyjnych" ofert obdzwoniłem i wcale mnie nie zdziwi fakt, że autor tej ma zapewne na myśli - cena tytułowa to 60% plus 40% po zamontowaniu maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.05.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Asolt- rzeczywiście chlapnąłem z mocą i sprawnością. Sprawność ma przecież znaczenie przede wszystkim przy zużyciu. A co myślisz o tych 9 tonach u Dymka ,gdzie w części przed rozbudową miał bardzo małe zużycie ? Co mysle?, mysle ze te obliczenia są bez sensu. Całosc ma 250 m2, w wyniku jest podane 180 m2, ciepłowlasciwe okresliło jakosc izolacji jako znakomitą (???), zapotrzebowanie na ciepło to ok. 21000 kWh, rzeczywiste zuzycie opału 9 ton. Nic a nic sie nie zgadza. Dom składa sie z dwóch czesci, jak to ujac w cieplewlasciwym nie wiadomo. Jezeli ma byc PC to nie tylko trzeba okreslic jej moc ale i do jakiej temp. minimalnej. Trzeba tez wymienic/zamienic grzejniki na niskotemperaturowe. To wszystko wymaga dokladnych obliczen. W tym konkretnym przypadku ciepłowlasciwe nic a nic nie pomoglo a jedynie zaciemniło sytuacje. Po co było cokolwiek liczyc. Ja wiem ze intencje masz dobre, ale jak to mówią "dobrymi checiami piekło jest wybrukowane". Rozumiem ze kazdy chce jak najtaniej, ale gdybanie, przypuszczenia, szacunki nic tu nie pomogą. Dyskusja, merytoryczna dyskusja co zrobic, tylko po obliczeniach. Jezeli inwestor ich nie chce to jego sprawa, ale w niczym mu to nie pomoze. Ile bedzie głosów tyle opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymek10269 03.05.2019 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Powiedzcie mi jeszcze koledzy ile kosztuje taki raport OZC co wchodzi w jego skład? Czy po takiej usłudze będę wiedział jaka pompa jest najlepsza do parametrów mojego domu I czy to będzie wiarygodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.05.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 COP zależy głównie i przede wszystkim, po pierwsze od temperatury zasilania a po drugie od temperatury zewnętrznej i to są jedyne wartości na które trzeba zwracać uwagę. Nie wyobrażasz sobie, że przy tej samej temperaturze zasilania, temperaturze zewnętrznej, wilgotności pompa może pracować z różną mocą? Czy twierdzisz, że czy pracuje w domu o obciążeniu w takiej sytuacji 2kW czy 4kW będzie pracowała z tą samą sprawnością? Taki wykres widziałeś: ? Tu do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.05.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Co do reszty tematu polecam zdecydowanie zgłoszenie się do audytora energetycznego bo inaczej będzie kupa... Najbliższego można znaleźć tutaj :. https://www.nfosigw.gov.pl/oferta-finansowania/srodki-krajowe/programy-priorytetowe/inwestycje-energooszczedne-w-msp/lista-certyfikowanych-audytorowekspertow-ds-energetyki/ Especially for you Arturo po co komu audyt efektywnosci w małych lub srednich firmach. Z tego ciagłego banowania wszystko sie Tobie miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts