Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za krzak? Miała być aronia a jest....?


Recommended Posts

Ktoś ci bzdur naopowiadał.

Owszem, dzika jarzębina zawiera kwas parasorbowy, na który niektórzy ludzie źle reagują (ale się nie zatrują!). Ale on znika po przemrożeniu, wysuszeniu lub obróbce cieplnej. Na surowo tego się nie spożywa.

Są odmiany sadownicze np. "Moravica" ("Edulis"), które prawie kwasu parasorbowego nie zawierają.

Jarzębiny często krzyżowano z innymi drzewami owocowymi i tak powstała jarzęboaronia, jarzębogrusza, jarzebogłóg.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...