sebopa 03.05.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Witam, mam dziury w ścianach w domu z bala 12cm. Możecie doradzić czym je zatkać? Pianka podobno może chłonąć wilgoć? Z zewnątrz jest deska maskująca te otwory. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebopa 05.05.2019 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Nikt nie ma pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebopa 08.05.2019 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Ten co budował zasłonił to wszystko membraną żeby nie było widać a ja to kupiłem Dokładnie tak, były tam metalowe kątowniki. Porażka jednym słowem. Znalazłem więcej miejsc takiego "bubu" i teraz z nimi walczę ;D Dzięki za pomoc! Kupię klej do drewna, podobno Chemolan B jest dobry i wstawię w te miejsca kawałki drewna. Bedzie trochę zabawy ... Dalej chcę ocieplić od wewnątrz wełną skalną rockwool 20cm (2x 10cm) Tak wygląda nasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.05.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Usunięcie kątowników i pozostawienie w tym stanie może powodować pewne problemy, to ściana nośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.05.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 tak jak mówią przedmówcy, jeżeli usuniesz kątowniki to możesz narobić sobie większego problemu. Skonsultuj to z konstruktorem. Co do ocieplenia od środka to jak najbardziej można wykonać je w domu z bala jeżeli chcesz mieć widoczny bal jako elewację. Musisz jednak pamiętac aby wentylowac odpowiednio przestrzeń między balem a wełną. Jako materiał proponowałbym Ci wełnę ROCKTON http://www.rockwool.pl/produkty/rockton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.05.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Możesz wyjaśnić jak tą przestrzeń między balem a wełną wentylować? Skąd ma być powietrze do tego wentylowania? Ja tam bym wolał żeby bale były widoczne wewnątrz, bo dom jest dla mnie do mieszkania a nie dla sąsiadów do podziwiania. Pod poniższym linkiem masz zezyt katalogowy gdzie na stronie 25 jest opisane i pokazane rozwiązanie ocieplenia domu z Bala od wewnątrz. https://cdn01.rockwool.pl/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/materialy-informacyjne/katalogi/zeszyt_2_fasady_wentylowane_i_ciany_zewntrzne_wielowarstwowe_2019_01.pdf?f=20190124050156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.05.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Pod poniższym linkiem masz zezyt katalogowy gdzie na stronie 25 jest opisane i pokazane rozwiązanie ocieplenia domu z Bala od wewnątrz. https://cdn01.rockwool.pl/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/materialy-informacyjne/katalogi/zeszyt_2_fasady_wentylowane_i_ciany_zewntrzne_wielowarstwowe_2019_01.pdf?f=20190124050156 Zapomniales tylko wspomniec o stropach i scianach nosnych wewnetrznych ktore beda mostkami termicznymi. Zapomniales tez wspomniec o ryzyku kondensacji pary na tych mostkach i ryzyku wysapienia zagrzybienia. Zapomniales tez pochwalic sie rozwiazaniem szczegolow typu okna, drzwi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.05.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Zapomniales tylko wspomniec o stropach i scianach nosnych wewnetrznych ktore beda mostkami termicznymi. Zapomniales tez wspomniec o ryzyku kondensacji pary na tych mostkach i ryzyku wysapienia zagrzybienia. Zapomniales tez pochwalic sie rozwiazaniem szczegolow typu okna, drzwi itp. Zgadzam się taka izolacja niesie za sobą pewne minusy o których wspomniałeś aczkolwiek jeżeli chce się mieć bal jako wykończenie elewacji to wówczas trzeba liczyć sie z tym że mostki termiczne powstaną. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby izolacja bala od zewnątrz i wykończenie tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebopa 11.10.2019 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Witam ponownie. W te dziury wcisnąłem specjalną piankę do izolacji a następnie wstawiłem porządne słupy 16cmx 16 żeby wzmocnić konstrukcję. Dodatkowo pomiędzy tymi słupami dałem kantówki pionowe 16x 5cm. Wszystko na wkręty ciesielskie 24 cm. Poszło ich ponad 1000 ale teraz jest mega. W tej chwili zastanawiam się nad ociepleniem i najbardziej podoba mi się pomysł z pianką pur. Jest to materiał antyalergiczny i bezpieczny dla zdrowia czego się najbardziej obawiałem. Dlatego dam pianę na ściany i na dach. Ale to już w przyszłym roku, najpierw elektryka i hydraulika ... Pozdrawiam i dzięki za wasze wskazówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.10.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Witam ponownie. W te dziury wcisnąłem specjalną piankę do izolacji a następnie wstawiłem porządne słupy 16cmx 16 żeby wzmocnić konstrukcję. Dodatkowo pomiędzy tymi słupami dałem kantówki pionowe 16x 5cm. Wszystko na wkręty ciesielskie 24 cm. Poszło ich ponad 1000 ale teraz jest mega. W tej chwili zastanawiam się nad ociepleniem i najbardziej podoba mi się pomysł z pianką pur. Jest to materiał antyalergiczny i bezpieczny dla zdrowia czego się najbardziej obawiałem. Dlatego dam pianę na ściany i na dach. Ale to już w przyszłym roku, najpierw elektryka i hydraulika ... Pozdrawiam i dzięki za wasze wskazówki ! Tylko jeżeli bal bedzie widoczny od zewnatrz to musisz zrobić szczelinę wentylowaną między pianką a balem. Tego już tak łatwo wykonać nie będzie. Ja bym się osobiscie zastanowił nad układaniem palnego materiału do drewnianego domu. Co do tego zdrowego materiału to wełna mineralna ma wszelkie atesty higieniczne. W przypadku pianek osiągnięcie zdrowego steżenia gazów osiagane jest dopeiro po 28dniach od natrysku. Możesz o tym poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts