Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia a styropian na chudziaku

dino777

Recommended Posts

Jak chcesz łączyć hydroizolację chudziaka z pozioma hydroizolacja ścian?

Skoro dajesz hydroizolację, to zabezpieczasz się przed podejściem wody od dołu, jak rozumiem? To czemu chcesz nasiąkliwy EPS dać poniżej hydroizolacji i pozwolić mu zawilgotnieć i pogorszyć lambdę?

dom SSZ stoi od 2 lat, nie zauważyłem aby chudziak zmienił choć raz kolor co by świadczyło o nasiąkaniu wodą, dom ponad gruntem, ostatnio kopana dziura na szambo jakieś 3m i też sucho, woda do domu na 23 metrach, fundament wyrównany piachem do zera na to folia i zbrojona płyta 10cm, dookoła drenaż. Myślę, że nasiąkliwość styropianu w takich warunkach jest raczej mało prawdopodobna. Kładąc odrazu folię muszę wyciąć dziury na kanalizę jak to ma się do szczelności hydroizolacji ścian, które stoją na papie do nasiąkliwości styropianu?? a w moim przypadku folia będzie cała jako izolacja.

To takie moje przemyślenia

dom SSZ stoi od 2 lat, nie zauważyłem aby chudziak zmienił choć raz kolor co by świadczyło o nasiąkaniu wodą,

Jak mi parkieciarz sprawdzał wilgotność, to czy beton miał 5 czy 2,5% wyglądał tak samo.

Grunt nigdy nie ma wilgotności 0% (chyba, że masz faktycznie sypkie piaski Sahary).

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109

Jak przykleisz folię butylem to będzie szczelnie. Ja na chudziaka dałem papę, zgrzałem z zakładami wystającymi spod ścian. Łączenia z rurami zagruntowałem dysperbitem i przygrzałem papę. Robienie nieszczelnej hydroizolacji nie ma sensu. Wyrzucanie kasy w błoto.

Warunki hydrologiczne nie są dane raz na zawsze.

Edytowane przez Kaizen