Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na umowę netto, brak faktur

Recommended Posts

Dzień dobry.

Znalazłem ekipę budowlaną która kompleksowo może mi wybudować dom, umowa zawiera ich robociznę, sprzęt oraz materiały. Na umowie podana jest cena netto i taką mam na sam koniec zapłacić. Czy jeśli zlecę budowę firmie w takiej formie i zapłacę jedynie kwotę netto to jest to ok?

Edytowane przez forapiotra

Jeśli w umowie jest zaznaczone, że jest to cena netto, to firma może zażądać kwoty powiększonej o VAT. Przy czym jest to prawdopodobnie niezgodne z innymi przepisami (gdzieś było napisane, że konsumentowi ceny się podaje i chyba również umowy zawiera w cenach brutto), co nie zmienia faktu, że podpisywanie takiej umowy jest śliskie.

Urząd skarbowy do Ciebie się nie doczepi, co najwyżej do firmy. Natomiast ja bym się obawiał, że trzeba będzie zapłacić dodatkowo 8% VATu, jeśli właściciel firmy będzie chciwy, złośliwy lub wystraszy się konsekwencji prawnych.

Czy jeśli zlecę budowę firmie w takiej formie i zapłacę jedynie kwotę netto i nie będę posiadał żadnych faktur jedynie umowę to czy mogę się spodziewać kontroli i pcham się w kłopoty z urzędem skarbowym?

Z fiskusem nie. Bo przecież podatek odprowadza wykonawca i to on ma obowiązek zaewidencjonować sprzedaż (niezależnie od tego, czy wystawił fakturę, czy nie, czy została zapłacona, czy nie, czy płatne od razu, czy za 5 lat).

Za to możesz się obawiać, że wykonawca stwierdzi, że żadnej zapłaty nie dostał (bo nie sądzę, żeby tak ryzykował, że dostaniesz KP czy wyślesz przelew) i z umową pójdzie do sądu o zapłatę całości i będzie miał szanse graniczące z pewnością, że wygra jak nie udowodnisz, że zapłaciłeś (a jak udowodnisz?).

trochę dziwne bo jak zapłącisz netto to jak z materiałami nie biorą na siebie na 8% VAT ? to materiały będą liczyć na 23 % ? ;)

Materiał zawsze jest na 23%. I to sobie VATowiec odlicza. A jak nie wystawi faktury sprzedaży na usługę czy dom mieszkalny, to nie będzie miał VATu należnego (do odprowadzenia/zwrotu różnica - sprzedający domy i mieszkania zazwyczaj maja do zwrotu). Ale pewnie wystawi, tylko komuś innemu (np. deweloperowi, który potrzebuje kosztów, żeby nie płacić podatku dochodowego).

Wszystko ładnie pięknie do czasu jakiegoś zgrzytu. Nie wierzę w zapisy w umowie, gdzie oficjalnie będzie napisane, że kwota do zapłaty będzie netto i że nie będzie faktury ani paragonu. To jawne podkładanie się fiskusowi.

Materiał zawsze jest na 23%. I to sobie VATowiec odlicza. A jak nie wystawi faktury sprzedaży na usługę czy dom mieszkalny, to nie będzie miał VATu należnego (do odprowadzenia/zwrotu różnica - sprzedający domy i mieszkania zazwyczaj maja do zwrotu). Ale pewnie wystawi, tylko komuś innemu (np. deweloperowi, który potrzebuje kosztów, żeby nie płacić podatku dochodowego).

Wszystko ładnie pięknie do czasu jakiegoś zgrzytu. Nie wierzę w zapisy w umowie, gdzie oficjalnie będzie napisane, że kwota do zapłaty będzie netto i że nie będzie faktury ani paragonu. To jawne podkładanie się fiskusowi.

no o to mi chodziło... mi budowlaniec zwrócił tą różnice także miałem materiał na 8%

To jakaś samobójcza firma, za oszustwo watowskie teraz grozi do 25 lat więzienia. W dzisiejszych czasach uszczelniania „luki watowskiej” to tylko ktoś niespełna rozumu ryzykowałby tak. Ja bym na twoim miejsu uważała, gdzieś musi być „pies pogrzebany” ;). Wiele dużych państwowych firm ma taką procedure, że klient płaci kwote netto na ich konto a vat odrazu na subkonto vatowskie. Napisze ci umowe netto a potem się okaże, że miałeś ty zapłacić vat ale juz nie firmie tylko urzędowi skabowemu. Pamiętaj jak coś jest wyjątkowo atrakcyjne cenowo to jest obarczone problemami. Nie ma super okazji, wielu kupujących samochody się o tym przekonało ;).