Medyk84 04.05.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Witam mam taki problem jak wymątować anodę z tej pompy. Dwóch hydraulików mnie odwiedziło i żaden nie ma pojęcia jak to odkręcić. Dodam że z zewnątrz odkręca się nakrętka i zostaje to co na foto. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.05.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Zrób otwór, nagwintuj , wkręć dłuższą śrubę ,nakręć dwie nakrętki , zakontruj- i odkręć Edytowane 4 Maja 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medyk84 04.05.2019 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Dzięki za pomoc. Niby łatwe ale trudne dla mnie. Dwóch fachowców tematu się nie podjęło bo jak mówili boją się coś zepsuć.Czy fabrycznie w tych modelach jest taki problem z wykręceniem anody, bo wymiana raczej prosta i szybka powinna być, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.05.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Dzięki za pomoc. Niby łatwe ale trudne dla mnie. Dwóch fachowców tematu się nie podjęło bo jak mówili boją się coś zepsuć.Czy fabrycznie w tych modelach jest taki problem z wykręceniem anody, bo wymiana raczej prosta i szybka powinna być, prawda? Jeśli to jest tylko metalowy gwintowany pręt-to poproś mechanika samochodowego. Nie wiem jak to do końca wygląda-może naszkicuj jakiś przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.05.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Wpisz na YT frazę o wymianie anod magnezowych-może zobaczysz coś pasującego do Twojego zbiornika. W starym galmecie miałem dużą nakrętkę do której była przykręcona anoda-zobacz jak tam jest żeby nie okazało się ,że anoda wpadnie do środka...Popatrz dobrze i kukaj w internet (DTR, forum no i YT) Edytowane 4 Maja 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.05.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 A nie ukręcili Ci łba tej anody? Wykręcali zgodnie z instrukcja (po spuszczeniu wody)? Wrzuć jeszcze fotkę tej "nakrętki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medyk84 04.05.2019 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Otkręcane było przy spuszczonej wodzie. Przeglądałem Yt brak filmów czy innych informacji odnośnie wymiany anody w tej pompie. Na tą chwilę mam foto tylko takie tej nakrętki, nie będę jej teraz odkręcał o tej godzinie, jutro zrobię foto od środka tej nakrętki . Dodam że ona ma gwint w środku jak i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.05.2019 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 Dodam że ona ma gwint w środku jak i na zewnątrz. Ten gwint, co widać na pierwszej fotce głęboko nie jest "lewy"? Może tą nakrętka trzeba kręcić w przeciwną stronę? Dopytaj na infolinii dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 INOX z anodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.05.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 no właśnie też się nad tym zastanawiałem, ale w instrukcji obsługi ewidentnie jest wyszczególniona.dla mnie dziwne, bo nie spotkałem się z tym aby w zbiorniku INOX była anoda. mało tego, producenci zbiorników INOX zalecają galwaniczne oddzielenie takiego zbiornika od reszty instalacji, niektórzy dodają nawet specjalne przejścia "plastikowe", i nie udzielają gwarancji jesli taki zbiornik nie będzie galwanicznie odizolowany od reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Ma zwykłego GALXXXXX 300 duo od 20 lat nawet nie zmieniłem anody już mi się znudził i nic, szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.05.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Kup klej anaerobowy do gwintów, posmaruj wewnętrzny gwint nakrętki i skręć, zostaw na kilka godzin. Potem odkręć, na początku poruszaj tylko prawo-lewo kilka razy, na moje to kamień zablokował anodę i trzeba to rozruszać. Potem anodę wykręcisz używając większej siły lub też zwykłego palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts