Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IMMERWATER 300 v.3 INOX wymiana anody

Medyk84

Recommended Posts

Dzięki za pomoc. Niby łatwe ale trudne dla mnie. Dwóch fachowców tematu się nie podjęło bo jak mówili boją się coś zepsuć.Czy fabrycznie w tych modelach jest taki problem z wykręceniem anody, bo wymiana raczej prosta i szybka powinna być, prawda?

Jeśli to jest tylko metalowy gwintowany pręt-to poproś mechanika samochodowego.

Nie wiem jak to do końca wygląda-może naszkicuj jakiś przekrój

Wpisz na YT frazę o wymianie anod magnezowych-może zobaczysz coś pasującego do Twojego zbiornika.

W starym galmecie miałem dużą nakrętkę do której była przykręcona anoda-zobacz jak tam jest żeby nie okazało się ,że anoda wpadnie do środka...

Popatrz dobrze i kukaj w internet (DTR, forum no i YT)

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Otkręcane było przy spuszczonej wodzie. Przeglądałem Yt brak filmów czy innych informacji odnośnie wymiany anody w tej pompie. Na tą chwilę mam foto tylko takie tej nakrętki, nie będę jej teraz odkręcał o tej godzinie, jutro zrobię foto od środka tej nakrętki . Dodam że ona ma gwint w środku jak i na zewnątrz.

20190504_233045.jpg

no właśnie też się nad tym zastanawiałem, ale w instrukcji obsługi ewidentnie jest wyszczególniona.

dla mnie dziwne, bo nie spotkałem się z tym aby w zbiorniku INOX była anoda. mało tego, producenci zbiorników INOX zalecają galwaniczne oddzielenie takiego zbiornika od reszty instalacji, niektórzy dodają nawet specjalne przejścia "plastikowe", i nie udzielają gwarancji jesli taki zbiornik nie będzie galwanicznie odizolowany od reszty.

Kup klej anaerobowy do gwintów, posmaruj wewnętrzny gwint nakrętki i skręć, zostaw na kilka godzin. Potem odkręć, na początku poruszaj tylko prawo-lewo kilka razy, na moje to kamień zablokował anodę i trzeba to rozruszać. Potem anodę wykręcisz używając większej siły lub też zwykłego palnika.