Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneks kuchenny z salonem prośba o pomoc w funkcjonalnym zaprojektowaniu

xyzo

Recommended Posts

Witajcie ponownie :]

Przyszedł czas na dokładne rozmieszczenie elementów kuchennych a także zagospodarowania salonu i jadalni. Prośba o podpowiedź jak dobrze to rozplanować. Zacząłem bawić się w programach do aranżacji ale jakoś średnio mi to idzie :/

Na planie zaznaczyłem poglądowo niebieskimi prostokątami docelowe miejsce kuchni a kolorem zielonym salon.

W kuchni z podstawowych sprzętów to:

lodówka, zlew, zmywarka, mikrofala i piekarnik w zabudowie. Wiem, że są pewne zasady ergonomii w rozplanowaniu powyższych sprzętów ale też proszę o ewentualne sugestie z doświadczenia:]

Jak już się uporam ze swoją wizją to wrzucę z prośba o ocenę, tymczasem proszę o porady ;]

kuchnia_salon_plan.jpg

Edytowane przez xyzo

Jak pisałem wrzucam moje wypociny co do układu mebli w kuchni. Proszę dajcie znać co waszym zdaniem jest do poprawy, co będzie nieergonomiczne itp.

Układ jest taki: lodówka, wąska szafka z półeczkami (rozdzielenie lodówki i piekarnika), komin w zabudowie piekarnik i mikrofalówka, zmywarka, zlewozmywak (myślę o narożnym ale w programie nie miałem modelu), blat, kuchenka, blat.

plan2 rzut.jpgplan2.jpgplan2_1.jpg

• 4 weeks później...
Proponowany układ szafek zawiera aż dwie narożne (+ jedna wisząca), które są niefunkcjonalne. Dodatkowo narożny zlew i niewielka powierzchnia blatu sprawiają, że kuchnia nie będzie wymarzonym miejscem do gotowania. Dlaczego stół stoi przy blacie, co w takim razie powstanie w miejscu jadalni z załączonego projektu? Czym jest słupek pomiędzy lodówką, a wysoką szafka AGD?, czy to cargo? Lepiej chyba myśleć w kierunku układu liniowego lub kuchni z wyspą. Projekt Elfir jest znacznie bardziej ergonomiczny.