Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzewania domu LPG 155m2/rok budowy 2019/parter projekt IBis II

sajron7

Recommended Posts

Cześć. proszę o pomoc i wymianę informacji z kosztami związanymi z ogrzaniem domu oraz podgrzaniem wody w nowo budowanym domu.

Chodzi mi o to ile wychodzi was takie ogrzewanie plus minus.

Dom nowy odpowiednio zaizolowany. Bloczek komórkowy kl 500, styropian 15cm grafit, strop teriva karamzyt, dach zaizolowany pianą. Ogrzewanie podłogowe wodne ( + 2 drabinki w łazienkach) , okna 3 szyby.

Zdecydowałem się na ogrzewanie gazowe LPG z własną butlą ponieważ nie mam możliwości podłączenia do sieci. Zbiornik na paliwo płynne chcę kupić na własność i zamontować w gruncie (dzierżawa mnie nie interesuje ) nie chce podpisywać żadnych umów z dostawcami ! Piec gazowy jednofunkcyjny z zbiornikiem na podgrzaną wodę około 120l. piec ze sprawnością około 106%

Z góry dziękuje za wszystkie informacje

Domek jak w stopce, pierwszy sezon, temperatura cały czas 22 stopnie, od połowy października do dnia dzisiejszego spalone 1000l i 4m3 drewna w kominku- kominek zwykły bez DGP i płaszcza. Gaz używany również do gotowania i przygotowania cwu, przed zamieszkaniem były wygrzewane posadzki w okresie letnim.
  • Like 1

Teraz można skorzystać z ulgi podatkowej i na pc i na PV .Tylko trzeba zakończyć budowę i dopiero wtedy montować PC i PV

Zgłosić nieprawdę jednemu organowi, że instalacja ogrzewania kompletna, a potem innemu, że nie ma PC? To chyba trochę ryzykowne.

Nie koniecznie bo instalacja centralnego ogrzewania to nie to samo co kotłownia . Ponadto w zgłoszeniu podaje sie zakończenie prac budowlanych ujętych w pozwoleniu na budowę . A pozwolenie dotyczy dokumentacji . Wystarczy sprawdzić co jest w dokumentacji . To co ja napisałem nie zawiera niczego złego . Edytowane przez fachman19

dziękuję za rady ale nie założę PC (powietrze ) czy PV. ma mój dobry znajomy zamontował to 2 lata temu teraz przeklina. Przy temperaturach -2st C musi dogrzewać się kominkiem bo PC nie daje rady. Ogniwa i grzanie prądem również mnie nie interesuje!!! Proszę o wypowiedzi tylko osób które tak jak ja grzeją gazem LPG

@sajron7

Jeśli będziesz znał ceny i wartość opałową gazu ziemnego w stosunku do płynnego oraz koszty oprzyrządowania to z łatwością wyciągniesz właściwe wnioski, bo sporo jest tematów związanych z ogrzewaniem gazem "z rury".

Zwłaszcza o kosztach ogrzewania...

obecna cena 1L gazu LPG z dostawą wynosi 1,80 standardowa ( chyba że wynegocjujesz rabat można liczyć na 1,70 ) w lipcu będzie taniej. Moc opałowa 46,3 Mj/Kg. koszt montażu zbiornika 2700L, z wylaniem płyty fundamentowej, przyłączem do ściany domu, projektem, itd. to 10500-11000 brutto. Do tego dochodzi zakup pieca ( średni dobrej jakości sprawność 105%) 4-5tys i zbiornik na cwu 500-1000zł. Na koniec pozostaje koszt instalacji wodnej podłogowej u mnie to 155m2. Myślę że całość zamknie mi się w granicach około 22tysięcy.

temat bardziej PC i wykazywanie jakie to cudo ;) mnie natomiast interesuje ogrzewanie LGP jak to wychodzi w użytkowani. sporo wypowiedzi ludzi którzy palą kopciuchem myślą o zmianie i nie maja żadnego doświadczenie a udają fachowców

Skoro decyzja podjęta to jakie znaczenie maja koszty . Będą jakie będą

vr5 mam pytanie . Ile wydałeś na system ogrzewania w domu ? widzę że masz chyba 4 PC, panele na dachu i piec gazowy z przyłączem ziemnym. Jeśli się myle to Proszę popraw mnie . Strzelam że to wszystko kosztowało Cię Blisko 100-150 tys?

Mnie kosztowało wszystko dosłownie "grosze". Jestem emerytem i nie stać by mnie było na taki wydatek.

Moja rodzina od lat pracuje w instalacjach sanitarnych, głównie gazowych. Obecnie młodsze pokolenie.

Mam 4 klimy po cenie zbliżonej do cen z Alle... Nieznacznie wyższej z 8 % VAT, gdzie fachowiec wykonał tylko to do czego potrzebne są uprawnienia f-gaz. A że na każdej zarobił, to oczywiste, bo z pewnością ma rabat.

Ja mu mam przygotować wszystko, co trzeba do oddania mikroinstalacji PV do ZE. Jednak sprawa stoi w miejscu od września, bo jego "Samica Alfa" nie życzy sobie paneli na dachu.

Co do "prawdziwej pompy ciepła", to kupiłem po cenie złomu z zamiarem wykorzystania hydroboksu. Z czystej ciekawości poskręcałem wszystko. PC została napełniona gazem i "ruszyła". Teraz rozkręciłem na czynniki pierwsze jednostkę zewnętrzną, gdyż trzeba było do tacy ociekowej przymocować łapy, wyrwane w czasie demontażu. Poprzedni właściciel chyba demontował samodzielnie przy pomocy "brechy", zamiast posłużyć się kluczem nasadowym. Nie długo PC powinna ruszyć "na dobre".

Wracając do wybranego przez Ciebie sposobu ogrzewania- na przełomie wieku w naszej firmie robiliśmy projekty "gazu ze zbiornika" dla Shell i BP. Oni montowali "za darmo", ale z zastrzeżeniem, że gaz trzeba brać od nich przez 10 lat. Tak się składa, że bez projektu się nie da, regulują to przepisy. Myślę, że w chwili obecnej 11 000 zł to normalna cena. Umieszczenie zbiornika w ziemi jest droższe, niż wolno stojącego.

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku dopiero zaczynano ocieplać budynki, więc koszty ogrzewania były odczuwalnie wyższe przy gazie płynnym w stosunku do ziemnego.

obecna cena 1L gazu LPG z dostawą wynosi 1,80 standardowa ( chyba że wynegocjujesz rabat można liczyć na 1,70 ) w lipcu będzie taniej. Moc opałowa 46,3 Mj/Kg. koszt montażu zbiornika 2700L, z wylaniem płyty fundamentowej, przyłączem do ściany domu, projektem, itd. to 10500-11000 brutto. Do tego dochodzi zakup pieca ( średni dobrej jakości sprawność 105%) 4-5tys i zbiornik na cwu 500-1000zł. Na koniec pozostaje koszt instalacji wodnej podłogowej u mnie to 155m2. Myślę że całość zamknie mi się w granicach około 22tysięcy.

Jeśli chodzi o cenę propanu nikt nie podejmie się prognozowania ceny w lipcu.

Cena zależy również od regionu kraju /konkurencja, niższe koszty transportu/.

Ciepło spalania propanu ok. 7,2 kWh/litr = 49,8 MJ/kg.

Najłatwiej porównać koszty ogrzewania propan vs gaz gaz ziemny. Ceny zrównują się przy cenie propanu ok. 1,55 - 1,60 zł/litr.