Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mało wydajne ogrzewanie podłogowe.

Gravis92

Recommended Posts

Witam. Chciałbym skonsultować z Wami pewną niefajna sytuacje z jaką się zmagam. Mianowicie.

Dom z ogrzewaniem podłogowym ~90m2 + 3 grzejniki pokojowe i drabinka w łazience wykonane przez specjalistę z branży hydraulicznej.

30% płytki, 70% panele z podkładem na podłogówkę.

Pierwotnie, w sypialniach miało nie być podłogówki, później się zdecydowałem dołożyć - stad tez, w rozdzielaczu jest 'napchane' co widać na załączonej fotografii, niemniej jednak wszystko fajnie działało. - do czasu.

Piec jednofunkcyjny Termet EcoCondens Silver ze zbiornikiem 120L

Wszystko działało bez zarzutu do momentu, 'pierwszego autoryzowanego' uruchomienia pieca przez serwisanta - coś tam poregulował poustawiał no i czar prysł.

1. Pierwsza kwestia - to przepływ na poszczególnych pętlach - nie osiąga pełnej przepustowości - np salon na dwóch pętlach wskazuje przepływ ok. 50% możliwości - czy to kwestia pompy?

2. Nie mogę założyć termostatów, bo radykalnie zmniejsza się przepływ nawet na otwartych termostatach

3. Jak sterować podłogówką, aby uniknąć wychładzania podłogi - lepiej, żeby piec szedł non-stop bez sterownika na najniższych obrotach - czy ze sterownikiem i ustawić histereze 0.2', jaka wtedy temperaturę na piecu ustawić?? Czy w ogóle zainwestować w jakiś inny bardziej rozbudowany sterownik??(ten co mam obecnie to najprostszy fabryczny dołączony do pieca).

Proszę Was o rady, bo mój hydraulik rozkłada ręce i nie jest w stanie udzielić mi żadnej sensownej odpowiedzi.

Pozdrawiam.

IMG_20190505_115358.jpg

IMG_20190505_115412.jpg

Czy ta podłogówka miała projektanta? Do niego powinieneś uderzać, że coś jest nie tak.

Po drugie, czy te obwody zostały odpowiednio ustawione na rotametrach. Jak za dużo pójdzie na krótsze obwody, to na te dłuższe już wiele nie zostanie.

Po trzecie, zrobiłeś błąd. Podłogówka w sypialni = wdychanie aerozoli z bateriami i wirusami.Przy ogrzewaniu podłogowym one krążą do wysokości ok 70cm,

Głowice te co na zdjęciu. Pompa z pieca (brak dodatkowej), hydraulik stwierdził, że wystarczy, a na przyszłość jak będziemy robić górę to dołożymy pompę. Nic nie czyściłem, hydraulik był widział ten brud, głowice to też od niego...

Projekt był bez podłogówki w sypialni ale ostatecznie dodałem też tam podłogówkę, z której jednak nie muszę korzystać, możliwe, że pomieszczenia, w przyszłości nie będą sypianiami, stąd ta zmiana... Mój architekt - niestety zmarł. Do momentu pokręcenia, coś przez autoryzowanego serwisanta w piecu wszystko działało bardzo dobrze, wygląda to tak jakby zmniejszył moc pompy w piecu?? jest to możliwe?

Czy ta podłogówka miała projektanta? Do niego powinieneś uderzać, że coś jest nie tak.

Po drugie, czy te obwody zostały odpowiednio ustawione na rotametrach. Jak za dużo pójdzie na krótsze obwody, to na te dłuższe już wiele nie zostanie.

Po trzecie, zrobiłeś błąd. Podłogówka w sypialni = wdychanie aerozoli z bateriami i wirusami.Przy ogrzewaniu podłogowym one krążą do wysokości ok 70cm,

ja pier

Głowice te co na zdjęciu. Pompa z pieca (brak dodatkowej), hydraulik stwierdził, że wystarczy, a na przyszłość jak będziemy robić górę to dołożymy pompę. Nic nie czyściłem, hydraulik był widział ten brud, głowice to też od niego...

?

Ta glowica jest od grzejnika .Do podłogówki się montuje takie z ognkiem https://www.budujesz.pl/ferro-glowica-termoelektryczna-m30x1-5-230v-ft1-nc-3222012/

A brednie o aerozolach to brednie . Już samo pojęcie aerozol wyklucza takie zjawisko.

Potrzebujesz przepływu = odpowiedniej pompy. Ale skorokiedyś działało to albo pompa straciła wydajnosc ( bywa przy pompach elektronicznych ) albo filtry

Dzieki wszystkim za odpowiedz. No to postawimy na dodatkowa pompe i reszte Waszych opcji nt rury zasilajacej i filtrow zasugeruje majstrowi :) a co do podlogowki w sypialni to jest tak, ze jedni odradzaja wlasnie w kontekscie kurzu, ze niby zle sie spi itd... na zachodzie jednak montuja wszedzie podlogowke bez zajakniecia... nie bedziemy sie sprzeczac :D z praktycznego punktu widzenia powiem tak - sypialnia dziecka - male lozko, duzo przestrzeni wolnej na podlodze gdzie dziecko ciagle siedzi, bawi sie, kladzie itd... pod tym wzgledem fajnie, ze ta podloga jest ciepla :) sypialnia moja i zony ... Duze lozko z kufrem, tlamsi dosyc mocno przestrzen grzewcza i stwierdzilbym, ze taki kurz ktory sie w kufrach zbiera, posciel, materac itd przejmuja duzy %% ciepla - co wywoluje dosyc specyficzny zapach - stad widac ze podlogowki u siebie w sypialni nie uzywam :) ale to sa moje takie praktyczne spostrzezenia. Nie zgodze sie ze jak jest podlogowka wlaczona ze sie gorzej spi, czy ze jest niezdrowa :) nie wiem ;) co ciekawe, przeprowadzilem sie z nowego bloku(2016r) z tradycyjnymi grzejnikami do domu z podlogowka i notoryczny problem kataru u dziecka ustapil... Takze, ze nie wiem :D

To nie są moje wymysły, to fizyka budowli. Może powinienem precyzyjniej się wyrazić: kurz , zarodniki grzybów,wirusy i bakterie też się unoszą. Do maksymalnie 70cm nad ogrzewaną podłogą. Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowe dla człowieka, ale każda rzecz ma ujemne strony. Edytowane przez strusp

Kurz , zarodniki i bakterie występują w powietrzu. Co specjalnego dzieje sie w tej strefie 70 cm od podłogi. Jak jest różnica ilościowa . ? Jak to sie ma do fizyki budowli. Jak powietrze odrywa się od podłogi ? Unosi się do góry ? powstaje próżnia tuż nad podłogą? Dlaczego 70 cm ,a nie 50 albo 100 cm.

Czy wiesz może jak przekazuje ciepła grzejnik podłogowy?

To nie są moje wymysły, to fizyka budowli. Może powinienem precyzyjniej się wyrazić: kurz , zarodniki grzybów,wirusy i bakterie też się unoszą. Do maksymalnie 70cm nad ogrzewaną podłogą.

Rozumiem, że za wadę uważasz, że przy podłogówce unoszą się tylko do wysokości 70cm, a przy grzejnikach unoszone są konwekcją po całej kubaturze? A do tego maja cieplarniane warunki w inkubatorach na grzejnikach, że tak wrzucę jeszcze raz fotki:

BTW. Właśnie w bloku wymieniają grzejniki. Fotki dla reklamodawców i miłośników grzejników :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415999

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416000

Ale to pewnie z mieszkań niechlujów i brudasów, bo każdy rozsądny człowiek przedmuchuje przed sezonem kalafiory sprężonym powietrzem albo i demontuje i myjką ciśnieniową myje ;)

To nie są moje wymysły, to fizyka budowli. Może powinienem precyzyjniej się wyrazić: kurz , zarodniki grzybów,wirusy i bakterie też się unoszą. Do maksymalnie 70cm nad ogrzewaną podłogą. Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowe dla człowieka, ale każda rzecz ma ujemne strony.

Co sięma unosić ? Jak temperatura podłogi jest 0-3*C(zależne od warunków zewnętrznych) większa niż temperatura zadana w pomiieszczeniu.

Syf to lata jak grzejnik zaczyna grzać. Proponuje w domu się nie poruszać bo to powoduje zawirowania powietrza i syf też może latać.