Domwicz 05.05.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Witam serdecznie.W najbliższym czasie planuję rozpoczęcie wstępnych przygotowań do budowy domu, ale niestety już na samym starcie napotkałem ogromne problemy. Działka ewidencyjna której jestem posiadaczem ma 827 m2 powierzchni, problem w tym że MPZP określa minimalny wskaźnik intensywności zabudowy pomiędzy 0,5 - 0,9. Nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, ale wychodzi na to że suma powierzchni użytkowej wszystkich kondygnacji powinna mieć conajmniej 413,5 m2 !Problem w tym że powierzchnia użytkowa wybranego przeze mnie domu ma "jedynie" 121,33 m2 ? Czy w ogóle coś można zrobić w takiej sytuacji? W zasadzie jakiego domu bym nie wybrał i tak będzie on za mały żeby spełnić te wyśrubowane wymagania, na dom o wymaganej powierzchni po pierwsze mnie nie stać, po drugie nie wyobrażam sobie mieszkania w takim gigancie. Sąsiedzi za miedzą mają identycznej wielkości działkę*i dom o powierzchni łącznej około 140 m2, niestety nie mam możliwości dopytania ich o załatwienie formalności bo na stałe mieszkają w Niemczech. Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.05.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 dobrze liczysz :827x0,5 = 413,5m2 ( minimum )827x0,9 = 744,3m2 ( max )przy czym ( m2 ) odnoszą się do Powierzchni całkowitej budynku, nie użytkowej ( chyba że w zapisach Planu Miejscowego jest inaczej, ale nie powinno być )- wychodzi, że ( zakładając, że jedna kondygnacja jest nad drugą, np. Parter + poddasze użytkowe / nieużytkowe, które liczy się jako kondygnacja ) Parter powinien mieć minimum 206,7 m2 Powierzchni całkowitej co może się odnosić do Powierzchni użytkowej około +/- 180m2 w zależności od przyjętych rozwiązań projektowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.05.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Zgłoś jako obszar inwestycji fragment swojej działki, a nie całą. Pytanie czy wtedy nie będzie problemu z innymi wskaźnikami jak np. powierzchnią biologicznie czynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts