Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalny wskaźnik intensywności zabudowy.

Domwicz

Recommended Posts

Witam serdecznie.

W najbliższym czasie planuję rozpoczęcie wstępnych przygotowań do budowy domu, ale niestety już na samym starcie napotkałem ogromne problemy.

Działka ewidencyjna której jestem posiadaczem ma 827 m2 powierzchni, problem w tym że MPZP określa minimalny wskaźnik intensywności zabudowy pomiędzy 0,5 - 0,9.

Nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, ale wychodzi na to że suma powierzchni użytkowej wszystkich kondygnacji powinna mieć conajmniej 413,5 m2 !

Problem w tym że powierzchnia użytkowa wybranego przeze mnie domu ma "jedynie" 121,33 m2 ?

Czy w ogóle coś można zrobić w takiej sytuacji? W zasadzie jakiego domu bym nie wybrał i tak będzie on za mały żeby spełnić te wyśrubowane wymagania, na dom o wymaganej powierzchni po pierwsze mnie nie stać, po drugie nie wyobrażam sobie mieszkania w takim gigancie.

Sąsiedzi za miedzą mają identycznej wielkości działkę*i dom o powierzchni łącznej około 140 m2, niestety nie mam możliwości dopytania ich o załatwienie formalności bo na stałe mieszkają w Niemczech.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady.

Pozdrawiam

dobrze liczysz :

827x0,5 = 413,5m2 ( minimum )

827x0,9 = 744,3m2 ( max )

przy czym ( m2 ) odnoszą się do Powierzchni całkowitej budynku, nie użytkowej ( chyba że w zapisach Planu Miejscowego jest inaczej, ale nie powinno być )

- wychodzi, że ( zakładając, że jedna kondygnacja jest nad drugą, np. Parter + poddasze użytkowe / nieużytkowe, które liczy się jako kondygnacja ) Parter powinien mieć minimum 206,7 m2 Powierzchni całkowitej co może się odnosić do Powierzchni użytkowej około +/- 180m2 w zależności od przyjętych rozwiązań projektowych.