qbacki 06.05.2019 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 WitamDrodzy koledzy jestem na etapie ukończonego domu jednorodzinnego (z zewnątrz). Pozostaje mi w tym momencie środek ale nie jestem pewien czy dobrze to wszystko sobie wyobrażam.Proszę o podpowiedź, ewentualną korektę. - wykonanie przyłącza gaz (szafka -> dom) + instalacji (czy potrzebuje jakiś projekt? gdzie i jak to załatwić?)- wykonanie przyłącza elektr (szafka ->dom) + instalacji elektr (czy potrzebuje jakiś projekt? gdzie i jak to załatwić?)- wykonanie instalacji wod kan (mam w projekcie oczyszczalnie przydomową - podobno firma wykonuje to na tip top - czy tutaj potrzebuje jakiś projekt?)- posadzki- parapety wew- schody- tynki - wykończenie dachu od środka- oddanie do użytkowaniaReszta to już nie problem...Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to jest z tymi instalacjami, jakie koszta (pi razy drzwi) ? Czy o czymś zapomniałem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 gaz, o ile nie miałeś w projekcie domu wymaga osobnego projektu, pozwolenia na budowę, dziennika budowy. Instalacja elektryczna - też nie było w projekcie domu? Przecież zwykle jest coś takiego jak projekt zagospodarowania działki i tam się wrysowuje instalacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbacki 08.05.2019 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Kolego zgadza się. Mój błąd a właściwie niewiedza. Mam w projekcie coś takiego jak plan zagospodarowania działki i tam są umieszczone przyłącza wod kan + elektr + gaz. Na końcu projektu są też wszystkie instalacje. Rozumiem że z tym projektem mogę iść do firmy która wykańcza dom i w zasadzie nic innego nie będą chcieli? Czy jest ktoś w stanie podać orientacyjny koszt wykończenia środka? W tym przypadku jest to ~100mkw (wiem, że wszystko zależy od różnych czynników) Edytowane 8 Maja 2019 przez qbacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 08.05.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Ale czy masz uzgodnione projekty na te przyłącza czy tylko wrysowane trasy w projekcie zagospodarowania? Bo poza przyłączem energetycznym to musisz mieć uzgodniony projekt.Druga sprawa - czy to co masz w projekcie odpowiada Twoim wymaganiom? To, że elektryk umieści gniazdko czy punkt świetlny tam gdzie jest to w projekcie i mu pasuje, nie znaczy, że to będzie dla Ciebie do zaakceptowania.Trzecia sprawa. Nie sądzę abyś miał w projekcie kolory ścian, sufitów, konkretne modele płytek ściennych czy podłogowych. Ale jeśli za to zapłaciłeś, to pewnie masz.Oczywiście że możesz iść do firmy, rzucić im projekt i zaliczkę na stół. Tylko co z tego wyjdzie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts