Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykańczanie domu - proszę o podpowiedź

Recommended Posts

Witam

Drodzy koledzy jestem na etapie ukończonego domu jednorodzinnego (z zewnątrz). Pozostaje mi w tym momencie środek ale nie jestem pewien czy dobrze to wszystko sobie wyobrażam.

Proszę o podpowiedź, ewentualną korektę.

- wykonanie przyłącza gaz (szafka -> dom) + instalacji (czy potrzebuje jakiś projekt? gdzie i jak to załatwić?)

- wykonanie przyłącza elektr (szafka ->dom) + instalacji elektr (czy potrzebuje jakiś projekt? gdzie i jak to załatwić?)

- wykonanie instalacji wod kan (mam w projekcie oczyszczalnie przydomową - podobno firma wykonuje to na tip top - czy tutaj potrzebuje jakiś projekt?)

- posadzki

- parapety wew

- schody

- tynki

- wykończenie dachu od środka

- oddanie do użytkowania

Reszta to już nie problem...

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to jest z tymi instalacjami, jakie koszta (pi razy drzwi) ? Czy o czymś zapomniałem?

Pozdrawiam

gaz, o ile nie miałeś w projekcie domu wymaga osobnego projektu, pozwolenia na budowę, dziennika budowy.

Instalacja elektryczna - też nie było w projekcie domu? Przecież zwykle jest coś takiego jak projekt zagospodarowania działki i tam się wrysowuje instalacje.

• Like 1

Kolego zgadza się. Mój błąd a właściwie niewiedza.

Mam w projekcie coś takiego jak plan zagospodarowania działki i tam są umieszczone przyłącza wod kan + elektr + gaz. Na końcu projektu są też wszystkie instalacje.

Rozumiem że z tym projektem mogę iść do firmy która wykańcza dom i w zasadzie nic innego nie będą chcieli?

Czy jest ktoś w stanie podać orientacyjny koszt wykończenia środka? W tym przypadku jest to ~100mkw (wiem, że wszystko zależy od różnych czynników)

Edytowane przez qbacki

Ale czy masz uzgodnione projekty na te przyłącza czy tylko wrysowane trasy w projekcie zagospodarowania? Bo poza przyłączem energetycznym to musisz mieć uzgodniony projekt.

Druga sprawa - czy to co masz w projekcie odpowiada Twoim wymaganiom? To, że elektryk umieści gniazdko czy punkt świetlny tam gdzie jest to w projekcie i mu pasuje, nie znaczy, że to będzie dla Ciebie do zaakceptowania.

Trzecia sprawa. Nie sądzę abyś miał w projekcie kolory ścian, sufitów, konkretne modele płytek ściennych czy podłogowych. Ale jeśli za to zapłaciłeś, to pewnie masz.

Oczywiście że możesz iść do firmy, rzucić im projekt i zaliczkę na stół. Tylko co z tego wyjdzie......