Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie zewnętrzne domu (WIFI)

Recommended Posts

Witam, potrzebna mi pomoc w rozwiązaniu oświetlenia zewnętrznego domu. Otóż żona wymyśliła sobie oświetlenie tego typu że pomimo zapalenia się halogenów narożnych w nocy przy pomocy czujnika ruchu/zmierzchu to dodatkowo możliwość załączeniu ich poprzez moduł SONOFF 2CH wifi. Na różnych stronach jest to opisane tylko mało dokładnie. Podobno jest konieczność zastosowania osobnego czujnika, dlatego by nie było potrzeby rozbierania halogenu na części. Pomóżcie czy tak jak wyrysowalem jest ok, jak połączyć przewody do czujnika, gdzie czujniki. Myślałem o front i tył budynku czujniki 360st, 1CH-front domu, 2CH-tyl domu. Z góry dzięki za zainteresowanie :)

IMG_20190510_111753.jpg

Strasznie mętnie opisujesz o co Ci chodzi do tego ten rysunek bo przecież nie schemat.

Są dwie możliwości:

1 Są lampy z czujnikami ruchu i zmierzchu - konieczność ingerencji w lampę i odpowiednie oprzewodowanie, bez dodatkowych czujników;

2 Lampy bez czujek - nie ma potrzeby ingerencji w lampę za to potrzebne osobne czujki i też odpowiednie oprzewodowanie.

Nie napisałem że to schemat ;) Moduł SONOFF jest zamiast standardowego włącznika na ścianie, nie chciał bym ingerować w lampę już z zintegrowanym czujnikiem, dlatego się pytam jak podłączyć dalej czujnik i lampę przewodem 3x1,5 już od modułu SONOF. Chodzi o to żeby włączyć oświetlenie na stałe w tym wypadku zamiast wyłącznikiem na ścianie to modułem SONOFF , a kiedy je wylaczymy znwou zacznie działać przy pomocy czujników ruchu/zmierzchu. Znalazłem taki rysunek w internecie. schemat_1c21e2e.jpg

Rysunek nie pokazuje lamp z zintegrowanymi czujnikami. A masz ten wyłącznik na ścianie? Domyślam się że masz lampy ze zintegrowanymi czujnikami i nie masz tego wyłącznika na ścianie bo gdybyś go miał to ktoś wcześniej musiał by ingerować w lampy. Napiszę jeszce raz - lampy z czujnikami w obudowie - i niemożliwe podłączenie takie jak myślisz bez ingerencji.