abromba 22.10.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Sorry, ale się założyłam z mężem. Jedno oznacza wystarczająco dużo, a drogie aż nadto. Spotkaliśmy się z tym w Borach Tucholskich i właśnie się kłócimy co jest co. Bo zapomnieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 22.10.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Moim zdaniem "w pip" to "akurat" a "od ciula" to "wystarczająco dużo". Ale to tak na czuja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.10.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 nie kumam bazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 22.10.2004 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 To są jak najbardziej oficjalne określenia - nie wiem czy gwarowe czy dialektowe czy też regionalizmy - z tamtych okolic (Bory Tucholskie i Kociewie). A kompletnie nie możemy dość do ładu z tym co co oznacza i dlatego się pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 23.10.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Witam Według mojego tłumaczenia 'w pip" oznacza BARDZO DUŻY WYBÓR Natomiast "od ciula " To inaczej OD BYLE CZEGO ....( BYLE JAKIEJ JAKOŚCI.....) ...... Ale to wolne tłumaczenie Pozdrawiam żargonowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 23.10.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Jedno oznacza wystarczająco dużo, a drogie aż nadto. No dokładnie tak, jak napisałaś. Myknąłem krótki przegląd netowego piśmiennictwa, i oto co mi wyszło z badań: Zwrot "w pip" to ponoć cytat z "Tanga" S. Mrożka: "Gii... giii... ryp w pip..." Ma on szerokie zastosowanie w przeróżnych sytuacjach, zwykle problemowych: * problemy edukacyjno - egzystencjalne: "A co przyniesie nadchodzący tydzień??Pewnie w pip nauki,bo coś czuje ,że ten tydzień będzie przełomowy dla mojej dalszej egzystencji w naszym LO." "cieżko ustalić bo każdego dnia to samo:nauka,śmichy na lekcji,w pip zadań domowych i wogóle taka se pogoda" * problemy finansowe: "kasy w pip." - możesz się podzielić. Chciałbym zauważyc, iz lokatę założyło ok. 20 tysięcy osób." "no w pip drogie myslalam, ze bedzie wieksze to" * problemy internacjonalne [niby jedna Europa, a jakże ciężko]: "Walimy się na karimatkach i kimamy godzinke. Wstajemy i pyta dalej, zatrzymujemy się na granicy BG z TR i wypelniamy w pip kwitkow" * problemy z racjonalnym spędzaniem czasu wolnego: "Drożdzzówa ma racje elana to lipa kradną i jest w pip ludzi nawet wieczorem no i drogo jest, chodzi o to aby sobie popływać a nie non stop skakać do wody" "Oczekujcie w sobotę w pip wiary. Ino coby piwa storczyło ." Dla mnie to słowo jest wytrychem, zastępującym wyświechtany zwrot "do cholery" [do diabła, do licha i trochę etc.]. Zwrot "od ciula" jest cięższym odpowiednikiem zwrotu "w pip" i oznacza - wg mnie - "od cholery" [w odróznieniu od zwrotu powyższego; czyli: od groma, od metra etc.]. Najpierw - ki ciul ten ciul ?? - definicja ze strony Uniwersytetu Gdańskiego - tutaj [jak ktoś sobie życzy, to i w langłydżu tyż]. A zresztą spytajta Ślązaków . A oto przykłady: * problemy edukacyjne: "Zaraz idę się uczyć bo mam w tym tygodniu kartkówek itd.od ciula;" * problemy egzystencjalne: "no bo święta trwają w sumie no..dwa dni..no i ten jeden wieczór wigilijny a roboty jest...od ciula..że sie tak wyrażę.." * problemy kosmetyczne: "skora natluszcza sie ze zdwojona sila(normalna reakcja organizmu) wiec co za tym idzie :> sypnie od ciula pryszczy :>" * problemy z [bezpiecznym] spędzaniem czasu wolnego: "a my fiuuu patrzymy a on w krzakach za nami chodzi my znow w dluga i pobieglysmy tam gdzie od ciula ludzi bylo ..." * problemy natury technicznej: "Dodatkowo od ciula opcji personalizacji (wyszukiwarka napisow i liryksow, player, organizer, detonator, tv-guide)." Kończę już, bo to w pip nudne i się od ciula napisałem. Jeszcze tylko przykład zastosowania jednego z powyższych w poezji: Zbigniew Łukaszewicz "Był gites. Zabanglał brach zgreda z Kalkuty. W krąg kima, a łysy kapował jak struty. Rzekł gites, choć trochę zmulony, że kwadrat jest w pip odwapniony, nie chlapnie mu zatem dziś wapnem o druty." Tłumaczenie: "Był sobie młodzieniec. Zadzwonił stryjek z Kalkuty. Dookoła noc, a księżyc bardzo jasno świecił. Rzekł młodzieniec, chociaż trochę śpiący, że nie ma w domu dorosłych, nie poprosi zatem nikogo z rodziców do telefonu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 29.10.2004 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 w pip nie znam , ale od ciula to u nas jest baaaardzo dużo a może być : od ciula i ciut ciut ( a to znaczy chyba baaardzo dużo i jeszcze trochę , tak mi powiedzieli jak "nakulałam" klusek na imrezie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.10.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 albo też "od groma" i "od pyty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 02.11.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Jako Kociewiak mieszkający w "stolycy" regionu potwierdzam, że "w pip" tzn. bardzo dużo. Podobne znaczenie ma "od ciula". Ale zawsze myślałem, że są to słowa z języka potocznego, a nie regionalizmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.11.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 wg mnie "od ciula" - inaczej "od groma" ,"full kasy" - czyli duzo. Slyszalam juz - od ciula i ciut ciut "w pip" - nie wiem ALe znam powiedzonko z podobnym wyrazem - " ni w pipe ni w groch" kto wie co to znaczy? aha i jeszcze : "po kiego grzyba"? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.11.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 - " ni w pipe ni w groch" kto wie co to znaczy? To znaczy "ni to ni sio" albo "ni pies ni wydra" - po prostu że nijak nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 04.11.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 kto wie co to znaczy? "po kiego grzyba"? pozdrawiam to oczywiscie "po jaką cholerę?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 19.11.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Jestem Ślązakiem i tak: wyraz pip w mowie potocznej i gwarze nie występuje. Wyraz drugi ma dużo gorsze znaczenie. Wywodzi się od wyrażenia ciulik co oznacza penisa - pospolicie ch.. stąd wyrażenia typu: zrobić kogoś w ci... ,ty ci.... Przez wstawienie ogólnopolskiego wyrazu otrzyma się wyrażenia równoznaczne. Reasumując, na Śląsku jest to wyrażenie obsceniczne -niestety często używane również w kontekstach przytoczonych wyżej. Zawstydzony Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 22.11.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 potwierdzam słowa Pikusia i też się wstydzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 24.11.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 własnie chcialam powiedziec ze od ciula to to samo co od h... czyli baaardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 26.11.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 " ni w pipe ni w groch" kto wie co to znaczy Jak dla mnie to to samo co: "ni w gębie,ni w dupie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 26.11.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 a to ostatnie, to skad?????? w zyciu czegos podobnego nie slyszalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 26.11.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 no ja to kiedyś na swojej drodze życia usłyszałam i jakoś tak mi zapadło w pamięć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 26.11.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 niezle, niezle... nic dziwnego, ze ci zapadlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jfilemonowicz 20.12.2004 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 co za wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts