Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"w pip" i "od ciula" - co to znaczy

abromba

Recommended Posts

Jedno oznacza wystarczająco dużo, a drogie aż nadto.

No dokładnie tak, jak napisałaś.

Myknąłem krótki przegląd netowego piśmiennictwa, i oto co mi wyszło z badań:

Zwrot "w pip" to ponoć cytat z "Tanga" S. Mrożka: "Gii... giii... ryp w pip..."

Ma on szerokie zastosowanie w przeróżnych sytuacjach, zwykle problemowych:

* problemy edukacyjno - egzystencjalne:

"A co przyniesie nadchodzący tydzień??Pewnie w pip nauki,bo coś czuje ,że ten tydzień będzie przełomowy dla mojej dalszej egzystencji w naszym LO."

"cieżko ustalić bo każdego dnia to samo:nauka,śmichy na lekcji,w pip zadań domowych i wogóle taka se pogoda"

* problemy finansowe:

"kasy w pip." - możesz się podzielić. Chciałbym zauważyc, iz lokatę założyło ok. 20 tysięcy osób."

"no w pip drogie myslalam, ze bedzie wieksze to"

* problemy internacjonalne [niby jedna Europa, a jakże ciężko]:

"Walimy się na karimatkach i kimamy godzinke. Wstajemy i pyta dalej, zatrzymujemy się na granicy BG z TR i wypelniamy w pip kwitkow"

* problemy z racjonalnym spędzaniem czasu wolnego:

"Drożdzzówa ma racje elana to lipa kradną i jest w pip ludzi nawet wieczorem no i drogo jest, chodzi o to aby sobie popływać a nie non stop skakać do wody"

"Oczekujcie w sobotę w pip wiary. Ino coby piwa storczyło ."

Dla mnie to słowo jest wytrychem, zastępującym wyświechtany zwrot "do cholery" [do diabła, do licha i trochę etc.].

Zwrot "od ciula" jest cięższym odpowiednikiem zwrotu "w pip" i oznacza - wg mnie - "od cholery" [w odróznieniu od zwrotu powyższego; czyli: od groma, od metra etc.]. Najpierw - ki ciul ten ciul ?? - definicja ze strony Uniwersytetu Gdańskiego - tutaj [jak ktoś sobie życzy, to i w langłydżu tyż]. A zresztą spytajta Ślązaków :wink:.

A oto przykłady:

* problemy edukacyjne:

"Zaraz idę się uczyć bo mam w tym tygodniu kartkówek itd.od ciula;"

* problemy egzystencjalne:

"no bo święta trwają w sumie no..dwa dni..no i ten jeden wieczór wigilijny a roboty jest...od ciula..że sie tak wyrażę.."

* problemy kosmetyczne:

"skora natluszcza sie ze zdwojona sila(normalna reakcja organizmu) wiec co za tym idzie :> sypnie od ciula pryszczy :>"

* problemy z [bezpiecznym] spędzaniem czasu wolnego:

"a my fiuuu patrzymy a on w krzakach za nami chodzi my znow w dluga i pobieglysmy tam gdzie od ciula ludzi bylo ..."

* problemy natury technicznej:

"Dodatkowo od ciula opcji personalizacji (wyszukiwarka napisow i liryksow, player, organizer, detonator, tv-guide)."

Kończę już, bo to w pip nudne i się od ciula napisałem.

Jeszcze tylko przykład zastosowania jednego z powyższych w poezji:

Zbigniew Łukaszewicz

"Był gites. Zabanglał brach zgreda z Kalkuty.

W krąg kima, a łysy kapował jak struty.

Rzekł gites, choć trochę zmulony,

że kwadrat jest w pip odwapniony,

nie chlapnie mu zatem dziś wapnem o druty."

Tłumaczenie:

"Był sobie młodzieniec. Zadzwonił stryjek z Kalkuty.

Dookoła noc, a księżyc bardzo jasno świecił.

Rzekł młodzieniec, chociaż trochę śpiący,

że nie ma w domu dorosłych,

nie poprosi zatem nikogo z rodziców do telefonu."

:D :lol: :D

• 3 weeks później...
Jestem Ślązakiem i tak: wyraz pip w mowie potocznej i gwarze nie występuje. Wyraz drugi ma dużo gorsze znaczenie. Wywodzi się od wyrażenia ciulik co oznacza penisa - pospolicie ch.. stąd wyrażenia typu: zrobić kogoś w ci... ,ty ci.... Przez wstawienie ogólnopolskiego wyrazu otrzyma się wyrażenia równoznaczne. Reasumując, na Śląsku jest to wyrażenie obsceniczne -niestety często używane również w kontekstach przytoczonych wyżej. Zawstydzony Pikuś :oops:

• 4 weeks później...