Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podciągnięcie uziomu do skrzynki

Recommended Posts

Mam następujący problem. Mam rozwinięta bednarkę jako uziom i wprowadzoną do pomieszczenia gospodarczego, gdzie znajduje się również rozdzielka. Niestety bednarka jest w drugim końcu pomieszczenia i muszę ją jakoś podciągnąć do samej rozdzielni - pytanie jak?

Elektryk rzucił - to się podciągnie kablem i będzie ok. Ale zastanawiam się - tak można? Jak połączyć kabel z bednarką, zaciskiem? Kabel będzie miedziany, czy przypadkiem nie zaśniedzieje kiedyś na styku i będzie po uziomie?

A może dospawać lub dokręcić zaciskiem jeszcze kawałek bednarki i dociągnąć ją do skrzynki?

I jeszcze, czy na końcu bednarki robi się gniazdo pomiarowe? Elektryk stwierdził, że nie trzeba, ale czy na pewno?

A może dospawać lub dokręcić zaciskiem jeszcze kawałek bednarki i dociągnąć ją do skrzynki?

To jest najrozsądniejsza podpowiedź, ale równie dobrze można doprowadzić np. linkę (zabezpieczoną przed uszkodzeniem mechanicznym).

Tylko mam tutaj pewną wątpliwość - co z zasilaniem tego pomieszczenia gospodarczego.

Skąd, jakim kablem itd

Czy to oddzielny budynek? Za dużo niewiadomych, mimo wszystko.

Chodzi o pomieszczenie gospodarcze w domu, żaden oddzielny budynek. Do niego mam wprowadzone zasilanie, przygotowaną rozdzielnię i wprowadzoną tą nieszczęsną bednarkę.

Jeśli można to dociągnąć kablem (jak dobrze zrozumiałem ma być linka) to wolałbym takie rozwiązanie - wygodniej będzie mi przeprowadzić kabel niż męczyć się z bednarką. Jesteś mi w stanie powiedzieć jakiej grubości ma to być linka? I jak ją połączyć z bednarką, mogę użyć takiego złącza: https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/01m9tv488c6m2-PL/image;s=644x461

Rozumiem, że kabel ma być w peszlu, nie ma przeciwwskazań żeby szedł w styropianie pod wylewką?

My się nie rozumiemy.

Powtórzę w takim razie kilka pytań :

- skąd idzie ta bednarka?

- jaki kabel/przewód zasilania do tego pomieszczenia, skąd?

- jaki układ sieci zasilającej wchodzi w grę?

A złącze krzyżowe do instalacji odgromowej nie jest właściwe do połączenia linki 16 mm2 z bednarką.

- skąd idzie ta bednarka?

Bednarka jest zakopana wokół domu i wprowadzona do domu, konkretnie do tego pomieszczenia gospodarczego. Ma służyć jako uziom, nie mam instalacji odgromowej.

My się nie rozumiemy.

- jaki kabel/przewód zasilania do tego pomieszczenia, skąd?

Kabel 5x6mm, ze skrzynki postawionej przez ZE w granicy działki

- jaki układ sieci zasilającej wchodzi w grę?

Nie wiem, ma to w tej chwili znaczenie? Układ sieci znajdę w warunkach przyłączenia? Nie chcę tego podłączać, będzie to robił elektryk, chcę tylko przeciągnąć odpowiedni kabel przed wylaniem posadzek

Witam.

Przeczytałem wpis w Dzienniku Budowy : https://forum.muratordom.pl/blog.php?227564

Jedna rzecz zastanawiająca :

- czy projekt zakładał uziom fundamentowy?

- gdzie był kierbud i za co brał kasę?

- kiedy (w trakcie budowy) został zaproszony na nią elektryk?

- dlaczego elektryk nie wie, co i jak należy zrobić z tzw. GSU?

- dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna?

Witam.

- czy projekt zakładał uziom fundamentowy?

Nie mam tego w projekcie

Witam.

- kiedy (w trakcie budowy) został zaproszony na nią elektryk?

Zaproszony był w trakcie budowy fundamentów. Jak zwykle nie miał czasu, powiedział żeby rozciągnąć bednarkę i tyle.

Witam.

- dlaczego elektryk nie wie, co i jak należy zrobić z tzw. GSU?

Nie wiem co to GSU i nie wiem czy elektryk nie wie. Od paru dni nie odbiera telefonu, chłop jest strasznie zalatany i z tego co wiem ma problemy z chorą żoną. A ja mam akurat kilka dni wolnego, rozkładam styropian na podłodze i pociągnąłbym sobie ten kabel tylko muszę wiedzieć jaki i jak go połączyć z bednarką.

Witam.

- dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna?

Taki kabel kazał położyć elektryk i on go podłączał - pojęcia nie mam jak. Zakładam, że wie co robi.

No i wszystko w temacie. Elektryk gamoń, kierbud niedouczony, projektant olał klienta itd.

Kolego, wszyscy oni zawalili sprawę.

Po pierwsze - projekt nie uwzględnił przepisów (Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami).

Po drugie - kierownik budowy z nieznajomością Prawa Budowlanego.

Po trzecie - niby elektryk a nie zna zaleceń PN-HD 60364-5-54​ , że o arkuszu 4-41 nie wspomnę.

Powiem tak. nie wnikam w kompetencje elektryka co będzie Ci to robił, ale dobrze powiedział, że trzeba to podciągnąć przewodem. Proponuję przewód linkę o przekroju 10mm2. Zakończyć go przy bednarce końcówką na śrubę 8 lub 10mm a w rozdzielnicy na odpowiednim zacisku i z niego rozdzielić na poszczególne szyny ochronne i jeszcze gdzie potrzeba, w zależności od układu sieci. Nic nie będzie śniedziało. No chyba, że będzie tam wilgotność 100% ale i tak takiemu połączeniu nie powinno zaszkodzić. Na połączeniu bednarki z przewodem będziesz miał punkt pomiarowy uziemienia. Po rozkręceniu co 5 lat będziesz mógł sprawdzić czy uziemienie jest skuteczne zlecając pomiar elektrykowi z "papierami", no kumatemu oczywiście, a nie takiemu co napisze Ci że jest OK.

Właśnie mam takie zlecenie, więc rozwinę informacje podane w poście kol. Stermaj. Bednarkę można przedłużyć bednarką lub przewodem 1-żyłowym LgY 10 mm kw. w kolorze żółto-zielonym. Połączenie można wykonać zaciskiem krzyżowym. W przypadku LgY - zapewne nie masz praski do zaciskania końcówek kablowych, więc pocynuj koniec LgY na długości ok. 3-4 cm i skręć z bednarką zaciskiem, przy czym fabryczny rowek w zacisku ma być prostopadły wobec LgY. Zacisk zabezpiecz lakierem czarnym asfaltowym lub Abizolem R lub wazeliną techniczną, nie smarem do łożysk. Takie połączenie może być bezpośrednio pod styropianem pod posadzką. LgY nie wymaga tam żadnej rurki ochronnej. LgY wyprowadź na ścianę pod rozdzielnicą, a elektryk będzie wiedział co dalej z nią zrobić. LgY 10 jest dostępny od ręki w każdej hurtowni elektr. , zacisk krzyżowy też.

Na marginesie - "rady " kol elpapiotr to typowe mędrkowanie o przepisach, normach, kierbudach i żadnej merytorycznej informacji.

pocynuj koniec LgY na długości ok. 3-4 cm i skręć z bednarką zaciskiem, przy czym fabryczny rowek w zacisku ma być prostopadły wobec LgY. Zacisk zabezpiecz lakierem czarnym asfaltowym lub Abizolem R lub wazeliną techniczną, nie smarem do łożysk. Takie połączenie może być bezpośrednio pod styropianem pod posadzką. LgY nie wymaga tam żadnej rurki ochronnej. LgY wyprowadź na ścianę pod rozdzielnicą, a elektryk będzie wiedział co dalej z nią zrobić.
Niesamowita porada, tylko brać i skopiować. Edytowane przez elpapiotr

dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna?

A czasem nie wynikało to z decyzji zakładu energetycznego? Może tam zrobiono punkt rozdziału na PE i N a w rozdzielni w domu elektryk chce dodatkowo uziemić listwę PE?

A czasem nie wynikało to z decyzji zakładu energetycznego? Może tam zrobiono punkt rozdziału na PE i N a w rozdzielni w domu elektryk chce dodatkowo uziemić listwę PE?
Nie wynikało na pewno. Wpis do Dziennika Budowy autora tematu jest z lipca 2017 roku, a więc świeży.

Od kilku ładnych lat Tauron odszedł od idiotycznych warunków, i m.inn. nie życzy sobie łączenia uziemienia roboczego linii kablowej (swojej własności) z uziemieniem ochronnym Odbiorcy.

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych

Tak więc elektryk kichę odstawił (nie wiem, czy na podstawie projektu). Również nie znamy szczegółów WTP Tauronu, wiele by to pomogło,

Co do uziomu, GSW i połaczeń wyrównawczych - polecam punkty 542.3.2 do 542.4.2 normy PN-HD 60364-5-54 -

http://sklep.pkn.pl/pn-hd-60364-5-54-2011p.html?options=cart

Edytowane przez elpapiotr