Nurek_ 11.05.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Mam następujący problem. Mam rozwinięta bednarkę jako uziom i wprowadzoną do pomieszczenia gospodarczego, gdzie znajduje się również rozdzielka. Niestety bednarka jest w drugim końcu pomieszczenia i muszę ją jakoś podciągnąć do samej rozdzielni - pytanie jak?Elektryk rzucił - to się podciągnie kablem i będzie ok. Ale zastanawiam się - tak można? Jak połączyć kabel z bednarką, zaciskiem? Kabel będzie miedziany, czy przypadkiem nie zaśniedzieje kiedyś na styku i będzie po uziomie?A może dospawać lub dokręcić zaciskiem jeszcze kawałek bednarki i dociągnąć ją do skrzynki? I jeszcze, czy na końcu bednarki robi się gniazdo pomiarowe? Elektryk stwierdził, że nie trzeba, ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.05.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 A może dospawać lub dokręcić zaciskiem jeszcze kawałek bednarki i dociągnąć ją do skrzynki? To jest najrozsądniejsza podpowiedź, ale równie dobrze można doprowadzić np. linkę (zabezpieczoną przed uszkodzeniem mechanicznym). Tylko mam tutaj pewną wątpliwość - co z zasilaniem tego pomieszczenia gospodarczego. Skąd, jakim kablem itd Czy to oddzielny budynek? Za dużo niewiadomych, mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 11.05.2019 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Chodzi o pomieszczenie gospodarcze w domu, żaden oddzielny budynek. Do niego mam wprowadzone zasilanie, przygotowaną rozdzielnię i wprowadzoną tą nieszczęsną bednarkę.Jeśli można to dociągnąć kablem (jak dobrze zrozumiałem ma być linka) to wolałbym takie rozwiązanie - wygodniej będzie mi przeprowadzić kabel niż męczyć się z bednarką. Jesteś mi w stanie powiedzieć jakiej grubości ma to być linka? I jak ją połączyć z bednarką, mogę użyć takiego złącza: https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/01m9tv488c6m2-PL/image;s=644x461Rozumiem, że kabel ma być w peszlu, nie ma przeciwwskazań żeby szedł w styropianie pod wylewką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.05.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 My się nie rozumiemy.Powtórzę w takim razie kilka pytań :- skąd idzie ta bednarka?- jaki kabel/przewód zasilania do tego pomieszczenia, skąd?- jaki układ sieci zasilającej wchodzi w grę? A złącze krzyżowe do instalacji odgromowej nie jest właściwe do połączenia linki 16 mm2 z bednarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.05.2019 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 - skąd idzie ta bednarka? Bednarka jest zakopana wokół domu i wprowadzona do domu, konkretnie do tego pomieszczenia gospodarczego. Ma służyć jako uziom, nie mam instalacji odgromowej. My się nie rozumiemy. - jaki kabel/przewód zasilania do tego pomieszczenia, skąd? Kabel 5x6mm, ze skrzynki postawionej przez ZE w granicy działki - jaki układ sieci zasilającej wchodzi w grę? Nie wiem, ma to w tej chwili znaczenie? Układ sieci znajdę w warunkach przyłączenia? Nie chcę tego podłączać, będzie to robił elektryk, chcę tylko przeciągnąć odpowiedni kabel przed wylaniem posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.05.2019 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Witam.Przeczytałem wpis w Dzienniku Budowy : https://forum.muratordom.pl/blog.php?227564Jedna rzecz zastanawiająca :- czy projekt zakładał uziom fundamentowy?- gdzie był kierbud i za co brał kasę?- kiedy (w trakcie budowy) został zaproszony na nią elektryk?- dlaczego elektryk nie wie, co i jak należy zrobić z tzw. GSU?- dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.05.2019 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Witam. - czy projekt zakładał uziom fundamentowy? Nie mam tego w projekcie Witam. - kiedy (w trakcie budowy) został zaproszony na nią elektryk? Zaproszony był w trakcie budowy fundamentów. Jak zwykle nie miał czasu, powiedział żeby rozciągnąć bednarkę i tyle. Witam. - dlaczego elektryk nie wie, co i jak należy zrobić z tzw. GSU? Nie wiem co to GSU i nie wiem czy elektryk nie wie. Od paru dni nie odbiera telefonu, chłop jest strasznie zalatany i z tego co wiem ma problemy z chorą żoną. A ja mam akurat kilka dni wolnego, rozkładam styropian na podłodze i pociągnąłbym sobie ten kabel tylko muszę wiedzieć jaki i jak go połączyć z bednarką. Witam. - dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna? Taki kabel kazał położyć elektryk i on go podłączał - pojęcia nie mam jak. Zakładam, że wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.05.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 No i wszystko w temacie. Elektryk gamoń, kierbud niedouczony, projektant olał klienta itd.Kolego, wszyscy oni zawalili sprawę.Po pierwsze - projekt nie uwzględnił przepisów (Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami).Po drugie - kierownik budowy z nieznajomością Prawa Budowlanego.Po trzecie - niby elektryk a nie zna zaleceń PN-HD 60364-5-54 , że o arkuszu 4-41 nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.05.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Czyli trzeba zburzyć dom i wybudować od nowa zgodnie ze wszystkimi normami. A poważnie, co w takiej sytuacji doradził by fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.05.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 A poważnie, to jak zaczynają się problemy, to panie - ratuj.Polecam Pieśń 5 Jana Kochanowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.05.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Powiem tak. nie wnikam w kompetencje elektryka co będzie Ci to robił, ale dobrze powiedział, że trzeba to podciągnąć przewodem. Proponuję przewód linkę o przekroju 10mm2. Zakończyć go przy bednarce końcówką na śrubę 8 lub 10mm a w rozdzielnicy na odpowiednim zacisku i z niego rozdzielić na poszczególne szyny ochronne i jeszcze gdzie potrzeba, w zależności od układu sieci. Nic nie będzie śniedziało. No chyba, że będzie tam wilgotność 100% ale i tak takiemu połączeniu nie powinno zaszkodzić. Na połączeniu bednarki z przewodem będziesz miał punkt pomiarowy uziemienia. Po rozkręceniu co 5 lat będziesz mógł sprawdzić czy uziemienie jest skuteczne zlecając pomiar elektrykowi z "papierami", no kumatemu oczywiście, a nie takiemu co napisze Ci że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 12.05.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Właśnie mam takie zlecenie, więc rozwinę informacje podane w poście kol. Stermaj. Bednarkę można przedłużyć bednarką lub przewodem 1-żyłowym LgY 10 mm kw. w kolorze żółto-zielonym. Połączenie można wykonać zaciskiem krzyżowym. W przypadku LgY - zapewne nie masz praski do zaciskania końcówek kablowych, więc pocynuj koniec LgY na długości ok. 3-4 cm i skręć z bednarką zaciskiem, przy czym fabryczny rowek w zacisku ma być prostopadły wobec LgY. Zacisk zabezpiecz lakierem czarnym asfaltowym lub Abizolem R lub wazeliną techniczną, nie smarem do łożysk. Takie połączenie może być bezpośrednio pod styropianem pod posadzką. LgY nie wymaga tam żadnej rurki ochronnej. LgY wyprowadź na ścianę pod rozdzielnicą, a elektryk będzie wiedział co dalej z nią zrobić. LgY 10 jest dostępny od ręki w każdej hurtowni elektr. , zacisk krzyżowy też. Na marginesie - "rady " kol elpapiotr to typowe mędrkowanie o przepisach, normach, kierbudach i żadnej merytorycznej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.05.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 to typowe mędrkowanie o przepisach, normach, kierbudach i żadnej merytorycznej informacji. To bez mędrkowania, czy wystarczy w przypadku instalacji wymaganej ochrony przepieciowej, pomijając ukrywanie wszelkich połączeń w instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.05.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 To bez mędrkowania, czy wystarczy w przypadku instalacji wymaganej ochrony przepieciowej, pomijając ukrywanie wszelkich połączeń w instalacjach. Przepraszam, ale nie napisałeś co proponujesz, dokończ post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.05.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Przepraszam, ale nie napisałeś co proponujesz, dokończ post. A nie jest dokończony? Też masz jakiś problem z instalacja? Na pewno nie proponuję Twojego rozwiązania, dlaczego ano dlatego że pomija właśnie ochronę przepięciową GSU i połączenia wyrównawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.05.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) pocynuj koniec LgY na długości ok. 3-4 cm i skręć z bednarką zaciskiem, przy czym fabryczny rowek w zacisku ma być prostopadły wobec LgY. Zacisk zabezpiecz lakierem czarnym asfaltowym lub Abizolem R lub wazeliną techniczną, nie smarem do łożysk. Takie połączenie może być bezpośrednio pod styropianem pod posadzką. LgY nie wymaga tam żadnej rurki ochronnej. LgY wyprowadź na ścianę pod rozdzielnicą, a elektryk będzie wiedział co dalej z nią zrobić. Niesamowita porada, tylko brać i skopiować. Edytowane 13 Maja 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 13.05.2019 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 dlaczego położono kabel 5-żyłowy od złącza pomiarowego, i gdzie podłączona w tym złączu piąta żyła ochronna? A czasem nie wynikało to z decyzji zakładu energetycznego? Może tam zrobiono punkt rozdziału na PE i N a w rozdzielni w domu elektryk chce dodatkowo uziemić listwę PE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.05.2019 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Zalazłem warunki przyłączenia i tam mam, że przyłącze pracuje w układzie TN-C, jeśli to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) A czasem nie wynikało to z decyzji zakładu energetycznego? Może tam zrobiono punkt rozdziału na PE i N a w rozdzielni w domu elektryk chce dodatkowo uziemić listwę PE? Nie wynikało na pewno. Wpis do Dziennika Budowy autora tematu jest z lipca 2017 roku, a więc świeży. Od kilku ładnych lat Tauron odszedł od idiotycznych warunków, i m.inn. nie życzy sobie łączenia uziemienia roboczego linii kablowej (swojej własności) z uziemieniem ochronnym Odbiorcy. https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych Tak więc elektryk kichę odstawił (nie wiem, czy na podstawie projektu). Również nie znamy szczegółów WTP Tauronu, wiele by to pomogło, Co do uziomu, GSW i połaczeń wyrównawczych - polecam punkty 542.3.2 do 542.4.2 normy PN-HD 60364-5-54 - http://sklep.pkn.pl/pn-hd-60364-5-54-2011p.html?options=cart Edytowane 13 Maja 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.05.2019 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Niesamowita porada, tylko brać i skopiować. Piotrze, widzę tu jakąś manipulację, przeanalizuj to co napisałeś i komu przypisujesz wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts