Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym się różnią rodzje grubości kory?

Recommended Posts

• 1 year później...

Drobniejsza frakcja jest droższa, ozdobna, służy do ściółkowania bliżej miejsc eksponowanych, grubsza, na odwrót - ma spełniać swoją rolę (trzymać wilgoć, chronić przed mrozem), a niekoniecznie musi być widoczna. Stosowana z dala, pod ogrodzeniami, drzewami, krzewami.

Są też inne różnice - dobra kora powinna być przekompostowana. Eliminuje to w większym stopniu różne mikroorganizmy i szkodniki, które niekoniecznie chcielibyśmy mieć w naszym ogrodzie. Poza tym zmniejsza ilość garbników. W Polsce raczej nie ma czasu na kompostowanie, liczy się kasa. ;)

Inna sprawa to sama zawartość kory- kupując najtaniej w hurcie można znaleźć dosłownie wszystko.

Stosując korę trzeba stosować wiosną nawozy azotowe.

Ja to widzę tak: grubsza kora kosztuje więcej, ale dłużej się rozkłada. Więc docelowo wydam mniej, niż na drobniejsza, bo później będę musiała ją uzupełnić. Dodatkowo wychodze na plus z samym chociażby czasem, który pochłania sypanie kilkuset 80-litrowych worków kory na rabaty.

Wygląd to na pewno kwestia gustu. Mnie się najbardziej podobała naprawdę duża kora, ale jej worek kosztował 35zl, więc popodziwialam i kupiłam tańsza:)

I tak najfajniejszy jest ten zapach po rozsypaniu kory z worków:)

Ja wlasnie kupuję za 13 zl/ 80 litrów, mąż na jakimś skladzie znalazł. Ale dosyć duża jest, a w cenie o wiele mniejszej z LM czy Castoramy:) No i już nam nawet przywoza po kilkadziesiąt worków pod dom, jak dzwonimy:)

Raz przywieźli 30 worków drobniejszej (czyli tańszej). Mąż zadzwonił i z następną dostawą przywieźli o 30 worków więcej, a te "lipne" wzięli z powrotem:)

• 2 weeks później...