Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor do kominka z plaszczem wodnym

donvitobandito

Recommended Posts

I bardzo słusznie :) Tylko boczna szybka w piecokominku raczej odpada, ale to dobrze, bo jak mówiłem to jest głupia moda ;)

Jakby ci bardzo zależało, to pieckominek też można zrobić "z dodatkowym płaszczem wodnym" i wpiąć go w instalację. Ale to tylko jeśli ci zależy.

Niekoniecznie odpada, jeśli zrobić to mądrze....http://blog.kominki-batura.pl/pies-czy-kot-czyli-piecokominek-do-zadan-specjalnych/

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem o czym piszę, zajmuję sie tym zawodowo, wiem o co pytają klienci i jakie są ich priorytety. Nikt z nich nie oczekuje rekacji w minucie jezeli zmieni nastawę w regulatorze strefowym bo chce podniesc czy zmniejszyc temperature w danym pomieszczeniu. Tego sie nie da z powodu nie tylko bezwładnosci podłogówki ale głownie parametrów cieplnych budynku a dokladniej stałej czasowej. Zresztą zmiany nastaw są stosunkowo rzadkie. Najwazniejsze aby regulator pilnował temparatury zadanej.

Podaj tą nazwę medyczną, czy aby nie jestes lekarzem danej specjalnosci, zawsze tak diagnozujesz zdalnie?

Może nie medyczny to problem, ale pisanie nie na temat....Wklejasz się z reklamą w niewłaściwym wątku...:)

Dlatego nie napisałem "odpada", ale "raczej odpada" :)

Sam w podlinkowanym też piszesz: "Palenisko z boczną szybą. To zwykle nie najlepszy pomysł dla piecokominka."

Chodzi raczej o to, że nie da się sensownie zrobić tego, co żony oglądają w katalogach i chcą koniecznie mieć u siebie, bez żadnych negocjacji ;) , tzn. ogromne , im szersze, tym lepsze przeszklenie z giętą szybą, z buzującym w środku wielkim ogniem, i to jeszcze używane do celów grzewczych. A to wszystko w domku budowanym zgodnie z WT2021.

Ludzie kupują nie rozsądkiem, ale oczami i wyobrażeniami z katalogów, a potem jest to źródłem frustracji i pisaniny po wiadomych wątkach na forum muratora.

Dlatego nie napisałem "odpada", ale "raczej odpada" :)

Sam w podlinkowanym też piszesz: "Palenisko z boczną szybą. To zwykle nie najlepszy pomysł dla piecokominka."

Chodzi raczej o to, że nie da się sensownie zrobić tego, co żony oglądają w katalogach i chcą koniecznie mieć u siebie, bez żadnych negocjacji ;) , tzn. ogromne , im szersze, tym lepsze przeszklenie z giętą szybą, z buzującym w środku wielkim ogniem, i to jeszcze używane do celów grzewczych. A to wszystko w domku budowanym zgodnie z WT2021.

Ludzie kupują nie rozsądkiem, ale oczami i wyobrażeniami z katalogów, a potem jest to źródłem frustracji i pisaniny po wiadomych wątkach na forum muratora.

Ostatnio popełniłem trójstronne palenisko akumulacyjne (z dwoma słupkami). Można! Tylko powietrze trzeba prowadzić z góry i z dołu na szyby, żeby były czyste. To skomplikowany manewr, ale po kilku dniach w laboratorium sytuacje opanowałem....Innych problemów nie widzę, bo intensywne przegrzewanie trwa raptem kilkadziesiąt minut, a potem już tylko stabilne promieniowanie cieplne....Uśmiech na twarzy jednej z żon bezcenny...Musze pojechać fotek narobić, bo blisko chaty robiłem....