Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka ze spadkiem - opinie

Recommended Posts

Witam, rozważam zakup działki budowlanej jak na załączonym schemacie.

Działka ze spadkiem maks. 4m.

Co sądzicie o takiej działce? Czy nie będzie problemu żeby zbudować dom na podstawie standardowych projektów dostępnych w internecie? Wolałbym uniknąć projektów indywidualnych. Ta część działki na której miałby powstać dom zapewne będzie miała spadek około 1,5-2m.

Dziękuję za opinie :)

działka.jpg

Generalnie rozważałem budowę domu bez piwnicy. Czyli rozumiem, że w takim wypadku raczej piwnica? Zwiększy to niestety koszty budowy.

Jest sens aby obszar pod budowę domu nieco wyrównać? Czy jednak będzie to zbyt duży spadek i raczej takie przedsięwzięcie będzie z góry skazane na niepowodzenie?

W części wschodniej i środkowej spadek jest mniejszy, większy jest na krańcu działki w części północno-zachodniej.

Edytowane przez cwirek2432

Generalnie rozważałem budowę domu bez piwnicy. Czyli rozumiem, że w takim wypadku raczej piwnica? Zwiększy to niestety koszty budowy.

Jest sens aby obszar pod budowę domu nieco wyrównać? Czy jednak będzie to zbyt duży spadek i raczej takie przedsięwzięcie będzie z góry skazane na niepowodzenie?

W części wschodniej i środkowej spadek jest mniejszy, większy jest na krańcu działki w części północno-zachodniej.

Czy z piwnicą czy bez koszty budowy fundamentów na takiej działce to tak x2 lub x3 do płaskiej działki. Więc pakowanie kasy w ściany i nie wykorzystanie tego (brak piwnicy) podraża tylko budowę.

Stos zwrócił uwagę na stosunkowo niekorzystny układ stron świata. Masz wjazd od południa.

Takich DOBRYCH projektów gotowych na takie uwarunkowania działki chyba nie ma wcale.

Ja bym poszukała projektu ze strefą sypialni poniżej części dziennej i otwartego oknami ku zachodowi.

Wówczas nie musisz budować wielokondygnacyjnego wieżowca.

7205c1d51f77fb33gen.jpg

Edytowane przez Elfir

tutaj gotowiec mający podobne założenia:

https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3367/projekt-domu-dom-na-stoku-4

z tym, że ja bym proponowała dom ustawiony krótszym bokiem do drogi, by najdłuższa elewacja była zachodnia

I taki mniej więcej układ pomieszczeń:

4ac7f9107273a77dgen.jpg

Edytowane przez Elfir