kthxb 12.05.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Macie w swoich łazienkach poprowadzony uziom? W sensie podpiętą wannę, brodzik coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.05.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Żaden szanujący się elektryk nie prowadzi uziomu w łazience.Ale już połączenia wyrównawcze miejscowe tak, przy obecności połączeń wyrównawczych głównych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kthxb 12.05.2019 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Chodzi Ci o to, że użyłem błędnej nomenklatury, bo nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 12.05.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Uziom i uziemienie to osobne kwestie mimo podobieństwa określeń. W instalacji elektrycznej TN i rurach z tw. sztucznych w łazience nie ma uziemienia, ani żadnego uziomu. Jest tylko żyła ochronna PE (żółto-zielona) w przewodach do gniazdek i opraw. Kiedyś były instalacje hydrauliczne z rur metalowych i wtedy w łazienkach wykonywało się MSW = Miejscowa Szyna Wyrównawcza, do której podłączano się wspomniane rury i przewód popularnie, ale nieprawidłowo nazywany uziemieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.05.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.05.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Macie w swoich łazienkach poprowadzony uziom? W sensie podpiętą wannę, brodzik coś innego? Ja nie mam ale czy to cokolwiek wyjaśnia? O co chodzi z pytaniem, jaka wanna , jaki brodzik , co z innymi elementami instalacji i konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kthxb 13.05.2019 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Chodziło mi o połączenie wyrównawcze miejscowe. Kablem żółto zielonym. Wanna i brodzik akrylowe, rury od ciepłej, zimnej wody plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.05.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Chodziło mi o połączenie wyrównawcze miejscowe. Kablem żółto zielonym. Wanna i brodzik akrylowe, rury od ciepłej, zimnej wody plastikowe. No i co tu łączyć? Gdzie masz części przewodzące dostępne? Gdzie w sąsiedztwie są części przewodzące obce? Jeszcze raz czytaj doktora Musiała : http://www.edwardmusial.info/pliki/polaczenia_wyrownawcze_ochr.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.05.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Chodziło mi o połączenie wyrównawcze miejscowe. Kablem żółto zielonym. Wanna i brodzik akrylowe, rury od ciepłej, zimnej wody plastikowe. Piotr napisał chyba wszystko więc nie będę powtarzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts