Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mógłby ktoś mi doradzić jakie kroki podjąć dalej w mojej sytuacji ponieważ trochę utknąłem w kropce. Do rzeczy: planujemy podzielić działkę rodziców na dwie mniejsze i na tej nowej się wybudować. Wystąpiliśmy jakiś czas temu do gminy o wydanie warunków zabudowy. W warunkach zabudowy została umieszczona rownież informacja o planowanym podziale działki. Ktoś może orientuje się i może mi doradzić z jakim teraz wnioskiem muszę wystąpić do Urzędu miasta? Czy mogę już poszukiwać geodety i zlecić mu wytyczenie nowych działek na mapkach czy lepiej się wstrzymać?

Z gory dziękuję za udzieloną pomoc.

Kierunek ->geodeta. On podzieli według WZ. Geodeta nic nie tyczy na mapkach, ewentualnie tyczy w terenie we właściwym czasie. Gdy będzie prawomocna decyzja (jeden egz. gmina prześle do ewidencji gruntów), to nowe działki pokażą się w EGiB. Zamawiasz wyrys (opis i mapa) , geodecie możesz zlecić wykonanie mapy do celów projektowych. Gdy stan w księgach wieczystych będzie taki jak w EGiB ( zobaczysz >>http://ekw.ms.gov.pl/ ) , udajecie się do notariusza celem spisania aktu przeniesienia własności wybranej działki. Z aktem własności (to na szybko) lub wypisem z ksiąg wieczystych (po miesiącu, może dwóch...) załatwiesz reszte spraw, architekt objaśni co i jak. Tyle na szybko i krótko.