Konrad1986 14.05.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Witam, Wykonaliśmy metodą gospodarczą rozbiórkę starej stodoły. Chcieliśmy oddać wypełniony przez znajomego kierownika - dziennik rozbiórki (budowy) do Starostwa, ale tam nas poinformowano, że oni tego u siebie nie przyjmują, okazało się, że taki dziennik musi być złożony do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego (PINB). Z kolei w PINB poinformowano nas, że to u nich "proces rozbiórki się zamyka, tak samo jak się otwierał przy składaniu zgłoszenia". W tym momencie trochę zgłupiałem i nie brnąłem dalej w pytania...Czy dobrze mi się wydaje że nie zgłosiliśmy faktu planowanego rozpoczęcia rozbiórki (stodoła już dawno gryzie piach)?Czy samo uzyskanie pozwolenia na rozbiórkę ze Starostwa Powiatowego (wraz z uzyskaniem dziennika rozbiórki) jest niewystarczające i że należy również zgłosić ten fakt w PINB? Proszę o pomoc - jak z tego teraz wybrnąć?Nie chciałbym, żeby znajomy kierownik miał przez tą sytuację problemy... Na co dzień nie siedzi w tematach rozbiórek... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.05.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 zarówno budowa jak i rozbiórka po uzyskaniu pozwolenia musi mieć zgłoszenie do PINBu rozpoczęcia przedsięwzięcia z oświadczeniem kierownika budowy/rozbiórki. Czy budowa czy rozbiórka, procedura jest taka sama. Co prawda ostatnio przepisy często się zmieniają, wiec musisz poczytać prawo budowlane obecne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.05.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Kiedyś po zgłoszeniu czekałeś dni siedem i na ósmy dzień mogłeś budowac czy rozbierać. Teraz zgłaszasz i na drugi dzień wolno ci. Lecz trzeba zgłosić. Tylko tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts