Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Wykonaliśmy metodą gospodarczą rozbiórkę starej stodoły.

Chcieliśmy oddać wypełniony przez znajomego kierownika - dziennik rozbiórki (budowy) do Starostwa, ale tam nas poinformowano, że oni tego u siebie nie przyjmują, okazało się, że taki dziennik musi być złożony do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego (PINB).

Z kolei w PINB poinformowano nas, że to u nich "proces rozbiórki się zamyka, tak samo jak się otwierał przy składaniu zgłoszenia".

W tym momencie trochę zgłupiałem i nie brnąłem dalej w pytania...

Czy dobrze mi się wydaje że nie zgłosiliśmy faktu planowanego rozpoczęcia rozbiórki (stodoła już dawno gryzie piach)?

Czy samo uzyskanie pozwolenia na rozbiórkę ze Starostwa Powiatowego (wraz z uzyskaniem dziennika rozbiórki) jest niewystarczające i że należy również zgłosić ten fakt w PINB?

Proszę o pomoc - jak z tego teraz wybrnąć?

Nie chciałbym, żeby znajomy kierownik miał przez tą sytuację problemy... Na co dzień nie siedzi w tematach rozbiórek...

Pozdrawiam

zarówno budowa jak i rozbiórka po uzyskaniu pozwolenia musi mieć zgłoszenie do PINBu rozpoczęcia przedsięwzięcia z oświadczeniem kierownika budowy/rozbiórki.

Czy budowa czy rozbiórka, procedura jest taka sama.

Co prawda ostatnio przepisy często się zmieniają, wiec musisz poczytać prawo budowlane obecne.

Kiedyś po zgłoszeniu czekałeś dni siedem i na ósmy dzień mogłeś budowac czy rozbierać. Teraz zgłaszasz i na drugi dzień wolno ci. Lecz trzeba zgłosić. Tylko tyle i aż tyle.