gustav200 15.05.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Witam. Stan obecny mojej budowy garażu który jest w bryle domu to: 1.dach: deska, papa, blacha. Dach jeszcze nie ocieplony. Docelowa ma być ocieplony między krokwie płytą PIR 10cm + i na to 3cm. 2. Ściany: Porotherm 24 narazie bez ocieplenia. Docelowo ma być ocieplony płytą PIR 10 cm + struktura baranek. 3. Podłoga w garażu. I tu jest największy problem bo z racji tego iż chudziak został wylany za wysoko bo na równo z chudziakiem w domu to chudziaka zerwałem i przy okazji wykopałem kanał długi na 6m i szeroki na 1m. Teraz mam 27cm do poziomu zero. Garaż jak i dom będzie ogrzewany pompą ciepła, w garażu jak i w domu będzie ogrzewanie podłogowe. Wymiar garażu to aż 115m2. Docelowo miało być tak: zagęszczony piasek->czarna folia budowlana->chudziak b15 [7cm]->pir 5cm -> rurki ogrzewania podłogowego + 8/9 cm wylweki z mixokretu. Teraz jestem przed zalanie garażu chudym betonem. Pytanie: Czy dołożyć 5 cm styropianu eps100 po chudziaku czy nie martwić się tematem i zastosować odrazu 5 cm pir ? Wiem że podłoże latem chłodzi a zimą grzeję tylko u mnie garaż będzie ogrzewany podłogówką i martwię się że 50% energii z podłogówki będzie grzać ziemię a nie garaż Poradzicie coś ? PS: Chudy beton ma być wylany w sobotę także jeszcze mam czas do zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.05.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Jeśli jest miejsce to oprócz pir dołóż te 5 cm EPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts