walent 16.05.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Będę zabierał się za ocieplenie budynku styropian austrotherm 15cm lambda 0,038, no i mam kilka pytań; 1. Listwa startowa, jak ją osadzić na cokole, kończy się styrodur, na nim jest folia kubełkowa, ale, ale ta folia gdzieniegdzie łądnie dochodzi do muru a gdzieniegdzie nie dochodzi, jak ten ubytek uzupełnić i czy listwę startowa kładziemy bezpośrednio na tej folii ? wiadomo że przy poziomowaniu wyjdą szpary co z nimi? Jest w ogóle sens dawać listwe startowa? Poniżej foto dla zobrazowania 2.Ciepły parapet, obcinać go równo z murem, czy zostawić ( głęboki jest na około 12-13cm) styropian będzie 15cm, więc wyjdzie szpara 3.Ile cm styropian ma zachodzić na ramę okna? 4. montaż parapetów zewnętrznych, po styropianie czy przed styropianem ( wpuszcza się go w styropian bo bokach, czy równo do styropianu?) 5.słup z rynnami odległość między słupem a rynna około 8 cm, obłożyć go 5 ? Wyjdą wtedy uskoki miedzy 5 a 15? 6. Czy listwy przyokienne z siatką (dylatacyjne) dawać czy odpuścić? 7. Czym obłożyć dół okna tarasowego , planuje taras wylać betonem wiec czym ten dół obłożyć i na jaką wysokość 8. Jaki klej polecacie do klejenia styropianu a jaki do zaciągania siatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 16.05.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 ad1. Ja będe dawał listwę okapnikową PCV z siatką zamiast metalowej startowej ad2. Dlaczego szpara? Przecież na ten ciepły parapet pójdzie blaszana albo metalowa nakladka i szparę zasłoni. Niemniej ja mam tylko dwa, z tego już jeden się złamał w połowie ad3. Z tego co słyszałem to ok 3cm, generalnie im więcej tym lepiej pod względem strat ciepła, trzeba to pogodzić z estetyką. ad4. Dobre pytanie. ad6. Dawać, koszt znikomy w porównaniu do do kosztów wykonania elewacji. ad.7 Myślę dac tam tyle styropianu lub XPSa co na reszcie elewacji, zrobi się dylatacja od betonu ad,8 kolega Fighter z forum polecił mi Caparol klej do styropianu 190S, a do siatki Caparol klej do siatki 190 szary. Taki też wziąłem. Do tego grunt Konzentrat 111 przed klejeniem styropianu. Dzisiaj właśnie miałem dostawę Ettixa 20cm, kleje są w drodze i będziemy powoli zaczynać zabawę w elewację, czuję, że to będzie ciężki kawałek chleba, ale też duza oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Odpowiem na to na co nie masz odpowiedzi: 4.Po styropianie, wpuszczony w styropian po bokach ok 3 cm5.Słup 15 cm tak jak reszta elewacji - rynny i tak do zdjęcia na czas elewacji. Wymienić śruby na dłuższe o 15 cm i będzie dobrze. Rynny - rury spustowe odpowiednio skrócić całość zmontować ponownie prawidłowo.6.Dawać nie będzie pękał tynk przy oknach i będzie ładniej /szczelniej wyglądało.8. Ja dawałem ten sam - klejone na klej do siatki (Greinplast) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 17.05.2019 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 A co z pytaniem pierwszym, jak prawidłowo połączyć XPS z EPS, normalnie na folie kubełkowa która przykrywa XPS położyć listwe startową? NIe będzie mostka termicznego na cokole? Jak to ogarnąć, bo tak jak pisałem jak zacznę poziomować listwę startową zrobi się szpara miedzy listwa a cokołem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2019 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Tam powinna być papa wystająca spod ściany. Kubełki dotniesz odpowiednio przy robieniu tynku na cokole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 17.05.2019 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Tam powinna być papa wystająca spod ściany. Kubełki dotniesz odpowiednio przy robieniu tynku na cokole. Nie bedzie tynku na cokole, planuje to obsypac i kostka, także ocieplenie zacznie się od 0, tylko czy połozenie listwy startowej na tym xps i folii kubełkowej zda egzamin, czy muszę to w jakiś sposób połaczyć żeby nie było szpry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2019 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Nie bedzie tynku na cokole, planuje to obsypac i kostka, także ocieplenie zacznie się od 0, tylko czy połozenie listwy startowej na tym xps i folii kubełkowej zda egzamin, czy muszę to w jakiś sposób połaczyć żeby nie było szpry Czyli jak będzie oberwanie chmury, to woda będzie powyżej góry ściany fundamentowej i hydroizolacji poziomej? Słaby pomysł. Folia kubełkowa położona na górze ściany fundamentowej czemu ma służyć? Tam ma być papa. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 17.05.2019 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Czyli jak będzie oberwanie chmury, to woda będzie powyżej góry ściany fundamentowej i hydroizolacji poziomej? Słaby pomysł. Folia kubełkowa położona na górze ściany fundamentowej czemu ma służyć? Tam ma być papa. I tyle. Folia wywinięta jest na XPS tak jak na zdjęciu widać, a nie na fundament. To co widać na zdjęciu tj styrodur obłożony folią kubełkowa która jest wywinięta do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Folia wywinięta jest na XPS tak jak na zdjęciu widać, a nie na fundament. To co widać na zdjęciu tj styrodur obłożony folią kubełkowa która jest wywinięta do góry Skoro chcesz podyskutować o nazewnictwie, to termoizolacja jest częścią ściany (stad są ściany jedno, dwu, trzywarstwowe). Wróćmy do meritum. Jaki cel ma jej położenie poziomo na ścianie? Za to nie widzę na ścianie fundamentowej papy. Jak faktycznie jej tam nie ma, to jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 17.05.2019 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Skoro chcesz podyskutować o nazewnictwie, to termoizolacja jest częścią ściany (stad są ściany jedno, dwu, trzywarstwowe). Wróćmy do meritum. Jaki cel ma jej położenie poziomo na ścianie? Za to nie widzę na ścianie fundamentowej papy. Jak faktycznie jej tam nie ma, to jest problem. Oczywiście ze jest papa na fundamencie, kilka cm zachodzi na styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 17.05.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) odoba mi się ten temat. Pokaże jak u mnie to wygląda, bo równeiż nie planuję tynku na cokole, bo ściana fundamentowa będzie zasypana na równo. Izolacja fundamentu to piana pokryta silikonem, pomiędyz ścianą fundamentową, a nośną wystaje papa, może jej dobrze nie widać, bo jest również zasilikonowana, podobnie jak pierwszy rząd z porothermu. Teraz planuję styropian kleić na równo jak się zaczyna porotherm,, a później tę nierówną szczelinę która powstanie między styropianem a papą dodatkowo wypełnić pianą i styropian również pokryć silikonem do wysokości 15-20cm. Co o tym myslicie? Nie wiem jak to inaczej zrobić, ale tak chyba będzie dobrze? Edytowane 17 Maja 2019 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.05.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Dorzucę swoje 3 grMocowanie rynny (spustowej): obejma na pręt gwintowany wklejony na kotwę chemiczną w mur. Na pręt w murze poszerzona podkładka, rurka PCV i podkładka z nakrętką. Na to obejma. Nie chwieje się rynna tak jak na plastikowym kołku rozporowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 18.05.2019 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Dorzucę swoje 3 gr Mocowanie rynny (spustowej): obejma na pręt gwintowany wklejony na kotwę chemiczną w mur. Na pręt w murze poszerzona podkładka, rurka PCV i podkładka z nakrętką. Na to obejma. Nie chwieje się rynna tak jak na plastikowym kołku rozporowym. A co doradzisz z pkt 1? Jak się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.05.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Odnośnie pkt 1.Jeśli zostaje folia kubełkowa, to należy ją odciąć odsłaniając poziomą część styroduru.Ja zamiast listwy startowej użyłem w tym miejscu narożnika z siatką i z okapnikiem. Dobrej, znanej, polskiej firmy.Jednak bałbym się zostawienia styroduru na pastwę gryzoni i robaczków, zasłoniętego tylko folią kubełkową. U mnie folia kubełkowa zwinięta w rulony oczekuje na śmieciarzy. Ocieplenie fundamentu miałem zaciągnięte klejem do styro na siatce i folię kubełkową. Było to robione na etapie fundamentów. Niestety był to zwykły klej zaciągający kapilarnie wilgoć z gruntu. Już po dwóch sezonach zimowych były widoczne odparzenia mrozowe warstwy kleju.Odkopałem fundamenty prawie do ław, wyrwałem folię kubełkową, wyciąłem pas siatki ze starym klejem i ponownie naciągnąłem siatkę i klej bezcementowy nienasiąkliwy. Teraz jest na tym cokole szary ozdobny tynk 1,5mm wchodzący w grunt (piasek bez kamieni). U Ciebie nie ryzykowałbym zasypywania fundamentu tym materiałem co na zdjęciu, nawet z zastosowaniem folii kubełkowej. PS. Widzę że u Ciebie cegła dziurawa, więc obsadzając pręty gwintowane w murze trzeba zastosować kotwę chemiczną z użyciem specjalnego koszyczka. Edytowane 19 Maja 2019 przez cezary.pl ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 20.05.2019 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Odnośnie pkt 1. Jeśli zostaje folia kubełkowa, to należy ją odciąć odsłaniając poziomą część styroduru. Ja zamiast listwy startowej użyłem w tym miejscu narożnika z siatką i z okapnikiem. Dobrej, znanej, polskiej firmy. Jednak bałbym się zostawienia styroduru na pastwę gryzoni i robaczków, zasłoniętego tylko folią kubełkową. U mnie folia kubełkowa zwinięta w rulony oczekuje na śmieciarzy. Ocieplenie fundamentu miałem zaciągnięte klejem do styro na siatce i folię kubełkową. Było to robione na etapie fundamentów. Niestety był to zwykły klej zaciągający kapilarnie wilgoć z gruntu. Już po dwóch sezonach zimowych były widoczne odparzenia mrozowe warstwy kleju. Odkopałem fundamenty prawie do ław, wyrwałem folię kubełkową, wyciąłem pas siatki ze starym klejem i ponownie naciągnąłem siatkę i klej bezcementowy nienasiąkliwy. Teraz jest na tym cokole szary ozdobny tynk 1,5mm wchodzący w grunt (piasek bez kamieni). U Ciebie nie ryzykowałbym zasypywania fundamentu tym materiałem co na zdjęciu, nawet z zastosowaniem folii kubełkowej. PS. Widzę że u Ciebie cegła dziurawa, więc obsadzając pręty gwintowane w murze trzeba zastosować kotwę chemiczną z użyciem specjalnego koszyczka. Nie będę obsypywał fundamentów tym materiałem co widać, Dookoła domu planuje zrobić kostkę. Czyli oderwać folie kubełkową z góry, i kładąc pierwsza warstwę styropianu , trwałe połączyć styrodur ze styropianem za pomocą nienasiakliwego kleju i listwy z siatka i okapnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts