Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu dwupietrowego vs. parterowego

Recommended Posts

WItajcie,

powoli zabieram sie za temat budowy domu.

Ostatnio sie zastanawialem jaki dom zbudowac lepiej. Parterowy czy pietrowy?

Chodzi mi glownie o koszty.

Dom parterowy, wymaga mniej stropow, nie ma schodow ale za to ma wieksza plyte fundamentowa i powierzchnie dachu.

Ktos rozwazal wzsystkie za i przeciw?

Pozdrawiam

topek

Też walczę z tym problemem. Wszystko też zależy od metrażu. Ja chce wstrzelić się w coś do 100m2. Klasyczna stodoła (prostokąt i dach dwuspadowy). W takich projektach powierzchnia dachu i płyty są podobne, więc różnica w cenie znikoma, a odchodzi koszt schodów. Strop drewniany w parterówce też za darmo nie jest. Jeśli natomiast chcesz zmieścić 160m2 w parterówce to tutaj już rozrzut może być bardzo duży.

Dzialka niestety 700m2

Parterowy jak pisalem ma wieksza powierzchnie plyty fundamentowej wiec drozej, zajmuje wiecej miejsca na dzialce, ma duzo wiekszy dach (powierzchnia).

Wiec tez wieksze koszty.

Strop myślisz będzie za darmo? Przy piętrowym suma m2 płyty i stropu będzie znacząco większa przy tej samej powierzchni pomieszczeń i to wyjdzie drożej, jak porównasz z parterówka z wiązarami. Przy parterówce za to trochę większy i droższy dach - za to schodów nie ma (a kosztują). I wygoda większa przy parterówce.

Jak chcesz wycisnąć więcej m2 ogrodu, to rób piętrowy. Ale nie będzie taniej ani wygodniej, niż przy parterówce.

> > Jeśli natomiast chcesz zmieścić 160m2 w parterówce to tutaj już rozrzut może być bardzo duży.

No wlasnie, dom ma miec 160-180m2

chce w nim wygospodorowac "mieszkanie dla seniora" o okolo 40m2

:) Da się na parterówce i na piętrze. Ja wybrałem piętrowy ze względu na szerokość działki, choć dzisiaj zastanowiłbym się nad problemem raz jeszcze. Piętrowy ma jeden plus, widok z okna jest zupełnie inny. :)

Edytowane przez pandzik

Zakoncz budowe, zamieszkaj, wykoncz podjazd i podejscie a potem jeszcze raz napisz czy jestes zadowolony z wielkosci ogrodu.

ogrodu z tylu bedzie 200m2, tyle samo co u tesciowej, wiec wiem jak to wygląda. I to jest ogród na moje ogrodnicze możliwości. Duży ogród to ja już miałam w dzieciństwie i widziałam ile koło tego trzeba robić.

Przy takiej dzialce to wyboru praktycznie nie masz. Musisz stawiać piętro.

Ja na działce 420 m2 (mała działka w centrum miasta) buduję parterówkę 100m2 + garaz 35 m2. Można? Można.

Oczywiście garaż idzie w granicy działki z sąsiadem (dobudowa do jego garażu) z dwóch stron (od tyłu i z boku).

Oczywiscie że można, przecież tak to robia deweloperzy. Omijając MPZP budują szeregowce lub blizniaki a działki zostaje po 80-100m2 na ogrod. Oczywiście taras o głębokości 1.5m bo wiecej nie wejdzie. W sumie jak postawić meble ogrodowe to ciężko przemknąć miedzy ogrodzeniem a budynkiem nie potykając się o coś.

Tylko czy takie coś można jeszcze nazwać domem ?

Ja na działce 420 m2 (mała działka w centrum miasta) buduję parterówkę 100m2 + garaz 35 m2. Można? Można.

Tak z ciekawosci, w ktorym miescie MPZP dopuszcza zabudowę w ktorej wspolczynik powierzchni biologicznie czynnej jest praktycznie rowny 0.5 lub nawet mniej ? Bo masz 100m2 domu wiec pow. zabudowy bedzie ponad 120m2 + podjazd + garaż + mini taras to masz na pewno ponad 200m2 z 420m2 działki.

Przeważnie ten wspolczynnik wynosi 0.8 lub 0.7 w centrum miast. Czyli 80% ma być niezabudowane.

WItajcie,

Parterowy czy pietrowy?

Chodzi mi glownie o koszty.

Dom parterowy, wymaga mniej stropow, nie ma schodow ale za to ma wieksza plyte fundamentowa i powierzchnie dachu.

Ktos rozwazal wzsystkie za i przeciw?

Pozdrawiam

topek

Rozmawialem ostatnio z wykonawca na ten temat i wspominal, ze ludzie nie doceniaja kosztow robot ziemnych przy rozleglych parterowkach, szczegolnie jak teren podmokly... Mysle ze do pewnej wielkosci parterowka sie oplaca, a przy srednim i duzym domu juz nie bardzo.

Finansowo dam Ci taki przyklad:

Dom 290 m2 calkowitej, pietrowy, dach 240 m2, pow zabudowy 185m2 (+ 185m2 pietro)

Koszt stropu 20cm ze schodami betonowymi, w tym slupy i taras, podcien ze slupami, robocizna + materialy w tym koszt wynajmu podpor systemowych na miesiac, obliczony na sciany dzialowe z silki 18cm i rozpietosci po 8-9m = 37 000. (jest to realny koszt z przelomu roku)

Koszt plyty fundamentowej z pracami ziemnymi 60 000.

Koszt wybudowania scian pietra juz z ociepleniem, materialem i robocizna, wyniosl 43 000.

Parterowka o podobnej powierzchni musi miec 2x180m2 = 360 m2

, wiec do fundamentu doklada sie bagatela - 60 000, realnie moze troche mniej. bo lzejsze zbrojenie, ciensza plyta itp, wiec przyjme ze do fundamentu w podobnym standardzie doplaca sie 40 000.

dach: przy podobnym kacie (w tym wypadku okolo 35*) wyjdzie 480 m2, wiec trzeba doplacic za 240m2 dachu. Srednio mozna przyjac robocizne za dach kryty dachowka 100/m2 wiec 100* dodatkowe 240m2 = 24000 wiecej. Jeszcze trzeba kupic material, wiazary czy belki na konstrukcje, deski, pape, dachowke. To juz koszt do poprzednio liczonego dachu 2x czyli dodatkowo okolo 28 000. Nie liczylem ocieplenia i wykonczenia dachu, ani tym bardziej jak niektorzy buduja stropu nad parterem. Z grubszych wydatkow jeszcze wience, obrobki dachu i orynnowanie i ocieplenie polaci/sufitu, ktorych tez jest 2x wiecej i tego nawet nie doliczam. Do tego przy pietrowym odchodzi polowa kosztow zabudowy sufitu podwieszanego, ktorego tez nie doliczylem, bo ktos moze chciec podwieszany wszedzie.

Razem doplata 92 000, a to optymistyczny szacunek.

Wiec roznica tak bardzo zgrubnie pomiedzy doplata do parterowki i doplata za pietro/schody to w tym wypadku (92-43=49) niemal 50 000 na korzysc pietra. Nie wiem czy parterowka wychodzi tak bardzo taniej.

Przy tym dla mnie pietro daje lepsze oddzielenie strefy dziennej i nocnej i kilka dodatkowych zalet.

Wada dla niektorych sa schody, dla niektorych zaleta, bo sie czlowiek porusza.

Zastanawialem sie nad kosztami przed budowa i mysle, ze granica ekonomiczna oplacalnosci budowy pietra jest gdzies pomiedzy 120-220 m2. Dla mnie ponizej 120m2 pietro nie ma sensu i nie oplaca sie, a powyzej 220m2 parterowka robi sie za droga.

Edytowane przez Di.

dopóki jesteśmy my i nasze zwierzaki zdrowi, schody wydają się super.

gorzej jak zdrowia zaczyna brakować - wtedy schody stają się kłopotem. tak samo przy wszelkich kontuzjach, złamaniach itp.

dla dzieci też schody nie są jakoś szczególnie bezpieczne.

temat rzeka jest o nim milion postów i artykułów w sieci, niech każdy buduje dom jaki chce.

btw - ja dostrzegam jednak tendencję, że co raz więcej osób zmienia piętrowe domy na parterowe.

dopóki jesteśmy my i nasze zwierzaki zdrowi, schody wydają się super.

gorzej jak zdrowia zaczyna brakować - wtedy schody stają się kłopotem. tak samo przy wszelkich kontuzjach, złamaniach itp.

dla dzieci też schody nie są jakoś szczególnie bezpieczne.

temat rzeka jest o nim milion postów i artykułów w sieci, niech każdy buduje dom jaki chce.

btw - ja dostrzegam jednak tendencję, że co raz więcej osób zmienia piętrowe domy na parterowe.

Co nie zmienia faktu, ze parterowy w pewnych warunkach tanszy nie jest, przy najszczerszych checiach, odpowiadam na temat autora.

Tak jak piszesz, jak kto lubi. Zaprojektowalem winde osobowa w domu, taka z parteru na pietro.

Zreszta bywalo ze ze zlamana noga codziennie o kulach 4 pietra w bloku po schodach, a gips od kostki po poachwine...

Edytowane przez Di.