Bukake 20.05.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Witam. Pogrzebałem na forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem.Chcę ocieplić komin na strychu. Komin z pustaków wentylacyjnych, w jednym z nich będzie przebiegała rura ze spalinami z pieca gazowego, pozostałe wentylacyjne (łazienki itp) Kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Czy w takim przypadku konieczne jest ocieplenie komina wełną skalną, czy bezpieczne będzie również zastosowanie styro? Edytowane 20 Maja 2019 przez Bukake dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.05.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Jeśli strych jest nieogrzewany nie ma potrzeby ocieplania komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 20.05.2019 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Będzie nieogrzewany ale ocieplony kilkoma cm pianki, tak, żeby zawsze była tam dodatnia temperatura.Czy bez ocieplenia komina para nie będzie się skraplać wewnątrz niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.05.2019 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Aby nastąpiło skraplanie wody na ściankach komina ich temperatura musi być niższa od pobieranego powietrza /w uproszczeniu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 21.05.2019 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Zgadza się, więc jak para z łazienki 23 stopni wejdzie na strych 10 stopni to może się skroplić. Wracając do pytania- czy taki komin ze spalinami z kotła gazowego dla bezpieczeństwa należy ocieplić wełną, czy styropian w tym wypadku nie będzie stanowił zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Nie ma znaczenia. Spaliny z kotła kondensacyjnego osiągają max. 70 - 80 stopni, a przewód spalinowy oddzielony jest od ścianek komina warstwą powietrza pobieranego przez kocioł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.05.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Aby nastąpiło skraplanie wody na ściankach komina ich temperatura musi być niższa od pobieranego powietrza /w uproszczeniu/ Bzdura. Spaliny z kotła kondensacyjnego mają 100% wilgotności i każde ich schłodzenie powoduje skraplanie pary. Taki wydruk - temperatura punktu rosy = temperaturze spalin. Ciekawe, skąd się wzięła nazwa kocioł kondensacyjny? A co do meritum - to ocieplenie musiałby być idealne. Trzeba więc założyć, że z komina się będzie lało czy będzie ocieplony, czy nie. Edytowane 21 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Chcesz ocieplać przewód spalinowy kotła kondensacyjnego umieszczony w "kominie", gdyż w tym przewodzie spalinowym będzie się wykraplać para wodna zawarta w spalinach? Ciekawe. Edytowane 21 Maja 2019 przez Greengaz literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.05.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Chcesz ocieplać przewód spalinowy kotła kondensacyjnego umieszczony w "kominie", gdyż w tym przewodzie spalinowym będzie się wykraplać para wodna zawarta w spalinach? Kogo pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Ciebie.Dla mnie jest oczywiste, że @Bukake pytał o komin, czyli konstrukcję i czy trzeba ja ocieplać z zewnątrzTy natomiast piszesz o przewodzie spalinowym kotła i wodzie w spalinach, który dobrze by było ocieplić idealnie.Z komina nic się nie leje, z przewodu spalinowego i owszem - do kanalizacji/szamba, a resztki pary wodnej wraz ze spalinami przez wylot na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.05.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Ciebie. Ja nie chcę ocieplać komina. Polemizuję z Twoim stwierdzeniem "Aby nastąpiło skraplanie wody na ściankach komina ich temperatura musi być niższa od pobieranego powietrza /w uproszczeniu/" Chcesz podyskutować, czy rura jest składnikiem komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2019 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Ścianki komina od wewnątrz opływa powietrze pobierane przez kocioł.Teoretycznie jest możliwe wykraplanie na nich wody.Mamy rozmawiać o teorii kiedy to jest możliwe, zależności punktu rosy od temperatury, ciśnienia cząstkowego pary itd., które mogą mieć miejsce?Publikujesz wydruk testowy z analizatora spalin. Skład spalin i ich punkt rosy nie ma nic wspólnego w kominem i wykraplaniem wody po stronie wewnętrznej komina /pomiędzy przewodem spalinowym, a wewnętrzną częścią komina/, a także z zewnętrzną częścią komina na strychu u @Bukake.Łopatologicznie. Nie widzę związku publikowania wydruku z analizatora, a pytaniem @Bukake i jaki ma związek zamknięty i wydzielony układ spalinowy z kotła i wykraplaniem wody w konstrukcji komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bukake 21.05.2019 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Dziękuję za odpowiedzi, jeżeli nie ma więc obaw związanych z bezpieczeństwem, zostanę przy styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.05.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Nie ma obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts