Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilenie węzownicy w zasobniku 150l

Sesjusz

Recommended Posts

Witajcie,

Odłączyłem zasobnik Biawar 150l od kotła gazowego Vaillant. Wpierw wypuściłem wodę odkręcając dolny zaworek zasobnika i zdejmując rurki górne. Oczywiście zakręcony dolot zimnej wody do zasobnika. Następnie z wężownicy by spuścić wodę w kotle trzeba było okręcić zaworek i wiszącą krótką rurką z kotła zeszło ciśnienie z wężownicy.

Gdy będę podłączał zasobnik wydaje mi się, że łatwo napełnię zasobnik 150l wody, nie wiem natomiast jak zasilić wężownice, w instrukcji Biawar napisali tylko by napełnić wężownice ale nie napisali jak :) Automatycznie się zasili to napełnieniu zasobnika ? To osobny i zamknięty obieg jest wiec chyba nie zasili się sama ? Wydaje mi się, że tam wyższe ciśnienie jest w wężownicy i że jakoś trzeba podać jej wodę, może używając sprężarki, pompy, tylko nie wiem gdzie i jak, raczej nie przez plastikową krótką rurkę, którą spuszczała się woda z wężownicy. Ktoś proszę pomoże, opisze proces zasilenia wężownicy ? W kotle obok zaworka do spuszczania wody z wężownicy jest też wentyl, pewnie do odpowietrzania. Znajomy podrzucił pomysł że wężownica sama się zasili a potem wentylem sprężarką trzeba dmuchnąć by zwiększyć ciśnienie. Rocket sience, nie wydaje mi się by pomysł był odpowiedni.

Edytowane przez Sesjusz

Jest to osobny obieg ale jest przełączany przez zawór trójdrogowy który przełącza ten obwód z obwodem CO. Jeżeli więc obieg CO jest napełniany poprzez dodatkowe połączenie tego obiegu ze źródłem zimnej wody to poprzez ustawienie zaworu trójdrogowego zostanie napełniony także obieg cwu.

Poczytaj instrukcję instalacji swojego kotła, Są tam odpowiednie programy kontrolne służące do napełniania instalacji a następnie odpowietrzenia poszczególnych obiegów.

Dziękuję Marku za odpowiedź ! Czytałem instrukcje od mojego Biawar 150l, jest bardzo prosta i krótka, nie opisali tej procedury. Aczkolwiek zadzwoniłem do nich i wspomnieli, że zawór zapewne będę miał w kotle do napełniania wężownicy lub w instalacji przy zasobniku. I tu się to pokrywa z Twoją wskazówką. Mam przy samym kotle czerwony przeźroczysty filtr z dwoma zaworkami, jeden połączony z rurką prowadzącą do wężownicy. Zapewne będę musiał to odkręcić. Ogólnie to jestem zaskoczony gdyż po odłączeniu zasobnika ciepłej wody użytkowej spadło również ciśnienie obiegu podłogówki i obiegu grzejników do zera :) Jakoś to jest połączone. Będę miał sporo zastanawiania się po ponownym podłączeniu zasobnika :)