Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt rozdzielnicy instalacji inteligentnej

Recommended Posts

Witam,

Mam w domu rozdzielnicę na 300U, elektryk powoli kończy prace nad rozszywaniem i podsumował dotychczasową pracę... klasycznie spadłem z krzesła jak nieświadomy klient.

Sytuacja pokrótce

- układ gwiazdy

- jedna szyna na złączki zugi

- dwie szyny na ok. 80 przekaźników

- dwie szyny na bezpieczniki

- sterownik PLC (tutaj sam zaprogramowałem i z jego pomocą podłączaliśmy przewody - razem 2 dni mojej obecności 16h)

- chyba najbardziej żmudna robota, czyli złączki LSA jedna szyna rozszycie skrętek z całego domu 240 żył

- 2 szyny zostały zupełnie wolne i nie wykorzystane

I teraz tak, jak "pi-razy-drzwi" można wycenić koszt wyposażenia takiej rozdzielnicy? Nie liczmy tutaj uziomów / kabla głównego bo to Pan ma rozpisane i osobne ceny.

Mi została podana cena w sposób następujący - standardowa kwota za zwykła rozdzielnicę (szyna na bezpieczniki) plus 80h roboty za całą resztę. Czy 2 tygodnie na rozdzielnię to realny czas? Nie ma mnie na budowie i poza tymi 2 dniami nie jestem w stanie zweryfikować, ufam, że samo LSA zajęło 4 dni ale 6 dni na przekaźniki i zugi, sam nie wiem.

Proszę o jakieś orientacyjne podpowiedzi jak takie rozdzielnie kosztują.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozdzielnica rozdzielnicą, ale okablowanie (osznurowanie) jej wykonane fatalnie.

W razie "W" do ładu nie dojdzie, gdzie-co itd. Gdzie oznaczniki, gdzie uporządkowanie oprzewodowania?

Podłączenia RDC od-do. Pięknie. A wystarczyło zastosować blok rozdzielczy.

Kaszanka

Swoją drogą, skoro było 80 g roboty, to jak została wyceniona godzina pracy?

Ciekawie, ciekawie. A dlaczego moduł N ochronnika przeciwprzepięciowego nie podłączony?

Dlaczego SPD w tym miejscu?

Jakaś dokumentacja, schematy/rysunki będą?

Edytowane przez elpapiotr

Też nie jestem zadowolony z okablowania, zwłaszcza przejścia między sterownik -> przekaźniki idące za bezpiecznikami na zasadzie zupełnej wolnej amerykanki.

Jest dokumentacja i oznaczenia na kartkach, chcę go jeszcze pocisnąć o numerowanie kabli przy przekaźnikach ale w sumie większość pewnie zrobię sam.

Poproszę o wyjaśnienie:

- Podłączenia RDC od-do. Pięknie.

- moduł N ochronnika przeciwprzepięciowego nie podłączony

Godzina pracy wychodzi 45 chyba jak podzielę z kwoty, plus jeszcze cena standardowej rodzielnicy no i wg niego zostaje 2 dni pracy jeszcze.

W drugim punkcie czy chodzi o uziemienie przewodu PE? To jeszcze nie wykonana praca.

Oznaczenia na kartkach niewiele pomogą, gdy zacznie się grzebać w przewodach, przepinać, odpinać itd.

Każdy drutek/linka powinien mieć numerację/oznakowanie, które będzie odwzorowane na rysunkach i opisach.

Jest trochę tej roboty, ale 45 zł za godzinę pracy zobowiązuje.

W sprawie wspomnianego drugiego punktu, bez podania układu sieci zasilającej oraz typu kabla zasilającego wprowadzonego do tej rozdzielnicy nie mogę się wypowiedzieć. Ochronnik 4-polowy stosujemy tam, gdzie jest oddzielny N i PE, a tego nie wiem.

PS. Rozszywanie przewodów YDYp wykonano zwykłym nożem monterskim, wygląda to okropnie.

A drutki, linki chowa się do specjalnych korytek grzebieniowych, i wyprowadza nad/pod konkretnym aparatem/zaciskiem listwy, by to jakoś wyglądało.

Makaronu nie widać wówczas.

Przykład :

Przykład.jpg

Edytowane przez elpapiotr

O elektrykach mam wyrobione zdanie takie, że sensownie coś zrobione możesz zobaczyć w necie, jak się tym na forum pochwalą czy tutka na YT kręcą. Nie wiem, czy wynika to z tego, że przytłaczająca większość nie potrafi, czy za pieniądze nie ma czasu i motywacji, żeby zrobić dobrze. Chociaż wiele rzeczy nie kosztują czasu ani pieniędzy.

U Ciebie chyba nie wchodzi WLZ i uziom z boku? Czemu więc ochronnik masz po środku rozdzielni? Jak z sieci przyjdzie przepięcie, to zdąży Ci zaindukować prąd w przewodach - u Ciebie co gorsze również w sygnałowych. Będzie rzeź. Już za to kazałbym mu to naprawić - ochronnik ma być jak najbliżej wejścia WLZ i uziomu do rozdzielni i pospinane jak najkrótszymi przewodami, żeby przepięcie jak najkrótszą drogą poszło do gleby - a nie indukowało prądy po całej rozdzielni.

Co do bloku rozdzielczego - im mniej łączeń na drodze, tym lepiej i bezpieczniej. Więc najwygodniej za rozłącznikiem podpiąć do każdej fazy listwę z bloku rozdzielczego (PE N i PE to osobna historia) i z listwy bezpośrednio do poszczególnych różnicówek.

Do tego jaki prąd będzie płyną tymi "pierwszymi" kabelkami, co idą od ogranicznika przepięć do pierwszej różnicówki? Bo rozumiem, że wszystkie następne są podpięte szeregowo? Jakiej grubości jest ten przewód i ile wytrzyma?

LSA to poprzyczepiał na zwykłych gniezdnikach? Powinien zastosować odpowiednie adaptery. Nic dziwnego, że wypadają.

Zdjęcie ukrywa wiele szczegółów i brak danych - więc nie wiadomo, jak sobie poradził z innymi rzeczami. Dla przykładu podejrzanie wygląda wolne złącze ogranicznika przepięć. Czy źle dobrany, czy jeszcze nie podpięte wszystko?

A co do samego meritum - mi tylko jeden z trzech oferentów podał wycenę samej robocizny. Wersja z automatyką była 17220 zł, bez 6820 zł (sama robocizna - ale razem z ułożeniem kabli). Tyle, że była od czapy i chyba dla odstraszenie - bez projektu i tylko z grubsza sprecyzowane, że będzie x przekaźników i Y skrętek do pociągnięcia, i że kable do oświetlenia i kilka innych bezpośrednio z rozdzielni, a nie klasycznie. Dziwne, że teraz się pytasz i dziwisz, jak robota (byle jak, ale) odwalona. Wycenił Ci drożej, niż mi? U mnie ledwo 115m2 domu :)

Edytowane przez Kaizen

No to się trochę podłamałem, czyli sporo błędów i niedopatrzeń.

Wycenę mieliśmy na tradycyjną, po zmianie decyzji na PLC na etapie okablowania koszty niewiele się zmieniły bo robocizna od punktu i tak szła ale więcej oczywiście dałem za kable. Na montaż rozdzielni totalnie się nie przygotowałem jeśli chodzi o ustalenia kosztów, gość przyszedł i nagle skasował mnie "wszystko co ponad tradycyjną wg stawki godzinowej". Spodziewałem się 3-4 krotności kwoty 750 za klasyczną, tymczasem usłyszałem...5250 czyli 7 razy tyle pieniędzy.

Jeszcze jesteśmy na etapie negocjacji, nie wiem ile tu ugram ale po tych wpisach wymieniającyh błędy tym bardziej czuję się sfrajerowany.

- wyjaśnienie gdzie wchodzi uziom i przestawienie ochronnika
Ochronniki przeciwprzepięciowe powinny być jak najbliżej zasilania, ale i również szyny PE połączonej z GSU. Dobezpieczenia ich nie wymagamy, przy określonych wartościach zabezpieczeń poprzedzających (tu należy sprawdzić, co na ten temat wypowiada się producent tych SPD). Pomijam kwestię wartości technicznych (parametrów właściwych, nie deklarowanych) tych ochronników, bo może się okazać, że to ... atrapa. Dalej otwarta sprawa toru N ochronnika, nie wiemy dlaczego wykonawca zrobił w ten a nie inny sposób.

No i na koniec :

- rzetelna dokumentacja

- opisy na aparatach/maskownicach

- pomiary powykonawcze

- oświadczenie/gwarancja jakości wykonania.

Przykłady normalnej roboty są tutaj : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3269029.html

- moduł N ochronnika przeciwprzepięciowego nie podłączony

- wyjaśnienie gdzie wchodzi uziom i przestawienie ochronnika

Jeżeli układ sieci jest TN-C to N masz na stałe połączony z uziomem - wtedy ochronnik źle dobrany i dlatego nie podpięte N (taką sytuację obstawiam).

O ochronnikach było i na FM, i na forach branżowych do znudzenia. W skrócie - jak nie ma iskiernika, to atrapa.

Przesunięcie ochronnika, to przeoranie całej rozdzielni. Na tym etapie może być problematyczne przez za krótkie kable.

Jeszcze brok rozdzielczy dorzuć.

Jak do różnicówek trzyfazowych są podpięte esy jednofazowe? Wrzuć trochę zbliżeń na podpięcia, PEN/PE/uziom i inne detale.