Adam_lysy 22.05.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Witam serdecznie!Tematem mojego zainteresowania jest działka położona na wsi o powierzchni około 30 arów. Poki co jest to nieużytek przylegający do ziemi rolnej. Po rozmowie z właścicielem interesuje się zakupem tego jego nieużytku po wcześniejszym odrolnieniu i przekształceniu na działkę budowlaną. Właściciel załatwia wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o warunki zabudowy. Ale do sedna... Na tej działce znajduje się wykopany ale bardzo zarośniety staw o powierzchni okolo 10 arow oraz drugi staw w bezposrednim sasiedztwie tej działki. Czy mogą występować jakieś problemy z uzyskaniem pozwolenia na budowe domu jednorodzinnego w tak nie dalekim sąsiedztwie stawów i pozniejszym czasie wyczyszczenia oraz poglebienia istniejacego stawu na tej działce?Pozdrawiam Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_lysy 22.05.2019 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Zapytaj w RDoŚ. Jeśli ta działka jest na terenie bądź w otulinie "Obszaru chronionego krajobrazu" to może być problem z budowaniem w odległości mniejszej niż 100m od tego stawu. Dziękuje za odpowiedz. Słyszalem właśnie o tym przepisie... Rozumiem że dotyczy to tylko obszarów objętych tą ochroną i jeśli działka nie znajduje sie w tym obszarze to nie powinno być większych problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.05.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Piszesz ze działka to nieużytek. Czyli użytek na mapie ewid. gruntów ma oznaczenie N. Piszesz też, że na tej działce jest staw. Jakie ma oznaczenie na mapie ewidencji gruntów? Stoi napisane W lub Ws? Jeśli na mapie nie ma takiego użytku, to jest zagłębienie gruntu wypełnione wodami opadowymi a nie staw. Uwentualnie nielegalny staw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_lysy 22.05.2019 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Piszesz ze działka to nieużytek. Czyli użytek na mapie ewid. gruntów ma oznaczenie N. Piszesz też, że na tej działce jest staw. Jakie ma oznaczenie na mapie ewidencji gruntów? Stoi napisane W lub Ws? Jeśli na mapie nie ma takiego użytku, to jest zagłębienie gruntu wypełnione wodami opadowymi a nie staw. Uwentualnie nielegalny staw Chyba troche źle to nazwałem... Wybaczcie nie znam sie na tym... Nieużytek miałem na myśli kawałek pola który nie jest używany przez właściciela. Nie wiem jakie są oznaczenia na mapie. Po prostu pojechalem do rolnika który zaproponował mi sprzedaż kawałka ziemi ze stawem którego nie użytkuje. Powiedział że załatwo wszystkie dokumenty (odrolnienie, warunki zabudowy) gdyż inaczej nie moze tego oddzielic i sprzedać. Mi pozostaje tylko czekać ale nie wiem czy po mału mogę się cieszyć czy jeszcze troche sie wstrzymac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.05.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Jeśli na mapie ewidencji gruntów nie ma użytku Ws lub W, to np. mogą być problemy z operatem wodno-prawnym na użytkowanie wód. Jak chcesz wystąpić o uzytkowanie wód których formalnie nie ma? Na tej samej zasadzie Łąka lub Rola nie użytkowane rolniczo, nie stają się nieużytkiem N . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts