Pytajnick 25.05.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Wycena na 107m2 z lutego tego roku z ElektryKable,taśma montażowa - 5400nettoSterowanie - 4150 lub 5740netto w zależności od sterowników (REGULATOR OCD5*1999*EA lub REGULATOR OWD5*1999*EAP1 WIFI)10 kabli 10 sterowników.Same materiały, bez robocizny. Edytowane 25 Maja 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Panowie to konkrety mniej więcej jaki powinnien ponieść koszt na kable na 160m? Wyceń sobie w sklepie, do którego link jest w wątku o kablach kable, sterowniki i akcesoria (netto). I policz, ile chcą za robociznę. Podpytaj "swojego" elektryka, ile weźmie za dwukrotne pomiary kabli (te drugie mogą być razem z pomiarami całej instalacji). Wyjdzie Ci, ile kasują za ułożenie (tylko tutaj porównaj już kwoty brutto i uwzględnij różnicę w stawce VAT). U mnie Devi wyszło prawie 2x drożej od Elektry z kilku powodów. Raz, że nie słuchali czego chcę i podobierali mi kable tak, żeby CC wyszło 10-16cm (większość 11,5-12cm) - to już podniosło koszty o sporo ponad tysiąc. IMO zupełnie niepotrzebnie - przy grubej wylewce nie ma potrzeby tak zagęszczać (co innego, gdyby kable były w warstwie kleju pod okładziną). Drugi czynnik, to w związku z sporo większą ilością mb kabla robocizny też więcej - stawkę za godzinę wyszłaby prawdopodobnie całkiem podobna, ale kabla z 70% więcej. Same kable mieli trochę drożej netto, niż w sklepie, ale brutto wychodziło trochę taniej u nich, więc to nie robiło różnicy (ale pewnie mają zniżki i w cenie kabli ukryli trochę swojej marży - więc nie traktuj ceny kabli z wyceny nas serio, nawet, jeżeli podali w ofercie tylko porównuj z cenami jakie możesz osiągnąć w sklepie płacąc bez zniżek, przy jednorazowej transakcji, jako człowiek z ulicy, bez zniżek.). Czyli przegrali tak naprawdę tym, że nie słuchali co chcę i zaprojektowali (IMO niepotrzebnie) za dużo mb kabla. O sterownikach też masz w tym wątku - IMO do kabli w wylewce ważna jak najmniejsza histereza. I tu robi się problem, bo ze świecą szukać o histerezie mniejszej, niż 0,5* (zazwyczaj do tego jest to +-0,5*, czyli jak ustawisz 24* to włącza się przy 23,4 a wyłącza przy 25,6*). Jak Ci to nie przeszkadza albo nie znajdziesz z mniejszą histerezą - to tutaj opisywałem Floureona. Robota łatwa, więc się zastanów, czy warto tyle płacić, czy nie lepiej poświęcić kilka popołudni, żeby zaoszczędzić ładnych kilka tysięcy. U mnie na 1m2 nakład pracy to jakieś 11 roboczominut licząc czas dojazdu (trzy razy - w jeden dzień się dwie osoby nie wyrobiły - kończyli drugiego dnia i zrobili pomiary, po betonowaniu kolejna wizyta i z godzinę zajęły kolejne pomiary. Pewnie jeszcze z godzinę czy dwie zajęło wypełnienie papierów od gwarancji - bo dosyć pracochłonna, bo do każdego kabla trzeba w gwarancji wkleić kod kreskowy z kabla i dopisać wyniki pomiarów. Kable sobie sam rozplanuj - tutaj moja tabelka (przy czym w salonie są cztery kable pod jedną pozycją, bo salon podzielony na cztery części dylatacjami - stąd w tabeli 12 pozycji, ale kabli 15). Najpierw oczywiście porozmawiaj z wykonawcą wylewki i zaplanujcie dylatacje, bo to wymusza podział kabli. Jak dobrać moc - masz w wątku i kompendium Devi. Ja uprościłem i dałem mocniejsze kable i odstępy jak w tabeli - z tego wyszła moc. Ale wyszło dosyć blisko wyników z kompendium Devi dla grzania tylko w taniej strefie. Ostatecznie elektryk kabel w kuchni zagęścił i wyszło cc co 10cm z pominięciem szafek. Edytowane 25 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 0,7 było w poprzednim rozporządzeniu i jest juz nieaktualne. Masz na myśli to rozporządzenie z 2014r.? Robisz to zawodowo i bazujesz na wiedzy sprzed 5 lat? Tylko... że tu też nie ma 0,7... Naprawdę sie marnujesz Dziękuję, staram się unikać szamba zwanego polityką jak tylko mogę. Jakby ona mnie nie próbowała dotykać, to w ogóle bym nie zauważał jej istnienia. Choćby mi płacili 10x lepiej, niż zarabiam, to i tak bym się nie pchał. W sumie pracuję bardziej dla przyjemności i odpowiada mi to, co robię. Pieniądze za tym idą "przy okazji" wystarczające. Nie mam zamiaru zmieniać. Tobie brakuje tylko wiedzy i umiejętności, żeby zmienić zawód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Masz na myśli to rozporządzenie z 2014r.? Robisz to zawodowo i bazujesz na wiedzy sprzed 5 lat? Tylko... że tu też nie ma 0,7... Dziękuję, staram się unikać szamba zwanego polityką jak tylko mogę. Jakby ona mnie nie próbowała dotykać, to w ogóle bym nie zauważał jej istnienia. Choćby mi płacili 10x lepiej, niż zarabiam, to i tak bym się nie pchał. W sumie pracuję bardziej dla przyjemności i odpowiada mi to, co robię. Pieniądze za tym idą "przy okazji" wystarczające. Nie mam zamiaru zmieniać. Tobie brakuje tylko wiedzy i umiejętności, żeby zmienić zawód? Nie, nie to. Czy ja pytałem o politykę. Interpretacja rozporządzenia wymaga wiedzy prawniczej i wiedzy z zakresu dziedziny ktore dotyczy rozporzadzenie. Posiadasz wiedze z tych dwóch dziedzin? Dodatkowo ta interpretacja powinna sie opierac na konsultacjach z organem wydającym rozporządzenie. Swoją interpretację oparłes na czym?, dlaczego chcesz ją narzucac innym i mieszac im w glowach? Udowodnij ze energia sloneczna dotyczy tylko i wyłacznie kolektorow termicznych, a fotowoltaika nie lokalnym odnawialnym zródłem energii. Skoro ustawodawca/ministerstwo nie rozgraniczyło tych dwóch rodzajów wykorzystania energii słonecznej to przyjęto ze i jedno i drugie nalezy do tej kategorii. Nie dodano zadnego przypisu/objasnienia o wykluczeniu fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Nie, nie to. Chcesz powiedzieć, że ciągle liczysz na podstawie rozporządzenia sprzed 11 lat? To by wyjaśniało, dlaczego kiedyś błysnąłeś stwierdzeniem, że PC nie może mieć sprawności 4.0, bo takiej wartości nie ma w rozporządzeniu. Faktycznie przez te kilkanaście lat się trochę zmieniło. Interpretacja rozporządzenia wymaga wiedzy prawniczej i wiedzy z zakresu dziedziny ktore dotyczy rozporzadzenie. Chcesz powiedzieć, ze Twoim zdaniem tym zajmuje się biuro legislacyjne sejmu? Mylisz się. Praca tam niby nie jest związana z polityką? LOL Skoro ustawodawca/ministerstwo nie rozgraniczyło tych dwóch rodzajów wykorzystania energii słonecznej to przyjęto ze i jedno i drugie nalezy do tej kategorii. Nie dodano zadnego przypisu/objasnienia o wykluczeniu fotowoltaiki. Sam widzisz, że PV o współczynniku 0,7 wyleciało z rozporządzenia, i zostały tylko kolektory 0,00. Nie ma też podstaw, żeby jakąkolwiek część produkcji PV zaliczać do produkcji ciepła. Edytowane 25 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Chcesz powiedzieć, że ciągle liczysz na podstawie rozporządzenia sprzed 11 lat? To by wyjaśniało, dlaczego kiedyś błysnąłeś stwierdzeniem, że PC nie może mieć sprawności 4.0, bo takiej wartości nie ma w rozporządzeniu. Faktycznie przez te kilkanaście lat się trochę zmieniło. Sam widzisz, że PV o współczynniku 0,7 wyleciało z rozporządzenia, i zostały tylko kolektory 0,00. Nie ma też podstaw, żeby jakąkolwiek część produkcji PV zaliczać do produkcji ciepła. Tak nawet sprzed 11 lat, nie wiedziałes o tym, przeciez ja wszystko zle licze, to nie mogę liczyc na podstawie aktualnego rozporzadzenia Pompa P-W ma sprawnosc 4,0, podaj nr tabeli i wersji rozporzadzenia gdzie to napisano. Podaj gdzie w rozporzadzeniach z 2014, 2015 i pozniejszych jest mowa o kolektorach termicznych, owszem jest sformułowanie "miejscowe wytwarzanie energii w budynku - energia słoneczna" Równie dobrze nie ma podstaw zeby zaliczac produkcje ciepła przez kolektory słoneczne poniewaz nie napisano nic o kolektorach w rozporządzeniu. Literalnie w tresci rozporzadzenia nie wystepuje ani słowo kolektor ani fotowoltaika, czy biorąc pod uwagę twój tok rozumowania nie mozna brac pod uwagę kolektorów termicznych i fotowoltaiki? Przeciez to byłby absurd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Tak nawet sprzed 11 lat, nie wiedziałes o tym, przeciez ja wszystko zle licze, to nie mogę liczyc na podstawie aktualnego rozporzadzenia Zależność jest odwrotna - skoro liczysz na podstawie dawno nieaktualnego rozporządzenia, to źle liczysz. Pompa P-W ma sprawnosc 4,0, podaj nr tabeli i wersji rozporzadzenia gdzie to napisano. Czemu chcesz PW? Tabelę Ci podawałem - potem admini wyczyścili wątek, w którym to było. Nie od dziś wiadomo, że płatnoprofilowcy są pod specjalna ochroną na FM. Jak nie potrafisz znaleźć PC o współczynniku 4,0 to w programie, w którym otworzysz rozporządzenie wciśnij ctrl+f i wpisz 4,0. Znajdzie kilka takich rodzajów pomp ciepła. Powiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, że dostawa energii do systemu grzewczego, gdy PV jest ongrid nie jest z sieci? Jest z sieci i dlatego dla całej energii powinieneś przyjąć 3.0. Chyba, że masz off-grid - to można podyskutować czy/ile produkcji można przemnożyć przez 0,0 (a nie 0,7, jak zdaje się jeszcze do dzisiaj liczyłeś). Tylko kto ma off-grida do ogrzewania? Edytowane 25 Maja 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Zależność jest odwrotna - skoro liczysz na podstawie dawno nieaktualnego rozporządzenia, to źle liczysz. Czemu chcesz PW? Tabelę Ci podawałem - potem admini wyczyścili wątek, w którym to było. Nie od dziś wiadomo, że płatnoprofilowcy są pod specjalna ochroną na FM. Jak nie potrafisz znaleźć PC o współczynniku 4,0 to w programie, w którym otworzysz rozporządzenie wciśnij ctrl+f i wpisz 4,0. Znajdzie kilka takich rodzajów pomp ciepła. Powiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, że dostawa energii do systemu grzewczego, gdy PV jest ongrid nie jest z sieci? Jest z sieci i dlatego dla całej energii powinieneś przyjąć 3.0. Chyba, że masz off-grid - to można podyskutować czy/ile produkcji można przemnożyć przez 0,0 (a nie 0,7, jak zdaje się jeszcze do dzisiaj liczyłeś). Tylko kto ma off-grida do ogrzewania? Podaj przyklad moich blednych obliczen, po co jałowe dyskusje, kokretny przypadek. Powtarzam, podaj gdzie mowa o pompie P-W ze sprawnoscią 4,0. Podkresle chodzi o pompe P-W. Dlaczego P-W? ano dlatego ze w rozporzadzeniu nie ma takiej sprawnosci dla tych pomp. Jaki on czy off grid, gdzie mowa o tym w rozporządzeniu, dlaczego mam przyjmowac wi=3 skoro czesc energii jest na bieząco zuzywana przez jest urzadzenia grzewcze badz do napedu urzadzen pomocniczych. energia ta nie przechodzi przez uklad pomiarowy i faktycznie nie pochodzi z sieci. Gdzie taką metodologie znalazłes, znowu twoja radosna twórczosc. Jezeli chcesz dyskutowac to nie o tym czy jest off czy on grid tylko jak najdokladniej obliczyc jaka czesc z miesiecznej produkcji energii jest zuzywana na potrzeby ogrzewania i przygotowania cwu (plus energia do urzadzen pomocniczych). Edytowane 25 Maja 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Podaj przyklad moich blednych obliczen, po co jałowe dyskusje, kokretny przypadek. Powtarzam, podaj gdzie mowa o pompie P-W ze sprawnoscią 4,0. Podkresle chodzi o pompe P-W. Dlaczego P-W? ano dlatego ze w rozporzadzeniu nie ma takiej sprawnosci dla tych pomp. Kwestionowałeś moje stwierdzenie, że PC może poratować EP dzięki mnożnikowi (czy raczej dzielnikowi) nawet 4.0. Nie ograniczałem do żadnego rodzaju pompy. Powrzucaj wyliczenia dla PC gruntowych, to zobaczymy, ile z nich masz dal COP 4.0. Czy może wrzucasz do magicznej skrzyneczki i nawet nie wiesz, jak ona liczy (a liczy wg aktualnych przepisów) i chociaż tego nie wiesz i nie sprawdzasz liczy dobrze? Jaki on czy off grid, gdzie mowa o tym w rozporządzeniu, dlaczego mam przyjmowac wi=3 skoro czesc energii jest na bieząco zuzywana przez jest urzadzenia grzewcze. Jak ustalasz, że/ile produkcji PV zostało wykorzystane do grzania CO i CWU? Jakie masz na to badania czy pomiary, że energia elektryczna użyta do grzania nie pochodzi z sieci? Pewnie jak masz miernik który pokaże, ile prądu zostaje zużyte bezpośrednio z PV przez np. grzałki w buforze (co może wypluć wattrouter) - to by się obroniło. Tylko kto tak ma? Jeden na tysiąc? Grzejący prądem grzeją głównie w taniej strefie - czyli w 80% w nocy (8 godzin z dziesięciu nocnej strefy przypada na noc). Z produkcji w trakcie tych dwóch dziennych godzin jaka część jest zużyta przez rekuperator, pralkę, zmywarkę, router itd., a jaka przez CWU i CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Kwestionowałeś moje stwierdzenie, że PC może poratować EP dzięki mnożnikowi (czy raczej dzielnikowi) nawet 4.0. Nie ograniczałem do żadnego rodzaju pompy. Powrzucaj wyliczenia dla PC gruntowych, to zobaczymy, ile z nich masz dal COP 4.0. Czy może wrzucasz do magicznej skrzyneczki i nawet nie wiesz, jak ona liczy (a liczy wg aktualnych przepisów) i chociaż tego nie wiesz i nie sprawdzasz liczy dobrze? Jak ustalasz, że/ile produkcji PV zostało wykorzystane do grzania CO i CWU? Jakie masz na to badania czy pomiary, że energia elektryczna użyta do grzania nie pochodzi z sieci? Pewnie jak masz miernik który pokaże, ile prądu zostaje zużyte bezpośrednio z PV przez np. grzałki w buforze (co może wypluć wattrouter) - to by się obroniło. Tylko kto tak ma? Jeden na tysiąc? Grzejący prądem grzeją głównie w taniej strefie - czyli w 80% w nocy (8 godzin z dziesięciu nocnej strefy przypada na noc). Z produkcji w trakcie tych dwóch dziennych godzin jaka część jest zużyta przez rekuperator, pralkę, zmywarkę, router itd., a jaka przez CWU i CO? Moze sie nie zrozumielismy, nie chodziło mi gruntowe, a P-W i takie miałem wlasnie na mysli. Dlaczego z gory zakladasz ze jak PV to od razu musi byc g12x, akurat zdecydowana wiekszosc inwestorów z ktoymi rozmawiam o PV ma lub planuje miec G11, a ci ktorzy nie mają planują zwiekszac zuzycie (chociazby do ladowania bufora lub wymuszenia pracy PC w godzinach najwiekszej produkcji energii). Jak kogos stac na PC i PV stac go na wattrouter.Jezeli chodzi o dokladnosc tych szacunków to i same obliczenia zapotrzebowania na ciepło sa pewnego rodzaju szacunkiem, prognozą bo taka jest metodyka. Zuzycie energii wyprodukowanej tez bedzie szacunkiem, nikt i nigdy tego dokladnie nie obliczy bo to przewidywanie przyszłosci. Wiem ze chciałbys dokladnie ale nie da sie. Oczywiscie mozesz miec do tego zastrzezenia, ale w taim przypadku powinienies je miec równiez do metodologii ozc. Trzeba byc konsekwentnym. Problem jest taki ze nikt jeszcze nie wymyslił lepszej metody, moze przyszedł czas na Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Moze sie nie zrozumielismy, nie chodziło mi gruntowe, a P-W i takie miałem wlasnie na mysli. Szkoda, że wychlastali to moderatorzy. Dlaczego z gory zakladasz ze jak PV to od razu musi byc g12x, Może być G13. Zakładam jednak, że grzejący prądem nie wybierają G11. To prawda. Jak kogos stac na PC i PV stac Znowu zmieniasz temat? Jak ktoś ma PC to nie potrzebuje kombinować z EP. Przecież rozmawiamy o: Do grzania prądem, musisz mieć odpowiednie EP, które pewnie zapewni PV. Problem jest taki ze nikt jeszcze nie wymyslił lepszej metody, moze przyszedł czas na Ciebie? To jaka jest metoda uwzględniania PV i skąd pochodzi? Używasz tego 0,7 czy 0,0? Jaką ilość kWh przez to mnożysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.05.2019 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Pomijając nawet ogrzewanie ale w większości przypadków to nawet w bytowych G11 się nie opłaca. Więc dziwne jest branie do wyliczeń co do opłacalności Pv G11 anie Gxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Pomijając nawet ogrzewanie ale w większości przypadków to nawet w bytowych G11 się nie opłaca. Więc dziwne jest branie do wyliczeń co do opłacalności Pv G11 anie Gxx Przy PV różnie to bywa. Zwłaszcza, jak ZE rozlicza przepuszczany przez niego prąd wg proporcji zużycia tania/droga, a nie wg proporcji wpuszczania prądu do sieci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.05.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Szkoda, że wychlastali to moderatorzy. Może być G13. Zakładam jednak, że grzejący prądem nie wybierają G11. To prawda. Znowu zmieniasz temat? Jak ktoś ma PC to nie potrzebuje kombinować z EP. To jaka jest metoda uwzględniania PV i skąd pochodzi? Używasz tego 0,7 czy 0,0? Jaką ilość kWh przez to mnożysz? G13 ma relatywnie mała grupa odbiorców (ok. 25-30% odbiorców Tauronu) nie ma co uogolniac. Jezeli PV pokryje nam zapotrzebowanie na PC i zuzycie bytowe to jaki jest sens stosowania taryfy G12x Zakladasz na podstawie czego? Masz jakies dane statystyczne lub inne zródlo danych? Ne zmieniam tematu, wspomniałes w wattrouterze, to nie jest technologia az tak droga aby nie było na nią stac posiadacza PV Czasem mając PC trzeba jednak kombinowac z Ep, wsp. nakladu dla energii elektrycznej to 3 dla energii pochodzacej z konwencjonalnych elektrowni. Dlaczego mam mnozyc przez 0,7, jaka ilosc kWh? mam podac konkretną wartosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Jezeli PV pokryje nam zapotrzebowanie na PC i zuzycie bytowe to jaki jest sens stosowania taryfy G12x Jeżeli ktoś kupuje PV za jakieś 4K zł/1000kWh/r i produkuje prąd który może kupić po 21-35gr/kWh to znaczy, że nie potrafi liczyć. Ponieważ większość jednak potrafi liczyć (a przynajmniej ci, których stać na PV) to mało kto instaluje moc pokrywająca 100% zapotrzebowania. Czasem mając PC trzeba jednak kombinowac z Ep, wsp. nakladu dla energii elektrycznej to 3 dla energii pochodzacej z konwencjonalnych elektrowni. A podaj no pozostałe parametry takiego domu, co przy PC nie wyrabia z EP, a wyrabia z U ścian, stropu, PnG, okien itd. choćby na poziomie WT2014. Dlaczego mam mnozyc przez 0,7, jaka ilosc kWh? mam podac konkretną wartosc Proszę o konkretną metodę obliczania ilości kWh z PV i jej źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.05.2019 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) Przy PV różnie to bywa. Zwłaszcza, jak ZE rozlicza przepuszczany przez niego prąd wg proporcji zużycia tania/droga, a nie wg proporcji wpuszczania prądu do sieci.. Za zeszły rok moje bytowe to prawie 2500kWh (100kWh CWU)75% tania koszt ok 1200zł rok z czego opłat stałe to jeśli dobrze pamiętam około 250zł/rok. Więc wydanie 12k na 3kWp zwróci się w ok 12,5 rok. W przypadku kogoś grzejącego CO z COP1 lub COP+ to wyjdzie to jeszcze gorzej. Co prawda jest wiele niewiadomych wzrost cen,awaryjność, potenjalna niestabilność rządu lub/i UE w sprawie OZE Dlaczego tak przejmujecie się EP to fikcyjny papierowy współczynnik. Edytowane 26 Maja 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.05.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Za zeszły rok moje bytowe to prawie 2500kWh (100kWh CWU)75% tania koszt ok 1200zł rok z czego opłat stałe to jeśli dobrze pamiętam około 250zł/rok. Więc wydanie 12k na 3kWp zwróci się w ok 12,5 rok. W przypadku kogoś grzejącego CO z COP1 lub COP+ to wyjdzie to jeszcze gorzej. Co prawda jest wiele niewiadomych wzrost cen,awaryjność, potenjalna niestabilność rządu lub/i UE w sprawie OZE Dlaczego tak przejmujecie się EP to fikcyjny papierowy współczynnik. Jak napisałem że mam podobne do Ciebie wnioski to mnie niektórzy wyśmieli że to nie prawda. Ja dodam tylko że nawet jeżeli sfinansujemy PV z własnych śrdków finansowych to musielibyśmy jeszcze doliczyć jako koszt sumę utraconych korzyści z tytułu tego wydatku minimalnie zwrot z kapitału przyjmuje się jako 4% ponad inflację rocznie czyli tzreba by to pomnożyć przez ilośc lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 26.05.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Zależność jest odwrotna - skoro liczysz na podstawie dawno nieaktualnego rozporządzenia, to źle liczysz. Brawo Kaizen. Super. . Czy może wrzucasz do magicznej skrzyneczki i nawet nie wiesz, jak ona liczy (a liczy wg aktualnych przepisów) i chociaż tego nie wiesz i nie sprawdzasz liczy dobrze? No ot tak to wygląda. Liczy tylko tak jak napisałeś nie wie jak. Mi się już czerwona lampka zapaliła jak dostałem projekt WM. Dobrze, że na tym się skończyło. Szkoda, że wychlastali to moderatorzy. Ciekawe dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 26.05.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Jak napisałem że mam podobne do Ciebie wnioski to mnie niektórzy wyśmieli że to nie prawda. Ja dodam tylko że nawet jeżeli sfinansujemy PV z własnych śrdków finansowych to musielibyśmy jeszcze doliczyć jako koszt sumę utraconych korzyści z tytułu tego wydatku minimalnie zwrot z kapitału przyjmuje się jako 4% ponad inflację rocznie czyli tzreba by to pomnożyć przez ilośc lat Panele PV to fajna sprawa do CWU. Taki off-grid. Można zrobić na używkach, jak się wybierze dobre samemu. Tylko trzeba to zrobić poniżej 2k za kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.05.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 No ot tak to wygląda. Liczy tylko tak jak napisałeś nie wie jak Przykłady, podaj dowód, hejtowac moze kazdy. Pomówienia to dla Ciebie rzecz powszednia. udowodnij na konkretnych obliczeniach ze zle licze. Nie udowodnisz, piszę do moderatora o bana. Anomimowo kazdy jest kozak. Przedstawiasz konkretne obliczenia ozc i charakterystyki energetycznej, pokazujesz błedy i jest ok. Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts