pacer 23.05.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Witam, widziałem kilka podobnych wątków co do temperatury emitowanej przez kominki/piece, jednak zastanawia mnie jeden wątek: mamy doprowadzony dolot powietrza od dołu pod kominek zabudowany, jednak z powodu wysokiego kosztu i ograniczonego miejsca zdecydowalismy się na kozę / piec wolnostojący. Pytanie nr 1: - nigdzie nie mogę znaleźć różnicy w temperaturach pomiędzy piecami stalowymi a żeliwnymi w ich najbliższej odległości. W sensie czy metr od takiego źródła ciepła moze znajdować się telewizor. Koza będzie uruchamiana okazjonalnie (myślę, ze max 10-15 razy w roku), palona drewnem. Pytanie nr 2: - czy istnieją na rynku żeliwne piece wyglądem przypominające taki: z możliwością podłączenia pod dolny dolot powietrza? Każde, które widziałem są albo stalowe, albo żeliwne bez dolotu. Ten na zdjęciu to KNAP Oval 8 kW, obrotowy. byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.05.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Witam, widziałem kilka podobnych wątków co do temperatury emitowanej przez kominki/piece, jednak zastanawia mnie jeden wątek: mamy doprowadzony dolot powietrza od dołu pod kominek zabudowany, jednak z powodu wysokiego kosztu i ograniczonego miejsca zdecydowalismy się na kozę / piec wolnostojący. Pytanie nr 1: - nigdzie nie mogę znaleźć różnicy w temperaturach pomiędzy piecami stalowymi a żeliwnymi w ich najbliższej odległości. W sensie czy metr od takiego źródła ciepła moze znajdować się telewizor. Koza będzie uruchamiana okazjonalnie (myślę, ze max 10-15 razy w roku), palona drewnem. Pytanie nr 2: - czy istnieją na rynku żeliwne piece wyglądem przypominające taki: [ATTACH=CONFIG]430667[/ATTACH] z możliwością podłączenia pod dolny dolot powietrza? Każde, które widziałem są albo stalowe, albo żeliwne bez dolotu. Ten na zdjęciu to KNAP Oval 8 kW, obrotowy. byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, pozdr.Może Godin coś ma? Oni lubią żeliwo. Tylko że co Ci po piecyku, jak TV stopisz w tej odległości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek3210 25.05.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Jest żeliwny Jotul 373 i ma doprowadzenie od dołu kolor czarny lub bialy.Szukam wlasnie opini o tym modelu poniewaz rezygnuje z budowy tradycyjnego wkladu bo by mi wielka zabudowa wyszla na scianie miedzy oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.05.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Pytanie nr 1: - nigdzie nie mogę znaleźć różnicy w temperaturach pomiędzy piecami stalowymi a żeliwnymi w ich najbliższej odległości. W sensie czy metr od takiego źródła ciepła moze znajdować się telewizor. Koza będzie uruchamiana okazjonalnie (myślę, ze max 10-15 razy w roku), palona drewnem. Ja bym się nie odważył. Bardzo jasna ściana (więc duża część promieniowania odbita) - a tak się nagrzewa. TV nagrzałby się dużo bardziej. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430736 Koza żeliwna. Odległość trochę ponad metr (cały metrowy odcinek rury plus złączka do komina ceramicznego i kolano nastawne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.