Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec wolnostojący(koza z dolotem od dołu) + telewizor na jednej ścianie

pacer

Recommended Posts

Witam,

widziałem kilka podobnych wątków co do temperatury emitowanej przez kominki/piece, jednak zastanawia mnie jeden wątek:

mamy doprowadzony dolot powietrza od dołu pod kominek zabudowany, jednak z powodu wysokiego kosztu i ograniczonego miejsca zdecydowalismy się na kozę / piec wolnostojący.

Pytanie nr 1:

- nigdzie nie mogę znaleźć różnicy w temperaturach pomiędzy piecami stalowymi a żeliwnymi w ich najbliższej odległości. W sensie czy metr od takiego źródła ciepła moze znajdować się telewizor. Koza będzie uruchamiana okazjonalnie (myślę, ze max 10-15 razy w roku), palona drewnem.

Pytanie nr 2:

- czy istnieją na rynku żeliwne piece wyglądem przypominające taki: download.jpg z możliwością podłączenia pod dolny dolot powietrza? Każde, które widziałem są albo stalowe, albo żeliwne bez dolotu. Ten na zdjęciu to KNAP Oval 8 kW, obrotowy.

byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi,

pozdr.

Witam,

widziałem kilka podobnych wątków co do temperatury emitowanej przez kominki/piece, jednak zastanawia mnie jeden wątek:

mamy doprowadzony dolot powietrza od dołu pod kominek zabudowany, jednak z powodu wysokiego kosztu i ograniczonego miejsca zdecydowalismy się na kozę / piec wolnostojący.

Pytanie nr 1:

- nigdzie nie mogę znaleźć różnicy w temperaturach pomiędzy piecami stalowymi a żeliwnymi w ich najbliższej odległości. W sensie czy metr od takiego źródła ciepła moze znajdować się telewizor. Koza będzie uruchamiana okazjonalnie (myślę, ze max 10-15 razy w roku), palona drewnem.

Pytanie nr 2:

- czy istnieją na rynku żeliwne piece wyglądem przypominające taki: [ATTACH=CONFIG]430667[/ATTACH] z możliwością podłączenia pod dolny dolot powietrza? Każde, które widziałem są albo stalowe, albo żeliwne bez dolotu. Ten na zdjęciu to KNAP Oval 8 kW, obrotowy.

byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi,

pozdr.

Może Godin coś ma? Oni lubią żeliwo. Tylko że co Ci po piecyku, jak TV stopisz w tej odległości....

Pytanie nr 1:

Ja bym się nie odważył. Bardzo jasna ściana (więc duża część promieniowania odbita) - a tak się nagrzewa. TV nagrzałby się dużo bardziej.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430736

Koza żeliwna. Odległość trochę ponad metr (cały metrowy odcinek rury plus złączka do komina ceramicznego i kolano nastawne).

TV1.jpg