Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie wiaty - czy potrzebne pozwolenie?

G4wain

Recommended Posts

Witajcie,

Planuję przenieść wiatę, która zaczyna się przewracać (w tej chwili opiera się o drzewo i tylko dlatego jeszcze się nie przewróciła), w inne miejsce, w obrębie działki. Czy muszę zgłaszać chęć rozbiórki oraz budowy nowej? Czy wystarczy, że będzie sztuka za sztukę na działce?

Ten sam problem mam z wędzarnią. Stara z pustaków się sypie, dlatego chciałbym zrobić nową, w innym miejscu.

Będę wdzięczny za porady,

Darek.

Skoro w Art. 29. 1. pkt 2c) budowa wiaty nie wymaga ani zgłoszenia ani pozwolenia, to jej przenoszenie też nie wymaga niczego.

Dzięki za odpowiedź. W podanym przez Ciebie artykule jest mowa o tym, ze nie jest potrzebne pozwolenie. Natomiast o zgłoszeniu nie ma wzmianki. Czy aby na pewno nie ma konieczności zgłaszania?

Dzięki za odpowiedź. W podanym przez Ciebie artykule jest mowa o tym, ze nie jest potrzebne pozwolenie. Natomiast o zgłoszeniu nie ma wzmianki. Czy aby na pewno nie ma konieczności zgłaszania?

No to musisz przeczytać cały Art. 30, gdzie jest wymienione na co jest potrzebne zgłoszenie. Taka negatywna logika tych przepisów: Art. 29 mówi co nie wymaga pozwolenia, a art. 30 mówi co wymaga zgłoszenia. Ja to przewertowałem i tak wychodzi. A ponadto ja zgłosiłem wiatę do Wydziału Architektury i dostałem na piśmie, że budowa wiaty nie wymaga zgłoszenia.

No to musisz przeczytać cały Art. 30, gdzie jest wymienione na co jest potrzebne zgłoszenie. Taka negatywna logika tych przepisów: Art. 29 mówi co nie wymaga pozwolenia, a art. 30 mówi co wymaga zgłoszenia. Ja to przewertowałem i tak wychodzi. A ponadto ja zgłosiłem wiatę do Wydziału Architektury i dostałem na piśmie, że budowa wiaty nie wymaga zgłoszenia.

Super. No to jeden problem z głowy:)

A czy jesteś w stanie mi doradzić co zrobić z wędzarnią?