misha81 24.05.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Na działce w studzience mam zawór odcinający dopływ wody do domku. Planuję zamontować elektrozawór, bo schodzenie tam za każdym razem jest upierdliwe. Problem w tym, że w studzience regularnie gromadzi się woda, czasami sięgając do zaworu. Ktoś wie czy są elektrozawory przystosowane do pracy pod wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.05.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Zasilane 24V/12V, nie lepiej zrobić przedłużkę do zaworu i mechanicznie/ręcznie go zamykać z poziomu gruntu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.05.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Na działce w studzience mam zawór odcinający dopływ wody do domku. Planuję zamontować elektrozawór, bo schodzenie tam za każdym razem jest upierdliwe. Problem w tym, że w studzience regularnie gromadzi się woda, czasami sięgając do zaworu. Ktoś wie czy są elektrozawory przystosowane do pracy pod wodą? Na pewno w instalacjach do nawadniania - widziałem ostatnio reklamę elektrozaworu że może pracować całkowicie zalany wodą. Nie pamiętam firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 26.05.2019 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Zasilane 24V/12V, nie lepiej zrobić przedłużkę do zaworu i mechanicznie/ręcznie go zamykać z poziomu gruntu ? Jak proponujesz rozwiązać problem mrozu? Po to jest w studzience... Na pewno w instalacjach do nawadniania - widziałem ostatnio reklamę elektrozaworu że może pracować całkowicie zalany wodą. Nie pamiętam firmy. Dzięki. Poszukam. Rozumiem, że to nie ma różnicy, że w założeniu miał być do nawadniania a nie wodociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.05.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 wydaje mi się ze nie ma aczkolwiek te do nawadniania mają korpusy z tworzywa i montuje się je na bardzo elastycznych rurkach. Nie wiem czy będzie dla niego miało znaczenie że siedzi on sobie pomiędzy dwoma sztywnymi rurami PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.05.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Jak proponujesz rozwiązać problem mrozu? Po to jest w studzience... Przedłużka do ramienia zaworu - zawór i woda zostaje na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 27.05.2019 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Przedłużka do ramienia zaworu - zawór i woda zostaje na dole. Aaa, ok.. Tylko na jesień/zimę przykrywam studzienkę watą mineralną, folią i kamieniami i odwalanie tego wtedy jest problemem. Przedłużka raczej tego nie rozwiąże. No ale pomyślę. Aha jedyny wodoszczelny elektrozawór jaki znalazłem IP68 jest chiński i nie wiem gdzie go można kupić. http://polish.water-solenoidvalve.com/sale-8240396-brass-underwater-solenoid-valve-40mm-solenoid-valve-waterproof.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.05.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Ale w czym problem, wszystko możesz sobie przykryć watą, folią, kamieniami ... wystarczy wyprowadzić rurkę fi 12mm albo pręta żebrówkę ponad to przykrycie i nic nie zamarznie, rurkę nasadzić na pokrętło zaworu (nie wiem jaki masz zawór) i masz pewność że odciąłeś. Sterowanie elektryczne będzie bardzo kłopotliwe i będziesz miał więcej usterek i włażenia tam wtedy kiedy będzie zalane, poza tym wydasz kasę i utopisz w wodzie. Mechaniczne rozwiązanie to najlepsza opcja. Tak z resztą sterowane są zasuwy wodne zakopane w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 27.05.2019 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 No w sumie masz rację. Czyli rozumiem, że oś wokół której kręci się zawór musi być skierowana pionowo do góry, na to nałożyć rurkę i kręcić nią z powierzchni?Do tego jest potrzebny jakiś specjalny zawór? Teraz mam jakiś zwykły, z rączką, i on jest na pionowej rurce metalowej, więc oś ma skierowaną prostopadle do gruntu i chyba będzie to wymagało przeróbki, żeby dało się nałożyć tą rurkę do otwierania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.05.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 To możesz zrobić cięgno, nawiercić koniec rączki zaworu i przykręcić do tego cięgno np z pręta fi 6 mm, rurki aluminiowej, rurki pcv, kija od szczotki co Ci tam przyjdzie do głowy. W przykryciu z kamieni i waty zrobisz przepust z rurki o większej średnicy i masz sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 27.05.2019 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 To możesz zrobić cięgno, nawiercić koniec rączki zaworu i przykręcić do tego cięgno np z pręta fi 6 mm, rurki aluminiowej, rurki pcv, kija od szczotki co Ci tam przyjdzie do głowy. W przykryciu z kamieni i waty zrobisz przepust z rurki o większej średnicy i masz sterowanie. No kumam - ok, dzięki za pomoc! Będę kombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Aaa, ok.. Tylko na jesień/zimę przykrywam studzienkę watą mineralną, folią i kamieniami i odwalanie tego wtedy jest problemem. Jakoś wodociągi nie maja z tym problemu - pewnie nie raz widziałeś owalna pokrywę takiej przedłużki zaworu. W środku "kwadrat" do odcięcia zasuwy. Jak masz wodę z wodociągów to też pewnie masz. I pewnie nie możesz mieć innego zaworu (a na pewno nie byłoby to zgodne z projektem przyłącza), który można zakręcić i dać trójnik przed wodomierzem. Ale przyjmijmy, że to studzienka i zawór w instalacji wody z Twojej studni. Tu możesz robić co chcesz (chociaż łatwiej wyciągnąć wtyczkę pompy z gniazdka, niż zakręcać zawór) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts