Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrozawór IPX8?

misha81

Recommended Posts

Na działce w studzience mam zawór odcinający dopływ wody do domku. Planuję zamontować elektrozawór, bo schodzenie tam za każdym razem jest upierdliwe. Problem w tym, że w studzience regularnie gromadzi się woda, czasami sięgając do zaworu.

Ktoś wie czy są elektrozawory przystosowane do pracy pod wodą?

Na działce w studzience mam zawór odcinający dopływ wody do domku. Planuję zamontować elektrozawór, bo schodzenie tam za każdym razem jest upierdliwe. Problem w tym, że w studzience regularnie gromadzi się woda, czasami sięgając do zaworu.

Ktoś wie czy są elektrozawory przystosowane do pracy pod wodą?

Na pewno w instalacjach do nawadniania - widziałem ostatnio reklamę elektrozaworu że może pracować całkowicie zalany wodą. Nie pamiętam firmy.

Zasilane 24V/12V, nie lepiej zrobić przedłużkę do zaworu i mechanicznie/ręcznie go zamykać z poziomu gruntu ?

Jak proponujesz rozwiązać problem mrozu? Po to jest w studzience...

Na pewno w instalacjach do nawadniania - widziałem ostatnio reklamę elektrozaworu że może pracować całkowicie zalany wodą. Nie pamiętam firmy.

Dzięki. Poszukam. Rozumiem, że to nie ma różnicy, że w założeniu miał być do nawadniania a nie wodociągu?

wydaje mi się ze nie ma aczkolwiek te do nawadniania mają korpusy z tworzywa i montuje się je na bardzo elastycznych rurkach. Nie wiem czy będzie dla niego miało znaczenie że siedzi on sobie pomiędzy dwoma sztywnymi rurami PE.

Przedłużka do ramienia zaworu - zawór i woda zostaje na dole.

Aaa, ok..

Tylko na jesień/zimę przykrywam studzienkę watą mineralną, folią i kamieniami i odwalanie tego wtedy jest problemem. Przedłużka raczej tego nie rozwiąże. No ale pomyślę.

Aha jedyny wodoszczelny elektrozawór jaki znalazłem IP68 jest chiński i nie wiem gdzie go można kupić.

http://polish.water-solenoidvalve.com/sale-8240396-brass-underwater-solenoid-valve-40mm-solenoid-valve-waterproof.html

Ale w czym problem, wszystko możesz sobie przykryć watą, folią, kamieniami ... wystarczy wyprowadzić rurkę fi 12mm albo pręta żebrówkę ponad to przykrycie i nic nie zamarznie, rurkę nasadzić na pokrętło zaworu (nie wiem jaki masz zawór) i masz pewność że odciąłeś. Sterowanie elektryczne będzie bardzo kłopotliwe i będziesz miał więcej usterek i włażenia tam wtedy kiedy będzie zalane, poza tym wydasz kasę i utopisz w wodzie. Mechaniczne rozwiązanie to najlepsza opcja. Tak z resztą sterowane są zasuwy wodne zakopane w ziemi.

No w sumie masz rację. Czyli rozumiem, że oś wokół której kręci się zawór musi być skierowana pionowo do góry, na to nałożyć rurkę i kręcić nią z powierzchni?

Do tego jest potrzebny jakiś specjalny zawór?

Teraz mam jakiś zwykły, z rączką, i on jest na pionowej rurce metalowej, więc oś ma skierowaną prostopadle do gruntu i chyba będzie to wymagało przeróbki, żeby dało się nałożyć tą rurkę do otwierania?

To możesz zrobić cięgno, nawiercić koniec rączki zaworu i przykręcić do tego cięgno np z pręta fi 6 mm, rurki aluminiowej, rurki pcv, kija od szczotki co Ci tam przyjdzie do głowy. W przykryciu z kamieni i waty zrobisz przepust z rurki o większej średnicy i masz sterowanie.

No kumam - ok, dzięki za pomoc! Będę kombinował...

Aaa, ok..

Tylko na jesień/zimę przykrywam studzienkę watą mineralną, folią i kamieniami i odwalanie tego wtedy jest problemem.

Jakoś wodociągi nie maja z tym problemu - pewnie nie raz widziałeś owalna pokrywę takiej przedłużki zaworu. W środku "kwadrat" do odcięcia zasuwy. Jak masz wodę z wodociągów to też pewnie masz. I pewnie nie możesz mieć innego zaworu (a na pewno nie byłoby to zgodne z projektem przyłącza), który można zakręcić i dać trójnik przed wodomierzem.

Ale przyjmijmy, że to studzienka i zawór w instalacji wody z Twojej studni. Tu możesz robić co chcesz (chociaż łatwiej wyciągnąć wtyczkę pompy z gniazdka, niż zakręcać zawór)