Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzyby w trawniku

Recommended Posts

Szanowni, pytanie nastęujace

trawnik 2-letni, trawa Barenbrug, podsypana wiosną Yara Mila Kompleks. Nawadnianie automatyczne, chodzi codziennie po 15min na sekcję ( tak wiem, powinienem wydłużyć czas podlewania kontra wieksze odstępy czasowe - zrobię to )

Ale nie tego dotyczy pytanie.

W ubiegłym roku ojawił nam się w trawniku wysyp grzybków wszelkiej maści i rodzaju. Poszedłl oprysk z Miedziany WP50 i sie uspokoiło.

Wiosna tego roku zrobiliśmy aerację, tawka dostała nawozu i..

kilka dni później pojawili się nam nasi ubiegłoroczni przyjaciele.. Oprysk Miedzianem pomógł połowicznie.. Pewne grzybki zostaly i mają się dobrze.. Jak sobie z nimi poradzić? Uprzedzam, że opcja zostawić i pokochać nie wchodzi w grę... Zdjęcia pod poniższymi linkami..

https://drive.google.com/open?id=1-3SMsk1cUZlZgL56IqAvxyYT2MiD5xst

https://drive.google.com/open?id=1-3SMsk1cUZlZgL56IqAvxyYT2MiD5xst

motyw czarcich kręgów znam.. TYle że u mnie to nie to.. Nie wiem dlaczego każdy słyszy "grzyby" to zaraz wrzuca temat z kręgami.

Rosną jak popadnie, nie tworzą żadnych kształtów. Te białe Miedzian likwiduje bez większego problemu. Ale mam takie brazowe, dwa rodzaje jak wrzuciłem na zdjeciu wyżej..

No nic, zrobię jeszcze az aerację na maksymalną głębokość, opryskam jeszcze raz miedzianem..

Czytałem gdzieś o sypanie Wapnem. Testował ktoś z Was?

motyw czarcich kręgów znam.. TYle że u mnie to nie to.. Nie wiem dlaczego każdy słyszy "grzyby" to zaraz wrzuca temat z kręgami.

Rosną jak popadnie, nie tworzą żadnych kształtów. Te białe Miedzian likwiduje bez większego problemu. Ale mam takie brazowe, dwa rodzaje jak wrzuciłem na zdjeciu wyżej..

No nic, zrobię jeszcze az aerację na maksymalną głębokość, opryskam jeszcze raz miedzianem..

Czytałem gdzieś o sypanie Wapnem. Testował ktoś z Was?

Rozsiałem po trawie 100 kg wapna Polcalc, mech ginie i grzybki też przyhamowały. Grzyby lubią kwaśną glebę, więc wapno im nie na rękę.

Mam na myśli takie. Czarcie kręgi.

http://rolltraw.pl/media/public/projects/rolltraw/upload/img/46/14/6/20526/c6/20526.jpg

Piękne grzyby, ten efekt nie będzie się powtarzał bo jest to sytuacja rozrostu grzybni od punktu zasiedlenia do zewnątrz.

To trzeba siarczanem miedzi , nie miedzianem.

A jeśli chodzi o usunięcie - to trzeba to wyzbierać- owocniki. A potem wertykulacja pionowe nacinanie darni i aeracja głębsze nakłuwanie jej kolcami oraz nawożenie azotem. Sytuacja powinna zniknąć.

Środkami to w/w lub Polyversum WP