Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe częściowo w mieszkaniu od dewelopera

PaFka16

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

nabyłem mieszkanie od dewelopera, uzgodniłem że wykonawca instalacji od dewelopera wykona dla mnie ogrzewanie podłogowe w zakresie salonu i łazienki (nad łazienką się jeszcze zastanawiam). Projekt jest po mojej stronie. Pytanie czy powinienem kupić projekt instalacji czy jestem w stanie sam dobrać wszystkie elementy instalacji? Obawiam się doboru elementów instalacji bo w internecie jest dużo różnych informacji. Mieszkanie 90 m2, rzut mieszkania oraz instalacji CO w załączeniu.

Na rzucie instalacji CO wrysowałem sobie wstępnie 3 pętle w salonie. Rozstaw rur 15 cm.

Długości pętli 1-73m, 2-61m, 3-51m.

Ogrzewanie miejskie.

Zastosowane rurki w pierwotnym projekcie CO Uponor UniPipe Plus 16 x 2,0 m.

Grzejniki zostały dobrane na parametr czynnika grzewczego 70/50 st.C

Czy do łączenia instalacji ogrzewania podłogowego i grzejników potrzebne są dodatkowe elementy?

Jaki rozdzielacz się sprawdzi?

W jakie elementy powinienem doposażyć rozdzielacz?

Czy jest potrzebna pompa do instalacji?

To podstawowe informację, których nie mogę jednoznacznie uzyskać z internetu.

Będę wdzięczny za pomoc.

PaFka

A12_13 CO.jpg

A12_13 schemat podlogowki.jpg

Ogrzewanie miejskie, czyli węzeł cieplny na blok?

To nie idź tą drogą. Teraz deweloper jako właściciel może wszystko. Jak powstanie wspólnota, to cała instalacja CO będzie częścią wspólną. Mieszanie układu nawet w domu, gdy masz pełną władze nad źródłem ciepła i prawo do dowolnej modyfikacji instalacji (poprawiania) to zazwyczaj problemy.

Mieszanie instalacji to zło - a w bloku, jak masz w pozostałych mieszkaniach wspólna instalacje grzejnikowa to będzie droga przez mękę.

Powinieneś mieć oddzielny obwód i grupę mieszającą dla podłogówki mieszająca wodę chłodna z powrotu z gorąca z zasilania. Jak dasz to bez sprzęgła hydraulicznego, to masz dwie pompy siłujące się.

IMO tego nie da się zrobić dobrze i będziesz żałował.

Ale jest inne wyjście, jak chcesz podłogówkę. Może okazać się nawet opłacalne - sprawdź, czy macie być rozliczani na podstawie ciepłomierzy i kwh/GJ. I ceny realne w okolicznych wspólnotach.

Jest całkiem prawdopodobne, że kable grzewcze w wylewce i zupełnie niezależne ogrzewanie prądem będzie tańsze, niż ciepło z węzła cieplnego. Jak nie zlikwidujesz kaloryferów - będziesz miał wybór w zależności od aktualnych cen i swojej taryfy (teraz najtaniej wyjdzie Ci grzanie w G12as).

Edytowane przez Kaizen

Tak, węzeł cieplny na blok.

Indywidualne rozliczenie na podstawie ciepłomierza dla każdego lokalu.

Znam dewelopera, który wykonuje podłogówkę np. w łazience na życzenie klienta. Nie ma sposobu żeby to się udało? Instalatorzy mi tego nie odradzali :/

Co to ogrzewania podłogowego elektrycznego kolega, który zajmuje się dystrybucją tego typu rozwiązań, odradził mi takie rozwiązanie ze względu na możliwe większe koszty przy zawirowaniach cen energii. Jeśli to jedyne rozwiązanie to pewnie tak zrobię.

Jeśli zdecydujesz się na wodne ogrzewanie podłogowe to na pewno, jak pisał kolega wyżej, musisz wyposażyć się w szafkę instalacyjną (najlepiej podtynkową), rozdzielacz ogrzewania podłogowego wraz z układem mieszającym.

W naszym katalogu taki zintegrowany układ z rozdzielaczem 3-obwodowym dostępny jest pod kodem 7703E.

Do tego trzeba dokompletować głowicę termostatyczną z przylgą która będzie zabezpieczała cała instalację podłogową przed zasilaniem jej zbyt wysoką temperaturą wody, kod elementu K-600802.