konrad_gom 27.05.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Witam,pytanie do obeznanych w temacie: co sądzicie o RHP-400-V? Czy to ma sens? Jak się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Witam, pytanie do obeznanych w temacie: co sądzicie o RHP-400-V? Czy to ma sens? Jak się opłaca? W domu pasywnym, gdzie ta moc wystarczy - ma sens ekonomiczny dzięki rezygnacji z kosztów wykonania innego systemu grzewczego. W innym przypadku nie. Problemem jest też przepływ powietrza. PC PP (a taka jest w takim rozwiązaniu) wymaga sporego przepływu powietrza przez skraplacz i parownik. To mocno ogranicza moc. Zwłaszcza, że zimą starasz się minimalizować przepływ powietrza, żeby nie przesuszyć masakrycznie (bo i tak będzie bardzo przesuszone) powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Picy 29.05.2019 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Ja mam z pompą ciepła ale produkcji Nilan Compact P. Zimą mało korzystam z dogrzewania, raczej w okresach przejściowy. Latem natomiast super rozwiązanie. "Chłód" leci i przy okazji dogrzewa CWU (można powiedzieć że jako skutek uboczny). Podejrzewam że opłacalność tego rozwiązania jest, że tak powiem "kontrowersyjna" natomiast spełnia u mnie dokładnie to co chce. Moja żona nie znosi klimy, a dzięki temu rozwiązaniu w domu panuje sensowna temperatura. Tutaj uwaga, jak ktoś liczy na efekt klimatyzacji to się zawiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.05.2019 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Ja mam z pompą ciepła ale produkcji Nilan Compact P. Zimą mało korzystam z dogrzewania, raczej w okresach przejściowy. Latem natomiast super rozwiązanie. "Chłód" leci i przy okazji dogrzewa CWU (można powiedzieć że jako skutek uboczny). Jak to działa? Wg schematów z dokumentacji przy grzaniu CWU chłodzone jest powietrze wywiewane z domu i trafia bezpośrednio do wyrzutni. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430854 No i ta cena. Jakbym dostał rabat 30% to wyszłoby mi podobnie, co materiały na rekuperację, ogrzewanie podłogowe, CWU i klimę. Gdyby mi to wszystko zastąpił - można się pochylić. Ale to nie zastąpi nawet w domu pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Picy 29.05.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 (edytowane) Zbiornik jest buforem więc w ustawieniach podajesz jaką max temperaturę może osiągnąć. Cena jak wspominałem jest kontrowersyjna i nie mam zamiaru kogokolwiek do tego przekonywać. Biłem się z myślami czy warto. Teraz wiem że spełnia swoje zadanie tak jak sobie to wyobraziłem. Jaką cenę za urządzenie przyjmujesz? Edytowane 29 Maja 2019 przez Picy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.05.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Jak to działa? Pompa ma 2 zawory przełączające i 3 wymienniki ciepła. W przypadku używania chłodzenia, pompa w pierwszej kolejności używa zasobnika jako skraplacza. Dopiero jak zasobnik się podgrzeje, to przełącza się na wymiennik, na wyrzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Picy 04.06.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Pompa ma 2 zawory przełączające i 3 wymienniki ciepła. W przypadku używania chłodzenia, pompa w pierwszej kolejności używa zasobnika jako skraplacza. Dopiero jak zasobnik się podgrzeje, to przełącza się na wymiennik, na wyrzucie. Od siebie dodam że podaje się w ustawieniach jaka max temperaturę może woda osiągnąć, czyli temperatura w zbiornika może być wyższa niż temperatura zadana na zasobniku w przypadku tylko podgrzewania wody. Ja planuje teraz założyć mieszacz termostatyczny na ciepłej wodzie aby nie ograniczać podgrzewania wody w trakcie chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.06.2019 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Zbędny bajer.Pompa na r410, o tak małej mocy nie podgrzeje ci cwu więcej jak 50 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts