Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

pytanie do obeznanych w temacie: co sądzicie o RHP-400-V? Czy to ma sens? Jak się opłaca?

W domu pasywnym, gdzie ta moc wystarczy - ma sens ekonomiczny dzięki rezygnacji z kosztów wykonania innego systemu grzewczego. W innym przypadku nie.

Problemem jest też przepływ powietrza. PC PP (a taka jest w takim rozwiązaniu) wymaga sporego przepływu powietrza przez skraplacz i parownik. To mocno ogranicza moc. Zwłaszcza, że zimą starasz się minimalizować przepływ powietrza, żeby nie przesuszyć masakrycznie (bo i tak będzie bardzo przesuszone) powietrza.

Ja mam z pompą ciepła ale produkcji Nilan Compact P. Zimą mało korzystam z dogrzewania, raczej w okresach przejściowy. Latem natomiast super rozwiązanie. "Chłód" leci i przy okazji dogrzewa CWU (można powiedzieć że jako skutek uboczny). Podejrzewam że opłacalność tego rozwiązania jest, że tak powiem "kontrowersyjna" natomiast spełnia u mnie dokładnie to co chce. Moja żona nie znosi klimy, a dzięki temu rozwiązaniu w domu panuje sensowna temperatura. Tutaj uwaga, jak ktoś liczy na efekt klimatyzacji to się zawiedzie.
Ja mam z pompą ciepła ale produkcji Nilan Compact P. Zimą mało korzystam z dogrzewania, raczej w okresach przejściowy. Latem natomiast super rozwiązanie. "Chłód" leci i przy okazji dogrzewa CWU (można powiedzieć że jako skutek uboczny).

Jak to działa? Wg schematów z dokumentacji przy grzaniu CWU chłodzone jest powietrze wywiewane z domu i trafia bezpośrednio do wyrzutni.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430854

No i ta cena. Jakbym dostał rabat 30% to wyszłoby mi podobnie, co materiały na rekuperację, ogrzewanie podłogowe, CWU i klimę. Gdyby mi to wszystko zastąpił - można się pochylić. Ale to nie zastąpi nawet w domu pasywnym.

Nilan.jpg

Zbiornik jest buforem więc w ustawieniach podajesz jaką max temperaturę może osiągnąć.

Cena jak wspominałem jest kontrowersyjna i nie mam zamiaru kogokolwiek do tego przekonywać. Biłem się z myślami czy warto. Teraz wiem że spełnia swoje zadanie tak jak sobie to wyobraziłem. Jaką cenę za urządzenie przyjmujesz?

chłodzenie.jpg

Edytowane przez Picy
Jak to działa?

Pompa ma 2 zawory przełączające i 3 wymienniki ciepła.

W przypadku używania chłodzenia, pompa w pierwszej kolejności używa zasobnika jako skraplacza.

Dopiero jak zasobnik się podgrzeje, to przełącza się na wymiennik, na wyrzucie.

Pompa ma 2 zawory przełączające i 3 wymienniki ciepła.

W przypadku używania chłodzenia, pompa w pierwszej kolejności używa zasobnika jako skraplacza.

Dopiero jak zasobnik się podgrzeje, to przełącza się na wymiennik, na wyrzucie.

Od siebie dodam że podaje się w ustawieniach jaka max temperaturę może woda osiągnąć, czyli temperatura w zbiornika może być wyższa niż temperatura zadana na zasobniku w przypadku tylko podgrzewania wody. Ja planuje teraz założyć mieszacz termostatyczny na ciepłej wodzie aby nie ograniczać podgrzewania wody w trakcie chłodzenia.