molibden 28.05.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Tak sobie zacząłem czytać o napięciu, natężeniu, mocy i zastanowiłem się jaką wartość ma natężenie w mojej lampie. Są tam 3 halogeny po 25W podłączone równolegle do trafo 12v. I teraz nie wiem jak policzyć prąd. Dla jednej żarówki to byłoby 25w/12v co dawałoby 2,08A. A w układzie 3 halogenów to sumuje się moc i dzieli przez napięcie? 75/12 to byłoby już dość dużo (6,25) i zastanawiam się czy za cienkich kabli nie dałem. Od lat to działa, nic nie sprawdzałem czy się grzeje czy nie, smrodu nie czuję ale tak z ciekawości warto takie rzeczy wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.05.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 to o co pytasz jest w podręcznikach dla szkoły podstawowej i gimnazjum, nie ma sensu rozpatrywać rzeczy które każdy się uczy od młodości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.05.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Moc to jest napięcie razy natężenie, bez zabawy w szczegóły. Plus prawa Kirchoffa. Działanie arytmetyczne na poziomie czwartej klasy szkoły powszechnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts