puradawid 29.05.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Urzędnicy przechodzą samych siebie. Zamierzam kupić działkę na normalnym osiedlu, z tym, że działka jest jeszcze rolna. Obok stoją domy, nie ma żadnych przeciwwskazań na budowę domu. Dostałem informacje od banku, że przed wnioskowaniem o kredyt potrzebuję uzyskać zgodę na budowę domu w formie WZetki. Działka posiada dostęp do drogi prywatnej, w której współwłasność mają aktualni właściciele. W piątek składając wniosek dowiedziałem się, że potrzebuję jedynie udowodnić, w formie kopii aktu notarialnego, że działka posiada dostęp do takiej drogi i aktualny właściciel działki jest jej współwłaścicielem. Taki dokument złożyłem. Dzisiaj dowiedziałem się, że to wszystko pic na wodę fotomontaż, a ja faktycznie nie mogę złożyć w ogóle WZ, musi zrobić to właciciel, jeżeli chce udowodnić współwłasnosć. Moje pytanie jest zasadnicze: iść z tym do sądu czy nie? Czy jutro nie dowiem się że trzeba absolutnie co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 29.05.2019 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 To całkiem logiczne. Jeśli wnioskodawca (przyszły właściciel działki budowlanej i przyszłego domu) jest też właścicielem drogi wewnetrznej to jest oczywistym, że dom postawiony na działce będzie miał dostęp do drogi publicznej. Jeśli natomiast właścicielem drogi wewnętrznej jest ktoś inny - to gwarancji dostępu do drogi publicznej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 29.05.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 A służebność tej drogi też nie wchodzi w rachubę? Spytaj w banku, może się na to zgodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.05.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Moja działka jest jedną z sześciu powstałych na terenie prywatnym. Mamy wspólną drogę i każdy ma zapisaną w akcie notarialnym wraz z działką 1/6 drogi . Edytowane 30 Maja 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 31.05.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Moja działka jest jedną z sześciu powstałych na terenie prywatnym. Mamy wspólną drogę i każdy ma zapisaną w akcie notarialnym wraz z działką 1/6 drogi . To nie rozumiem w czym problem... Mam taką samą sytuację i nie ma problemu . Z tym, że mam to też zapisane w księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.05.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Jeśli kupujesz nieruchomość z dojazdem po służebności, to fakt taki powinien być wpisany do księgi wieczystej twojej jako nieruchomośc władnąca, z podaniem numeru księgi nieruchomosci obciązonej służebnością, czyli nieruchomości obciążonej . Jeśli służebność nie jest ujawniona w twojej księdze wieczystej , to prawo takie nie istnieje czyli dojazdu nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts