Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Urzędnicy przechodzą samych siebie.

Zamierzam kupić działkę na normalnym osiedlu, z tym, że działka jest jeszcze rolna. Obok stoją domy, nie ma żadnych przeciwwskazań na budowę domu. Dostałem informacje od banku, że przed wnioskowaniem o kredyt potrzebuję uzyskać zgodę na budowę domu w formie WZetki.

Działka posiada dostęp do drogi prywatnej, w której współwłasność mają aktualni właściciele.

W piątek składając wniosek dowiedziałem się, że potrzebuję jedynie udowodnić, w formie kopii aktu notarialnego, że działka posiada dostęp do takiej drogi i aktualny właściciel działki jest jej współwłaścicielem. Taki dokument złożyłem.

Dzisiaj dowiedziałem się, że to wszystko pic na wodę fotomontaż, a ja faktycznie nie mogę złożyć w ogóle WZ, musi zrobić to właciciel, jeżeli chce udowodnić współwłasnosć.

Moje pytanie jest zasadnicze: iść z tym do sądu czy nie? Czy jutro nie dowiem się że trzeba absolutnie co innego?

To całkiem logiczne.

Jeśli wnioskodawca (przyszły właściciel działki budowlanej i przyszłego domu) jest też właścicielem drogi wewnetrznej to jest oczywistym, że dom postawiony na działce będzie miał dostęp do drogi publicznej.

Jeśli natomiast właścicielem drogi wewnętrznej jest ktoś inny - to gwarancji dostępu do drogi publicznej nie ma.

Moja działka jest jedną z sześciu powstałych na terenie prywatnym. Mamy wspólną drogę i każdy ma zapisaną w akcie notarialnym wraz z działką 1/6 drogi .

To nie rozumiem w czym problem...

Mam taką samą sytuację i nie ma problemu . Z tym, że mam to też zapisane w księdze wieczystej.

Jeśli kupujesz nieruchomość z dojazdem po służebności, to fakt taki powinien być wpisany do księgi wieczystej twojej jako nieruchomośc władnąca, z podaniem numeru księgi nieruchomosci obciązonej służebnością, czyli nieruchomości obciążonej . Jeśli służebność nie jest ujawniona w twojej księdze wieczystej , to prawo takie nie istnieje czyli dojazdu nie masz.