Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy domu 200m2 brutto

Recommended Posts

Heh, podziwiam ludzi, którzy lutują wszędzie gdzie się da grzejniki zamiast OP. :) Niby jakie to ma minusy w stosunku do grzejników?

Ty pewnie z tych, którzy muszą mieć 90* stopni na zasileniu a jak za gorąco to otwiera okno jak za starych dobrych czasów. I ten brak rekuperacji...

Nie mam 90° na zasilaniu, ale dokładnie, jak za gorąco to otwieram okno- dziwne nie ;)

A co do podlogówki to jak jak już napisałem z wyjątkiem ceny, no i ewentualnie walorów estetycznych, ma jak dla mnie same minusy.

Przyjęła się w Polsce na zasadzie plastikowych putelek PET- są prawie wszedzie I są tak samo zdrowe jak właśnie ogrzwanie podłogowe.

A co do rekuperacji to nawet nie chce mi się gadać. Tu akurat to naprawdę lepiej jakbyŝcie tą kasę przekazali dla potrzebujacych. Plusów żadnych I tak byście w domu nie mieli, a przynajmniej dobry uczynek byście wykonali;)

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam 90° na zasilaniu, ale dokładnie, jak za gorąco to otwieram okno- dziwne nie ;)

A co do podlogówki to jak jak już napisałem z wyjątkiem ceny, no i ewentualnie walorów estetycznych, ma jak dla mnie same minusy.

Przyjęła się w Polsce na zasadzie plastikowych putelek PET- są prawie wszedzie I są tak samo zdrowe jak właśnie ogrzwanie podłogowe.

A co do rekuperacji to nawet nie chce mi się gadać. Tu akurat to naprawdę lepiej jakbyŝcie tą kasę przekazali dla potrzebujacych. Plusów żadnych I tak byście w domu nie mieli, a przynajmniej dobry uczynek byście wykonali;)

Temu Panu dziękujemy....

Do @szkalrza. Piętrowy, dwupokoleniowy 165m2 pod klucz za 3.5k/m2 z ogrodzeniem, SBRem.... Wykończeniówka, tarasy, podłogówka - po mojej stronie. Jak coś to na priv

O rany, ta przedpotopowość myślenia jest wręcz kuriozalna :D

Jak lubisz takie retro, łazienki też nie masz, bo pradziadowie korzystali z krzaków i liści łopianu i działało? :D

Przyznaj się - jesteś trollem i podpuszczasz?

O rany, ta przedpotopowość myślenia jest wręcz kuriozalna :D

Jak lubisz takie retro, łazienki też nie masz, bo pradziadowie korzystali z krzaków i liści łopianu i działało? :D

Przyznaj się - jesteś trollem i podpuszczasz?

Elfir, poniżej Twój post sprzed paru lat:

Z ociepliny rury rekuperatora leci woda.

Rekuperator wyciągał nam wilgoć z domu. Ale woda powinna być wewnątrz rur a nie w ociepleniu.

Zalało nam zabudowę z k-g w kuchni, która osłaniała rurę i wyszedł grzyb. Leciało też w łazience na parterze, zaraz pod pionem doprowadzającym zimne powietrze z zewnątrz. Teraz całą zabudowę z k-g trzeba rozebrać, wymienić ocieplenie, sprawdzić łączenia rur.

A tak w roli szczerego poradzenia, to wiesz, że grzyby i pleśnie to masz tam cały czas, po prostu ich teraz nie widzisz, bo patrzysz na sufity i ściany pokryte pięknymi farbami, a nie do środka instalacji. No i tego, że oddychasz w tym domu to już nie muszę Tobie przypominać. Ale co tam, po co otwierać okna ;)

W ogóle wietrzenie pomieszczeń, to jakieś przedpotopowe wymysły. W dzisiejszych czasach zamiast wietrzyć dom, lepiej ze smartfonem pójść połapać Pokemony i po drodze (bo obiad w domu robiony to też przeżytek) zahaczyć o McDonalda. Spoko i tak można, niech każdy robi co tam sobie uważa ;)

Powiem wam, że przerażają mnie kwoty o których tu piszecie. Buduje dom ok 200 m2 z garażem jednostanowiskowym. Za stan surowy otwarty bez dachu zapłaciłem 120 tys. Nic mnie nie interesowało. Dach to wydatek 40 tys. Blachodachówka. OKna 30 tys w tym HS,a dodam że sa spore. Brama wstawiona, drzwi zewnętrzne wstawione. Stropodach ocieplony pianą pur po całości. Na chwilę obecną jestem po instalacjach, tynkach, wylewkach. Do dziś zamknąłem się w kwocie miedzy 240 - 250 tys. Kuchnia kupiona.

Dałeś 120 tyś za SSO + 40 dach + 30 okna czyli 190 tyś. W pozostałych 50-60 tysiącach zmieściłeś wszystkie instalacje w200 metrowym domu (elektryka, wod-kan, ogrzewanie, ewentualnie wentylacja), ocieplenie, tynki, wylewki i kuchnię? Powiem krótko - nie widzę tego...

Dlaczego nie? Tak to wyglądało:

Woda+ kanaliza - 6 tyś

Elektryka - 7 tyś

Tynki - 21 tyś - 720m2

Pianobeton - 6 tyś w całym domu

Styropian - 3 tyś

Podłogówka - 14,5 tyś

Wylewka anhydrytowa - 9 tyś

Brama plus Drzwi - 10 tyś

76,5 tyś + 190 tyś = 266 tyś

NIe mam jeszcze ocieplenia z zewnątrz.To zrobie we własnym zakresie. Został także przyłącz gazu i montaż kotłowni. Napisałem to co jest na dzień dzisiejszy i ile to kosztowało.

Edytowane przez Arek1984

Widać po powyższym jak bezsensowne jest podawanie swoich kosztów budowy domu bez wyszczególnienia prac. Pewnie niejeden sie przejechał na takich danych.

Przykładowo 7 tys za elektrykę do 200m domu. Pewnie się da ale z jednym gniazdkiem na pokój, a to nie każdemu przypasuje. Ja za sam materiał dałem 10 tys. Fakt jedna kuchnia wiecej i pewnie z 1 pokój ponad std, ale to tylko 160 a nie 200m2. 14 tys z montażem, do tego tablica to 2 tys zł, Montaż anten z oprzyrządowaniem kolejne 1,6tys zł. Najtańszy alarm to ok 1 tys zł.

Kolega pisze , że sam zrobi ocieplenie domu. Wyjdzie go to pewnie z 15-20 tys na styro 15cm. Firmą, ponad 20 cm markowego grafitu 0.031na takich rozmiarów dom to min 50 tys zł. Takie są ceny. Trzeba wszystko 3 razy przeliczyć gdy ma się napięty budżet.

Edytowane przez pandzik

76,5 tyś + 190 tyś = 266 tyś

Czyli nie 240-250 a prawie 270 tys. Trochę różnicy jest....

Elektryka - 7 tyś

W domu 120 m2 5 tyś wyniósł mnie materiał na elektrykę i sieć komputerową/alarm - robiłem sam. A nie mam jeszcze rozdzielnicy zrobionej, lekko 2 tys muszę doliczyć.

Woda+ kanaliza - 6 tyś

U mnie 4 tyś, w tym materiał 2,5. A w sumie instalacja prosta jak drut, 8 punktów, 80 m pex-a i parę rurek do kanalizy...

itd, itp. Dlatego jak patrzę na Twoje ceny to wydaje mi się to mało prawdopodobne. Na ale skoro się udało to tylko pogratulować.

Diabeł tkwi w szczegółach. Weźmy pod uwagę sam początek budowy, koszty tu mogą różnić się znacząco...

Fundament - czy hydroizolacja została wykonana u Ciebie typu przeciwwilgociowa czy przeciw wodna (ciężka czy lekka) ? Czy ściany fundamentowe były gruntowane ? Czy jest opaska wokół domu ? Jaki styropian i jaka grubość na ocieplenie fundamentów poszło ( styropian XXX Aqua czy styrodur) ? W końcu ile ton pospółki poszło do środka ( czy grunt został należycie wymieniony do wierzchu ław ) ?

Zauważ Arek, że to tylko początek. Ty zrobiłeś to tak, a Ktoś inny mógł to zrobić inaczej. Nawet nie śmiem twierdzić, Kto zrobił w rezultacie lepiej.

Ciekawym zagadnieniem jest też Dach - tu też jest mnóstwo zmiennych. Ile miałeś okien połaciowych do obrópki, do kupienia ? Komin co najmniej jeden, ale czym wykończony (struktonit, klinkier pełny, tynk - od jakiego poziomu )? Ile i czy w ogóle masz kominki wentylacyjne ? Ich obrópka nie jest za darmo... Więźba - drewno konstrukcyjne czy nie ? Jaka impregnacja ? Ceny wykonania dachów mogą naprawdę się różnić w zależności, Kto co ma w tym daszku.

Zauważyłem, że ludziska mają naprawdę różne domy i naprawdę różne podejście do ich budowania ...

Zdrówka

Kolega pisze , że sam zrobi ocieplenie domu. Wyjdzie go to pewnie z 15-20 tys na styro 15cm. Firmą, ponad 20 cm markowego grafitu 0.031na takich rozmiarów dom to min 50 tys zł. Takie są ceny. Trzeba wszystko 3 razy przeliczyć gdy ma się napięty budżet.

U mnie dom 240m2 + garaż ocieplenie wyszło ok 54 tys z tynkiem silikonowym,styro 20cm 0,031 + parapety klinkierowe+podbitka i klinkier wokół drzwi ok 14m2

I powiem że to supeer cena,rok 2018,dzis za cos takiego ponad 60 tys musiałbym dać.

Co do cen,należy pamiętać ze to co podajecie to sa te "grubsze sprawy" które niejako łatwo policzyć i oszacować mniej-więcej.

Diabeł tkwi własnie w tych mniejszych rzeczach,o których na początku sie nie myśli a jest ich miliony i na finale zrobia niezła kwote...

Podając cene za elektryke 7 tys (abstrachując od tego ze to wyjątkowo niska cena) to przeciez trzeba doliczyć pozniej kontakty,gniazdka,na oświetlenie mozna wydać też majątek,fajnie jest tez mieć jakiś alarm....może jakies kamery.

Jak sie robi elektryke fajnie tez położyć gniazdka do internetu,rtv w każdym pomieszczeniu,pozniej te kable sieciowe trzeba spiąć w jakimś switchu min 24 portowym,anteny też za darmo nie są itd... elektryka zewnętrzna też może kosztować,przeciez oświetlenie na domu ,podjeździe,ogrodzeniu też pasowałoby miec...itd...itd... cena całkowitej elektryki z osprzętem moze okazać sie duuuużo wieksza niż sie na początku zakłada....i tak na każdym etapie rózncyh prac.

Wiele też zależy od podejścia do tematu budowy samego inwestora,jego oczekiwań co do standardu i pożniejszego komfortu...

Np. jednemu wystarczą balkony ocieplone i zaizolowane papą i na koniec wyłożone sztuczną trawą,inny np wykona odcięcie termiczne balkonu od płyty (izokorp) + pełna systemowa izolacja balkonów i plytki gresowe,róznica może byc nawet 10-15 tys na samych balkonach ,ja sam tak zrobiłem i koszt przekroczył 20 tys za 2 balkony :(

I tak moze byc w większości etapów budowy, wybieramy komfort,super ekonomiczny dom czy też budżetowo-deweloperski system czy kompromis obu,koszta moga sie róznic pewnie i nawet dwukrotnie....

Diabeł tkwi w szczegółach. Weźmy pod uwagę sam początek budowy, koszty tu mogą różnić się znacząco...

Fundament - czy hydroizolacja została wykonana u Ciebie typu przeciwwilgociowa czy przeciw wodna (ciężka czy lekka) ? Czy ściany fundamentowe były gruntowane ? Czy jest opaska wokół domu ? Jaki styropian i jaka grubość na ocieplenie fundamentów poszło ( styropian XXX Aqua czy styrodur) ? W końcu ile ton pospółki poszło do środka ( czy grunt został należycie wymieniony do wierzchu ław ) ?

Zauważ Arek, że to tylko początek. Ty zrobiłeś to tak, a Ktoś inny mógł to zrobić inaczej. Nawet nie śmiem twierdzić, Kto zrobił w rezultacie lepiej.

Ciekawym zagadnieniem jest też Dach - tu też jest mnóstwo zmiennych. Ile miałeś okien połaciowych do obrópki, do kupienia ? Komin co najmniej jeden, ale czym wykończony (struktonit, klinkier pełny, tynk - od jakiego poziomu )? Ile i czy w ogóle masz kominki wentylacyjne ? Ich obrópka nie jest za darmo... Więźba - drewno konstrukcyjne czy nie ? Jaka impregnacja ? Ceny wykonania dachów mogą naprawdę się różnić w zależności, Kto co ma w tym daszku.

Zauważyłem, że ludziska mają naprawdę różne domy i naprawdę różne podejście do ich budowania ...

Zdrówka

U mnie wygląda to tak. Fundament wysmarowany dysperbitem do tego styropian aqua 10 cm. Opaski nie mam. Grunt został wymieniony. W dachu nie mam żadnych okien ani kominków, Kominów mam 3, wykończone blachą. Podbitka równiez pójdzie z blachy.

Myślę, że dywagacja na temat kosztów jest jednak bezsensowa. Obecnie mamy tyle możliwości wykończenia, zrobienia, wyboru materiałów, że porównywanie tego jest conajmniej nierealne.Ważne żeby każdemu mieszkało się dobrze, wszyscy dysponujemy innymi budżetmi, a zaczać coś i nie skończyć to też niefajnie. POdałem wam ceny realne, koszty jakie poniosłem i zakres prac. Dla mnie ten temat się zakończył :)

• 2 weeks później...

Widzę, że wciąż panuje trend, że ten, który taniej się wybudował, jest lepszym "cfaniakiem", ANIŻELI TEN, który wziął porządnych wykonawców, zapłacił cenę rynkową + minus to, co wynegocjował, ale summa summarum i tak wyszło mu drożej, bo FRAJER zapłacił jeszcze VAT! :jawdrop:

A potem, w razie niedoróbek, szukaj wiatru w polu!

Ech... polactwo, cwaniactwo...wieśniactwo i cebula :bash:

nosacz.jpg

Witam

Mam pytanie skąd macie takie wysokie koszty budowy domu? szkoda że tutaj nie zagląda rzeczoznawca z Bielska .

Mamy w SSZ dom 182m2, bez garażu 154 użytkowej /powiększony i przerobiony pod nas "dom przy głogowej 2-4"/, staramy się o kredyt na dokończenie budowy, dodam że do tego stanu wyszedł nas około 195 tys , pustaki keramzyt , okna ze średniej wyższej półki.

"Nasz" Pan wielki rzeczoznawca który wszystko wie lepiej wycenił nam z działką 20ar w obecnym stanie na 215 tyś i jeszcze mówi że nikt tak drogo nie buduje.Mimo że na popularnym portalu ogłoszeniowym można porównać domy w okolicy i wszystkie są droższe to nie da sobie nic powiedzieć , kasę wziął i tyle , on Pan mgr ma rację jest nieomylny.

Wykończenie do stanu deweloperskiego wyliczyliśmy wg kalkulatora na stronie kb , ponoć bankowcy też z niego korzystają , na około 180 tyś , przy czym chcę instalacje sam porobić . Myślę że powinno starczyć te 180 tyś czyli do stanu deweloperskiego koszt wyniesie około 380 tyś to chyba nie dużo ?.

A ile przyjąć na koszt białego montażu , podłogi , płytki i armatura ? żadnych wodotrysków koszt umiarkowany .

Witam

Mam pytanie skąd macie takie wysokie koszty budowy domu?

Z doświadczenia?

Ty myślisz, że ci ludzie celowo tutaj podają kwoty zawyżone i z sufitu wzięte, żebyś ty sobie domu nie postawił?

Powinieneś być wdzięczny za to, że przestrzegają cię, zanim podejmiesz decyzję i bankrutem nie zostaniesz, jak wielu tutaj innych, którzy czytali wątki o budowie domu za 200 tys, i ślad po n ich zaginął...

My ze szwagrem to wszystko robili!

Nagle okazuje się, ze szwagier się wypiął, bo ileż można pomagać za free, pieniędzy brakuje, bo materiały podrożały, żona się wkurza, bo dzieci płaczą, a ojciec całe dnie na budowie siedzi i gówno widać, a gdzie jeszcze kuchnia, meble, ogrodzenie...

??

Pod rozwagę.

Edytowane przez Misterhajt

............Myślę że powinno starczyć te 180 tyś czyli do stanu deweloperskiego koszt wyniesie około 380 tyś to chyba nie dużo ?.

.

jak na ten dom, to duzo, sciany proste, dach prosty to i kosztu małe.

Ja mam 140 użytkowej, ale sam dach(więżba, pokrycie, obróbki, dachówka, okna połaciowe) kosztował mnie ok 90tys i to 7 lat temu

Widać po powyższym jak bezsensowne jest podawanie swoich kosztów budowy domu bez wyszczególnienia prac. Pewnie niejeden sie przejechał na takich danych.

Przykładowo 7 tys za elektrykę do 200m domu. Pewnie się da ale z jednym gniazdkiem na pokój, a to nie każdemu przypasuje. Ja za sam materiał dałem 10 tys. Fakt jedna kuchnia wiecej i pewnie z 1 pokój ponad std, ale to tylko 160 a nie 200m2. 14 tys z montażem, do tego tablica to 2 tys zł, Montaż anten z oprzyrządowaniem kolejne 1,6tys zł. Najtańszy alarm to ok 1 tys zł.

t.

Akurat jestem po zrobieniu elektryki. Kabla poszło za 2000pln, rozdzielnica i bebechy 1200, reszta około 500. Dom użytkowej 200m2. Będę musiał dokupić jeszcze oprawy i pstryki jak tynkarze skończą, kolejne 1000. Razem 5tys.

Mam ponad 30 obwodów a gniazdek nigdzie nie brakuje. Choćbym się zesr... To na ten materiał nie wydalbym więcej.

.

Edytowane przez Janekk1234