Nurek_ 06.07.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Akurat jestem po zrobieniu elektryki. Kabla poszło za 2000pln, rozdzielnica i bebechy 1200, reszta około 500. Dom użytkowej 200m2. Będę musiał dokupić jeszcze oprawy i pstryki jak tynkarze skończą, kolejne 1000. Razem 5tys. Mam ponad 30 obwodów a gniazdek nigdzie nie brakuje. Choćbym się zesr... To na ten materiał nie wydalbym więcej. . Pytanie czy jest w tym: dociągnięcie kabla ze skrzynki, kable do bramy, domofonu, halogenki do podbitki i podobne rzeczy Rozumiem, że sieć komputerowa, alarmowa, antenowa, ewentualne kable do głośników kina domowego są ci zbędne. Rozdzielnica i bebechy za 1200 zł na 30 obwodów? Sama przepięciówka to 500 zł, tania rozdzielnica 200, zostaje 500 na całą resztę, jakim cudem ci starczyło - nie wiem. U mnie samo wyposażenie wychodzi 1500 i nie chce inaczej a obwodów sporo mniej I tak do domu 115 m2 wydałem ponad 6000 na elektrykę (głownie materiał, bo w zasadzie wszystko robiłem sam). I to bez pstryczków i oprawek. A w sumie żadnych cudów nie mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Akurat jestem po zrobieniu elektryki. Kabla poszło za 2000pln, rozdzielnica i bebechy 1200, reszta około 500. Dom użytkowej 200m2. Będę musiał dokupić jeszcze oprawy i pstryki jak tynkarze skończą, kolejne 1000. Razem 5tys. . Sama przepięciówka z iskiernikiem (inne to atrapy) to około tysiąca. Róznicowki masz budżetowo, trzyfazowe do obwodów jednofazowych? Przy przerwaniu N będzie tragedia. Materiały miałem w dobrych cenach a i tak w sumie wydałem 12,5K zł. W tym WLZ, podciągniecie zasilania do bramy i furtki, rezerwowy arot, erbetka, okablowanie pod sieć komputerową, alarm (samo okablowanie), osprzętem (gniazdka, włączniki). Bez żadnej robocizny i koparki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.07.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Rozdzielnica I bebechy są na zdjęciu poniżej. Ufam mojemu elektrykowi choć i tak planowałem na budowę zawołać innego aby to zweryfikować. Osprzęt eaton.skrzynka Legrand. Kabel główny miał 15 m sam go kladlem przy okazji koparki i równania terenu. Kable domofonu anteny czy głośnikowe przecież to są koszta kilku złotych za metr. Antenowy mam razem z peszlem. Mam zasilanie sauny i osobne 5 obwodów na kuchnię... Nie liczę lamp i żarówek jeszcze.. Sieci komputerowej nie robię. WiFi starczy. Do sypialni każdy ma po prowadzony kabel TV w peszlu prosto z dachu... Cała elektryka od zera do stanu gotowe do tynkowiania zrobiliśmy z elektrykiem w 5 dni. Gość to mój sąsiad i teraz kolega. Wziął za te 5 dni 1000 PLN. Po tynkarzach i po malowania obiecał jeszcze zamocować pstryki i gniazdka. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Rozdzielnica I bebechy są na zdjęciu poniżej. Ufam mojemu elektrykowi c To przestań mu ufać. Nie dość, że różnicówka trzyfazowa to jeszcze tylko jedna. Do tego brak wymaganego prawem: § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. Kable ziemne kosztują kilka złotych za metr. I tych metrów trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.07.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 To przestań mu ufać. Nie dość, że różnicówka trzyfazowa to jeszcze tylko jedna. Do tego brak wymaganego prawem: § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. Kable ziemne kosztują kilka złotych za metr. I tych metrów trochę jest. Różnicówki są dwie. A z tym przeciw przepieciowym to właśnie czytam że to jest wymagane. Hmm . Czyżby mój spec czegoś nie wiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Różnicówki są dwie. Rzeczywiście. Dwie. Stosowanie trzyfazowych do obwodów jednofazowych nie jest wprost zabronione. Ale jest niezgodne ze sztuka i może pociągnąć za sobą zgon wielu urządzeń - z życia wzięte. A co z uziomem i GSU? FRa też nie widzę w zestawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.07.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Rzeczywiście. Dwie. Stosowanie trzyfazowych do obwodów jednofazowych nie jest wprost zabronione. Ale jest niezgodne ze sztuka i może pociągnąć za sobą zgon wielu urządzeń - z życia wzięte. A co z uziomem i GSU? FRa też nie widzę w zestawieniu. Ten człowiek jest fanatykiem elektryki i kabelków. Nie wierzę że zrobił coś wbrew sztuce. Jeśli nie siedzisz w temacie po szyję... Może nie warto wypowiadać takich osądów... W poniedziałek skonfrontuje go z twoimi zarzutami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.07.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 No jak nie dał przepięciówki to kolejny paprok zrób zdjęcie rozdzielnicy to od razu będzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 06.07.2019 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Dla mnie sam materiał na elektrykę (bez gniazdek, ale wliczając już w to instalację odgromową, podprowadzenie pod alarm i kamery itp.) wyszedł 25 tys. złotych, do tego robota elektryków 11 tys., bo pracy mieli od cholery. Materiał sam załatwiałem, ceny miałem mega dobre. Poniżej zdjęcie, zrobione podczas tworzenia mojej instalacji. Teraz jest już gotowa, więc potem podrzucę jak to wygląda obecnie (dwie rozdzielnice, szafa rakowa, skrzynka alarmowa itp.). I to mi robili własnie fanatycy elektryki Za 7 tys. to można budynek gospodarczy zrobić, a nie dom! Albo inaczej, dom też, ale poziom elektryki w nim będzie jak w szopie! Edytowane 6 Lipca 2019 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Ten człowiek jest fanatykiem elektryki i kabelków. Nie wierzę że zrobił coś wbrew sztuce. Jeśli nie siedzisz w temacie po szyję... Siedzę. Bo też trafiłem na paproka (a nawet kilku). Do poczytania: https://ise.pl/forum/ochrona-odgromowa-i-przepieciowa/nie-kazdy-ochronnik-chroni-19005?p=152064 https://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny-sieci-i-instalacje/wylacznik-fr-po-co-i-czym-zastapic-jak-mozna-8092 I schemacik. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928 Jeszcze standardowy błąd elektryków - ciągnięcie WLZ i rozłącznik (albo co gorsza, jak pewnie masz sądząc po zestawieniu uzbrojenia różnicówka w tej roli) na górze. Nawet powyższy (dosyć popularny) schemat to sugeruje. Wtedy przepięcie z sieci indukuje prądy po całej rozdzielnicy. Zazwyczaj wejście WLZ i uziomu jest na dole - i tam powinien być FR i przepięciówka pospinane jak najkrótszymi przewodami, żeby nie indukować więcej, niż to konieczne i jak najkrótszą droga odprowadzić ładunek do gruntu. Są rzeczy, które nie kosztują (jak np. rozplanowanie co na górze, co na dole). Ale nawet jak elektryk się zna, to kto wybierze jego ofertę, jak wrzuci do niej sensowny SPD i będzie 2x droższy od innych ofert? Edytowane 6 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 06.07.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Jak piszesz o 7 tyś za materiał to znaczy, że do mnie pijesz Może nie jesteś otwarty na nowe technologie? Ja jak jestem na urlopie w Hiszpanii i kurier przyjedzie pod dom z paczką to mogę zdalnie otworzyć bramę i go wpuścić, oczywiście widząc swój garaż przez kamerę. Całym domem: oświetlenie, alarm, wentylacja, pompa ciepła (jeszcze nie zamontowana), rolety, bramy itd. mogę sterować telefonem, nawet głosowo. Myślę, że mam całkiem nowoczesny dom, jestem ciekaw jakie to są cuda za 25tyś skoro u mnie elektryka była za 7 (za materiał). Dodam tylko, że mój system działa na takiej zasadzie (jeszcze tak nie ma bo nie mieszkam, ale opisuje zasadę działania), że jak przyjeżdżam autem to wykrywa mnie system otwiera bramę wjazdową oraz garażową. Wchodzę do domu i mówię np: "zamknij rolety w salonie, zamknij bramy, zapal światło 10% jasności i włącz telewizor". Na chwilę obecną zrządzanie światłem czy TV głosowo już działa ale integracja z somfy jeszcze kuleje (w innych krajach już działa), natomiast wszystko to mogę zrobić z pozycji telefonu. Napisz mi co tam ciekawego jest u Ciebie skoro tyle kasy wydałeś, może jestem w ciemnogrodzie. Wiesz, od czasu do czasu lubię sobie pograć w FPSy i jakoś tak wychodzi, że tylko po kablu robię ilość interesujących mnie killi Stąd tyle przewodów A apropo dobrej rady to dodam tylko, że nie tylko Ty, ale np. również ja, będę w stanie otworzyć Twoją bramę w dowolnym, zaplanowanym przeze mnie momencie. I uwierz mi, mówiąc np. o "systemie bezprzewodowym", nie będzie to większy problem Edytowane 6 Lipca 2019 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.07.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Wiesz, od czasu do czasu lubię sobie pograć w FPSy i jakoś tak wychodzi, że tylko po kablu robię ilość interesujących mnie killi Stąd tyle przewodów A apropo dobrej rady to dodam tylko, że nie tylko Ty, ale np. również ja, będę w stanie otworzyć Twoją bramę w dowolnym, zaplanowanym przeze mnie momencie. I uwierz mi, mówiąc np. o "systemie bezprzewodowym", nie będzie to większy problem W każdym systemie są "dziury". Wiadomo takie coś będzie nielegalne. Z kurierem może być problem bo odbiór paczki wymaga podpisu. Chyba że jesteś dogadany z ziomkiem. Co do elektryki to mnie kable kosztowały 3 tys. Teraz poszły o 40zl na krążku. Chyba już wrzucałem kosztorys instalacji jak nie to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.07.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Instalacja instalacji nie równa Jeden wyda 3 tyś drugi 30 tyś. Najważniejsze to jest zrobić dobrze i zgodnie ze sztuką a w dzisiejszych czasach ze świecą szukać dobrego elektryka. Instalacja elektryczna zaczyna się od prawidłowego uziomu budynku, potem linia zasilająca zazwyczaj, potem ochrona przeciwprzepięciowa a dopiero wtedy można sobie robić co dusza zapragnie. Bez tych pierwszych rzeczy reszta jest nic nie warta ( do pierwszego zdarzenia). Co z tego , że ktoś ma 30 czy tam 300 obwodów jak nie ma ŻADNEJ ochrony przeciwprzepięciowej? Potem będzie płacz a ubezpieczyciel tylko zaciera ręce na takie uchybienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 07.07.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Przecież ja też mam położoną u siebie skrętkę w najnowszej generacji (chyba 7). A co do tego, że jesteś w stanie otworzyć bezprzewodowo moją bramę... to bez wiedzy i narzędzi można rozjebać mi okna i wejść. Bez sensu rozumowanie moim zdaniem. Wyłączając Ci alarm przez telefon nieproszony gość wejdzie do Ciebie jak do siebie, bez żadnego problemu. Jeżeli zrobi to umiejętnie to nawet tego nie zauważysz. Instalacja alarmowa typowo przewodowa, zrobiona poprawnie, nie daje takich możliwości. Wejście do domu, a nawet na posesję bez załączenia alarmu jest wtedy o wiele trudniejsze. I to nie jest tak, że ja nie mam lub jestem przeciwny systemom bezprzewodowym. Mam wszystko na połączeniach kablowych i osobnych obwodach oczywiście, a moduły wifi zamontowane są tylko w miejscach nie wpływających w mojej ocenie na bezpieczeństwo. Czujki alarmowe, gazów usypiających, czadu, zalania, gazu ziemnego, mrozu, deszczu, kamery, bramy, sieć komputerową i wszystko co tam jeszcze możliwe świadomie zrobiłem po kablach- choć widzisz skrętki mam w odróżnieniu od Ciebie "tylko" 6 generacji, do FPS mi wystarczy . Tam gdzie uznałem to za słuszne dałem możliwość połączenia bezprzewodowego. No i to o czym pisze marcin225 też kosztuje, choć znowu nie dla wszystkich prawidłowo zrobiona instalacja oznacza to samo... Zabezpieczyć np. trzeba wszystko, od drabiny na dach, aż po opierzenie. Do tego dochodzą pierdoły, które też kosztują typu wysięgniki do kamer i lamp z wkładem styropianowym, niwelujące mostki termiczne. Albo jak u mnie, mam np. dwie bramy i furtkę, wszystko sterowane elektrycznie (po kablu oczywiście) z możliwością otworzenia z trzech miejsc w budynku i jednego na zewnątrz. Z dowolną konfiguracją. I tu już zobacz do zwykłych bram, a ile poszło materiału. I tak możnaby pisać i pisać Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz711 07.07.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 600-800 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.07.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) To przestań mu ufać. Nie dość, że różnicówka trzyfazowa to jeszcze tylko jedna. Do tego brak wymaganego prawem: § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej. Kable ziemne kosztują kilka złotych za metr. I tych metrów trochę jest. Skonsultowałem moją instalację z innym elektrykiem oraz na forum branżowym. Instalacja jest wykonana prawidłowo. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2019 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Skonsultowałem moją instalację z innym elektrykiem oraz na forum branżowym. Instalacja jest wykonana prawidłowo. Jeśli nie ma ochronnika to nie jest i choćbyś nie wiem jak rzeczywistość zaklinał to nie stanie się prawidłowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.07.2019 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Jeśli nie ma ochronnika to nie jest i choćbyś nie wiem jak rzeczywistość zaklinał to nie stanie się prawidłowa Dodam jedną różnicówkę na obwody zewnętrzne z dworu. A czy przepięciówka jest obowiązkowa w domku jednorodzinnym to nie wiem. U mnie energetyka ma zabezpieczenia tego typu. Z tego co wyczytałem to są wzory na liczenie prawdopodobieństwa tego typu zagrożeń i w zależności co wyjdzie trzeba stosować lub nie. Chciałem tylko sprostować zarzuty że za taką kwotę to instalacja jak do szopy i że mój elektryk zrobił to nie zgodnie ze sztuką. Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 A czy przepięciówka jest obowiązkowa w domku jednorodzinnym to nie wiem. U mnie energetyka ma zabezpieczenia tego typu. Z tego co wyczytałem to są wzory na liczenie prawdopodobieństwa tego typu zagrożeń i w zależności co wyjdzie trzeba stosować lub nie. Prawdopodobieństwo to się liczy na zastosowanie lub nie instalacji odgromowej. Ochrona przeciwprzepięciowa jest wymagana i znajduje się odpowiedni zapis w WT który to przytoczył Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.07.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) Prawdopodobieństwo to się liczy na zastosowanie lub nie instalacji odgromowej. Ochrona przeciwprzepięciowa jest wymagana i znajduje się odpowiedni zapis w WT który to przytoczył Kaizen. Z tego co czytam są wątpliwości co do obowiązku jak i sensu tzn skutecznosci. Edytowane 8 Lipca 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts