Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w pomieszczeniach

freedom18

Recommended Posts

Witajcie

Dom w którym mieszkam jest wybudowany w taki sposób że dolne pomieszczenie znajdują sie około 1 metr niżej od podwórka. Zdarza się prawie każdego roku że wiosną pojawia się woda w tych pomieszczeniach około 2 cm, Chyba że powódź to jest wtedy 5/15 cm. Mam zamiar coś z tym zrobić. Chciałbym wyłożyć tam wszędzie płytki ale myśle że to nic nie da i woda razem z duża ilością wilgoci będzie się pojawiać. Co myślicie żeby odizolować to np. folią w płynie i dopiero na nią położyć płytki? Albo żywica ?

Wiem że musiałbym pomalować też ściany tak do 40cm od wylewki żeby to zdało egzamin.

Ile by mnie wyniosło odizolowanie to folią w płynie a ile żywicą na m2 ? I czy zda to egzamin.

Dodam że dawanie foli i lanie wylewki nie wchodzi w grę bo tam nisko.

z góry dzięki.

to co jak pomaluje zywicą wylewkę i ściany to co ? zrobi się takie ciśnienie że woda wypłynie do góry murem i wyleje się przez strop ? co ty gościu piszesz.

tam sie tylko pokazuje woda wiec ciśnienia tam dużego niema. Pytam sie tylko czy wytrzyma ta folia w płynie i żywica sie nie oderwie. a co do drenaża to odpada bo mam podwórko wybetonowane. No nie wiem jak u was jest ale u mnie jak poziom wody sie podnosi to wszędzie dookoła. to niby gdzie miałbym tą wode z drenaża puścić do rowu ? jak tam pewnie wyższy poziom niż w gruntcie.

Szan Kolego! Woda gupia nie jest i grawitacji nie zrobi wbrew. Pod górę nie popłynie , co najwyżej żywica odspoi się od ściany razem z zaprawą i wycieknie zmniejszając parcie hydrostatyczne wody w ścianie. Może woda zawróci do ściany? Kto to wie?

Masz 18 lat, wierzysz w cuda, to eksperymentuj i pochwal się na forum. Udokumentuj fotkami :)

Szukasz rozwiązania po taniości, twój wybór..

Szczerze życzę powodzenia. Powodzenia a nie powodzi.

to co jak pomaluje zywicą wylewkę i ściany to co ? zrobi się takie ciśnienie że woda wypłynie do góry murem i wyleje się przez strop ? co ty gościu piszesz.

tam sie tylko pokazuje woda wiec ciśnienia tam dużego niema. Pytam sie tylko czy wytrzyma ta folia w płynie i żywica sie nie oderwie. a co do drenaża to odpada bo mam podwórko wybetonowane. No nie wiem jak u was jest ale u mnie jak poziom wody sie podnosi to wszędzie dookoła. to niby gdzie miałbym tą wode z drenaża puścić do rowu ? jak tam pewnie wyższy poziom niż w gruntcie.

Wodę z drenażu zbierasz w studzience i przepompowujesz.

Ciśnienie jakie wytworzy się na tę folę i żywice, spowoduje, że gdzieś pęknie i tak będziesz miał wodę w środku. Woda będzie też stała w ścianach i poprzez podciąganie pojawi się wyżej - powyżej twojej żywicy.

Nie rozumiem po co pytasz jak nie jesteś gotowy na odpowiedzi, które nie popierają twojego pomysłu.