Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

do pozwolenia na budowe była potrzebna mapka z wyłączeniem z produkcji rolnej (klasa IIIa chyba) pod dom, dojazd,taras

było to ok 4,6ara (powyżej 5ar się płaci)

teraz tak:

dom ma chyba 230m2 powierzchni zabudowy

więc wychodzi że 230m2 mogę utwardzić

teraz na mapie nie do końca pasuje mi (pod kostkę) obszar wyłączony z produkcji rolnej (po ok 1,5m od domu i dojazd)

Chciałbym zrobić taras wysunięty poza te 1,5m od domu i między podjazdem do garażu a ogrodzeniem mini parking - który to też wystaje poza linię tego wyłączenia - na teren biologicznie czynny

i teraz pytanie:

pytałem 2 geodetów i 2 opinie;

- jeden mówi, że jeśli utwardzenie w jednym miejscu wyjdzie poza obszar a w drugim miejscu trawka będzie na tej części odrolnionej to, że naniesie to przy odbiorze - ważne żeby tylko powierzchnia nowego kształtu utwardzenia zgadzała się z powierzchnią początkową

- drugi mówi, że jeśli się wyjdzie poza tą linie trzeba już zapłacić - nowe mapki itp itd bo jak już jest teren wyłączony z produkcji rolnej to nie ważne że będzie tam teraz rosła trawka

widzę po sąsiadach, że robią kostkę poza tym obszarem - tylko nie wiem czy będzie to tak zrobione że przy odbiorze geodeta napisze że się mieści a że jak co to inwestor po odbiorze zrobił sobie więcej

łatwiej jest po odbiorze budynku bo wtedy to inwestor robi co chce - chodź i tak to jest niezgodne z mapką

https://forum.murator.pl/topic/247570-kostka-poza-obszarem-wy%C5%82%C4%85czonym-z-produkcji-rolnej/

Co to znaczy, że wyłącznie było 4,6 ara? Było w arach czy w metrach kwadratowych? Ary czy m kw to nie to samo.

Zresztą zleć inwentaryzację powykonawczą jak zrobisz minimalny wjazd, a pasek 1,5m wokół domu wykonaj później. Jeśli umiłowany sąsiad da znac gdzie trzeba, to podziękuj mu za taką formę miłości bliźniego.

To Polska właśnie.