drozduu 31.05.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Witam do pozwolenia na budowe była potrzebna mapka z wyłączeniem z produkcji rolnej (klasa IIIa chyba) pod dom, dojazd,taras było to ok 4,6ara (powyżej 5ar się płaci) teraz tak:dom ma chyba 230m2 powierzchni zabudowywięc wychodzi że 230m2 mogę utwardzić teraz na mapie nie do końca pasuje mi (pod kostkę) obszar wyłączony z produkcji rolnej (po ok 1,5m od domu i dojazd) Chciałbym zrobić taras wysunięty poza te 1,5m od domu i między podjazdem do garażu a ogrodzeniem mini parking - który to też wystaje poza linię tego wyłączenia - na teren biologicznie czynny i teraz pytanie: pytałem 2 geodetów i 2 opinie; - jeden mówi, że jeśli utwardzenie w jednym miejscu wyjdzie poza obszar a w drugim miejscu trawka będzie na tej części odrolnionej to, że naniesie to przy odbiorze - ważne żeby tylko powierzchnia nowego kształtu utwardzenia zgadzała się z powierzchnią początkową - drugi mówi, że jeśli się wyjdzie poza tą linie trzeba już zapłacić - nowe mapki itp itd bo jak już jest teren wyłączony z produkcji rolnej to nie ważne że będzie tam teraz rosła trawka widzę po sąsiadach, że robią kostkę poza tym obszarem - tylko nie wiem czy będzie to tak zrobione że przy odbiorze geodeta napisze że się mieści a że jak co to inwestor po odbiorze zrobił sobie więcej łatwiej jest po odbiorze budynku bo wtedy to inwestor robi co chce - chodź i tak to jest niezgodne z mapką Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247570-kostka-poza-obszarem-wy%C5%82%C4%85czonym-z-produkcji-rolnej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.05.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Co to znaczy, że wyłącznie było 4,6 ara? Było w arach czy w metrach kwadratowych? Ary czy m kw to nie to samo. Zresztą zleć inwentaryzację powykonawczą jak zrobisz minimalny wjazd, a pasek 1,5m wokół domu wykonaj później. Jeśli umiłowany sąsiad da znac gdzie trzeba, to podziękuj mu za taką formę miłości bliźniego. To Polska właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247570-kostka-poza-obszarem-wy%C5%82%C4%85czonym-z-produkcji-rolnej/#findComment-7688733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts