DradviL 31.05.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Witam, chciałem prosić o pomoc, poradę bądź jakiekolwiek przydatne informacje dotyczące usuwania źródła ksylamitu i jego oparów. Celem wprowadzenia w temat, gdzieś w połowie 2017 roku po wcześniejszym przeprowadzeniu remontu zamieszkałem w domu o pow. około 200m2, dom wybudowany w latach 1970-80 (lata budowy podaje orientacyjne ponieważ nie posiadam pełnej dokumentacji), murowany z cegły, tynk (podejrzewam) piaskowo-wapienny (bardzo sypki), dom posiadający 3 kondygnacje z czego na 2 z nich na całości podłóg ułożony jest parkiet w klasyczną jodełkę. Po prawie 2 latach gimnastyki z różnego rodzaju eksperymentami mającymi na celu wyeliminowanie uciążliwego zapachu utrzymującego się w domu, zleciłem badanie na obecność związków zawartych w ksylamicie i otrzymałem potwierdzenie, że takowe związki występują w moim domu. Dlatego też zwracam się z pytaniem i prośbą o poradę/pomoc. Interesuje mnie głównie w jaki sposób zweryfikować, namierzyć źródło ksylamitu, co należy zrobić aby pozbyć się, bądź ograniczyć szkodliwość tego środka konserwującego do minimum. Proszę również o namiary/kontakt do firm, które mają jakieś doświadczenie bądź trudnią się usuwaniem ksylamitu oraz remontami w takim zakresie. Nadmienię, że czytałem kilka artykułów dotyczących istoty samego ksylamitu tudzież jego usuwania, ale chciałem zasięgnąć bardziej praktycznej opinii w ww. temacie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247571-ksylamit-w-domu-pomoc-porady/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.05.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Ksylamit możesz mieć w drewnianych elementach budynku. Był także używany do zabezpieczenia płyt pilśniowych przed wszystkim co żywe i się rusza atakże przed grzybami. Płyty takowe były używane do ociepleń i mogą byc w stropach a tego bez częsciowej dewastacji budynku nie stwierdzisz. Ksylamitu nie mozna zneutralizować, można go tylko spróbować usunąć, czyli usunąc elementy w których występuje. Koszty ? Jak na razie nieznane w twoim przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247571-ksylamit-w-domu-pomoc-porady/#findComment-7688843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DradviL 04.06.2019 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Rozumiem i całkowicie się zgadzam, prawdę mówiąc większość przytoczonych przez Ciebie informacji była mi znana przed napisaniem zapytania na forum. Ponadto dziś po otrzymaniu pełnego opracowania z przeprowadzonego badania, otrzymałem również krótki opis wytycznych dotyczących usuwania ksylamitu. Mimo powyższego zaczynając niniejszy wątek moją intencją było otrzymanie bardziej praktycznych informacji w kontekście metod badawczych, bądź czysto teoretycznego podejścia w określaniu elementów, które pierwotnie zostały ksylamitem zaimpregnowane. Biorąc pod uwagę dużą ilość drewna jaka została użyta do wykończenia mojego domu, kluczowym jest określenie pierwotnego źródła celem jego całkowitego wyeliminowania. Kolejną moją wątpliwością jest konieczność "zbicia" tynków ze ścian oraz ewentualnie z sufitu. W wytycznych dotyczących usuwania ksylamitu pojawia się informacja o konieczności usunięcia tynku ze ścian na wysokości 10cm od poziomu podłogi. Moje pytanie brzmi czy wysokość określona na poziomie 10cm to nie za mało? Co z tynkiem na suficie? Czy w przypadku domu jednorodzinnego dwukondygnacyjnego nie zachodzi konieczność usunięcia również tynku z sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247571-ksylamit-w-domu-pomoc-porady/#findComment-7689894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.06.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Sam wiesz ile to pracy i jak trudny oraz kosztowny jest to temat. A pomimo poniesionych kosztów i poświęconego czasu nie masz gwarancji sukcesu. Zadaj sobie raz jeszcze pytanie czy musisz lub chcesz się w to bawić. To co mógłbym Ci doradzić tak życiowo, to sprzedaż niniejszej nieruchomości. Nie piszę tutaj o zatajeniu prawdy czy wprowadzeniu klienta w błąd- bo zaraz takie głosy się pojawią tych super, hiper "uczciwych" z forum. Choć pewnie i są tacy, którym zapach ksylamitu by nie przeszkadzał Z doświadczenia wiem, że każdy towar ma swojego kupca. I tym bym się kierował odnośnie Twojej nieruchomości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247571-ksylamit-w-domu-pomoc-porady/#findComment-7689964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DradviL 13.06.2019 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 @donvitobanditoDzięki za odpowiedź w temacie. Oczywiście zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, jednak problem w moim przypadku jest nieco bardziej złożony. Dom zakupiłem z dużą pomocą rodziców i gdyby nie kolejna ich deklaracja dotycząca pomocy, to całe to zamieszanie zakończyłoby się zapewne sprzedażą przy pierwszej diagnozie problemu. Nie wchodząc za bardzo w szczegóły, w moim przypadku przeważa raczej opcja muszę niż chcę (mimo, że po kolejnej porcji informacji wróciły wszystkie wątpliwości związane z decyzją co robić dalej).Odnośnie meritum problemu po kolejnych odkryciach w ostatnich dniach jest jeszcze ciekawiej. Na nazwijmy to wysokim parterze, parkiet ułożono na subicie i papie, na piętrze sytuacja jest analogiczna z tą różnicą, że dodatkowo mamy do czynienia z podejrzewam impregnowaną (wskazuje na to zapach) miękką płytą pilśniową. Jako wisienka na torcie został strych gdzie podłoga została ułożona na legarkach zaimpregnowanych prawdopodobnie ksylamitem (wskazuje na to kolor legarków oraz ich zapach). Reasumując na dzień dzisiejszy udało się namierzyć chyba wszystkie źródła toksyczności tudzież specyficznego zapachu w moim domu. Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada jakieś doświadczenia w temacie usuwania ww. zachęcam do podzielenia się wiedzą w niniejszym temacie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/247571-ksylamit-w-domu-pomoc-porady/#findComment-7692111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts