Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary - standardy wykonawcze, jakość połączeń, powierzchnia płytek.

pawel250

Recommended Posts

Otrzymałem ofertę od jednego z zakładów produkujących wiązary i

jednocześnie miałem okazję obejrzeć je na gotowym obiekcie. Jedna rzecz

zwróciła moją uwagę, mianowicie bardzo mała powierzchnia łączenia kilku

elementów. Jedna z desek jest trzymana w mniej niż połowie szerokości.

Mam wrażenie że producent chciał zaoszczędzić i zastosował płytkę o zbyt

małych wymiarach.

Może ktoś się wypowiedzieć lub wrzucić zdjęcia swoich wiązarów ? Rozumiem że to wszystko zależy od projektu i rozstawów ale może da się coś wywnioskować.20190516_102320.jpg

20190516_102326.jpg

20190516_102341.jpg

20190516_102410.jpg

Edytowane przez pawel250

.

Może ktoś się wypowiedzieć lub wrzucić zdjęcia swoich wiązarów ? Rozumiem że to wszystko zależy od projektu i rozstawów ale może da się coś wywnioskować.[ATTACH=CONFIG]431016[/ATTACH]

Co mi się rzuca w oczy to że w tym samym węźle na kolejnych dźwigarach płytka jest niedbale ułożona i zamocowana, a powinna być na każdym identycznie. Czy za mało łapią -ciężko tak na oko powiedzieć. Zastanawiam sie co to są te czarne 'znaki' to jest wypalone ?

te czarne znaki to skorodowane zszywki. Tymczasowe połączenia które wstępnie mocują aby elementy się nie przemieszczały przy wprasowywaniu płytek.

"płytka jest niedbale ułożona i zamocowana, a powinna być na każdym identycznie." - na którym zdjęciu to wypatrzyłeś ? Na pierwszym od lewej strony ?

te czarne znaki to skorodowane zszywki. Tymczasowe połączenia które wstępnie mocują aby elementy się nie przemieszczały przy wprasowywaniu płytek.

"płytka jest niedbale ułożona i zamocowana, a powinna być na każdym identycznie." - na którym zdjęciu to wypatrzyłeś ? Na pierwszym od lewej strony ?

20190516_102320.jpg

Wg mnie jest przesunięcie.