Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeśli nie gaz - to co?

Firiel7

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi :D

Musiałam sobie wygooglać to i owo, bo nie siedzę jeszcze w temacie ;)

Na razie nie biorę pod uwagę samodzielnego montażu, bo póki co nie znam się na tym kompletnie. Ale nie zarzekam się, znając mnie, w miarę projektowania i budowania pewnie sobie temat zgłębię i jeśli nie jest to czarna magia, to czemu nie. A jak mój mąż zwęszy oszczędność, to już w ogóle ;)

Gazu płynnego, butli, zbiorników itd nie biorę pod uwagę w ogóle. Tak samo jak paliw stałych jakichkolwiek, bo u nas nie będzie wolno.

Chcę postawić dom rozsądnie - nie najtańszym kosztem, ale też nie za miliony, bo nie będę mieć tyle (po kunie działki mamy jeszcze trochę gotówki na początek, dalej trzeba będzie dobrać z banku, ale już wiem że kredytu mieszkaniowego na budowę nam nie dadzą bo działka jest częściowo usługowa. Zostaje pożyczka hipoteczna, która jest na gorszych warunkach).

Damy radę spokojnie, ale bardzo chętnie rozważę wszelkie rozwiązania etapowe - typu teraz coś taniego byle zamieszkać, a za dwa lata jak znowu nam urośnie kupka na koncie - wersja ostateczna.

Bez przesady - przejściowo to podłogówka, grzałka (kocioł elektryczny) i grzanie prądem w drugiej taryfie.

Jeśli rachunki będą nieakceptowalne, a zrobi się jakaś górka finansowa, to PC PW.

Żeby po kilku latach robić PC gruntową z poziomym DZ, trzeba mieć świadomość, że trzeba będzie wpuścić koparkę i trochę ogródka rozkopać.

• 3 weeks później...
Rzecz jest taka:

Jak planowałam "myślowo" dom, byłam zdecydowana na piec gazowy. Ale ponieważ teraz wychodzi, że gaz mamy około 100m od miejsca, gdzie będzie stał dom, więc koszt przyłącza może sprawić, że bardziej się będzie opłacało wybrać coś innego. tylko co?

Budowa w Krakowie, wiec odpada kominek i paliwa stałe (zakaz).

Mój mąż stwierdził, żeby zrobić wszystko na prąd (w podłodze maty grzejne) - wtedy chyba obowiązkowo fotowoltaika,

a ja się skłaniam ku temu, żeby zainwestować w gruntową pompę ciepła i zrobić zwykłą podłogówkę po całości.

Żadnych kalkulacji jeszcze nie robiłam.

Podzielcie się doświadczeniem i przemyśleniami w tym temacie :)

Dom o prostej formie, ok. 150 m2 powierzchni użytkowej, parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnicy i garażu, dach prosty dwuspadowy bez lukarn.

Witam,

Jeżeli nie mają Państwo możliwości podłączenia gazu do budynku oraz zakaz stosowania kotłów na paliwa stałe, najbardziej korzystną możliwością jest zastosowanie pompy ciepła. Jest to obecnie jedno z najbardziej opłacalnych rozwiązań pod kątem rocznych kosztów ogrzewania. Jest to również rozwiązanie całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ przy pracy tej pompy nie występuje zjawisko spalania. Jeżeli jest Pan zainteresowany wyborem oraz wyceną gruntowej pompy ciepła, zachęcam skontaktować się bezpośrednio z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do instalatora można w prosty sposób znaleźć za pomocą wyszukiwarki, która znajduje się na stronie internetowej http://www.buderus.pl. Po wpisaniu Pana adresu pojawi się lista wszystkich Instalatorów prowadzących działalność w okolicy. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

Przy okazji zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Logatherm marki Buderus: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Jak planowałam "myślowo" dom, byłam zdecydowana na piec gazowy. Ale ponieważ teraz wychodzi, że gaz mamy około 100m od miejsca, gdzie będzie stał dom, więc koszt przyłącza może sprawić, że bardziej się będzie opłacało wybrać coś innego. tylko co?

Mój mąż stwierdził, żeby zrobić wszystko na prąd (w podłodze maty grzejne) - wtedy chyba obowiązkowo fotowoltaika,

a ja się skłaniam ku temu, żeby zainwestować w gruntową pompę ciepła i zrobić zwykłą podłogówkę po całości.

Podzielcie się doświadczeniem i przemyśleniami w tym tema.

PC i fotowoltaika to dobry pomysł.

A co do ceny przyłącza gazu sugeruję o rozpoznanie w gazowni.

Na mojej ulicy mają ciągnąć gaz (ja mam jako jedyny poprowadzony "opłotkami"). Jak się dowiedziałem znalazło się 2 chętnych - podpisali wstępną umowę z gazownią i za udział w budowie sieci mają zapłacić po 2500 zł.

Chyba nie jest to kwota zbyt wygórowana, bo tej sieci będzie ze 200, albo więcej metrów.

Z tego wynika, że gazownia poniesie główne koszty.

Jak napisałem - PC i PV to bardzo dobry pomysł, jednak zrobienie rozpoznania w gazowni nie zawadzi...

@plamiak

Nie pytałem o szczegóły związane z gazem. Nawet sugerowałem by z tego się wycofał, ale będzie się przyłączał.

Co więcej - ma instalację PV prawie 10 kW i na chwilę obecną spory zapas energii do odebrania. Nie tak dawno kupił Daikina Althermę z 2009 roku za 1900 zł i będzie też podłączał.

U mnie jest podobna sytuacja - hydroboks powieszony na ścianie i skręcam rury do podłączenia PC PW tej samej firmy.

Rzecz jest taka:

Budowa w Krakowie, wiec odpada kominek i paliwa stałe (zakaz).

Podzielcie się doświadczeniem i przemyśleniami w tym temacie :)

Dom o prostej formie, ok. 150 m2 powierzchni użytkowej, parterowy z poddaszem użytkowym, bez piwnicy i garażu, dach prosty dwuspadowy bez lukarn.

Pompa ciepła jak najbardziej - dobrze myślisz, z tym, że jeśli obawiasz się kosztów inwestycji to nieco tańsza będzie powietrzna. No i fotowoltaika też by się przydała, to taka naturalna kolej rzeczy - teraz takie budynki o bardzo niskich rachunkach są bardzo modne i będą coraz bardziej popularne :)

Jeśli masz pytania odnośnie samej pompy - chętnie polecę którąś z naszej rodziny pomp ciepła Vitocal!

Ten ich udział to raczej w przyłączu, a nie w sieci. Kiedyś teżbyłem zainteresowany gazem i dowiedziałem się że koszt przyłącza jest zryczałtowany, ale dochodzi projekt instalacji, koszt geodety i ..... biorę pompę ciepła.

jaką pompę wybrałeś??

Ile metrów do ogrzania masz?? Masz policzone jaki będzie koszt ogrzewania??

Althermę 3 8 kW wziąłem na 130m2 ogrzewanych tylko podłogówką. 14 550kWh - całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie, 104kWh/m2*rok - to są pobieżne "obliczenia" z ciepłowłasiwe.pl, a licząc inaczej - 2,7 tony ekogroszku na sezon razy sprawność itd.

. Kalkulację dostałem dla G11 i zakłada ona koszt 2220 PLN przy zużyciu 3820kWh na ogrzewanie plus około 2000 KWh na cwu. Już teraz przeszedłem na G12W ....Co z tego wyjdzie zobaczymy.

Dzięki za odpowiedzi :D

Musiałam sobie wygooglać to i owo, bo nie siedzę jeszcze w temacie ;)

Na razie nie biorę pod uwagę samodzielnego montażu, bo póki co nie znam się na tym kompletnie. Ale nie zarzekam się, znając mnie, w miarę projektowania i budowania pewnie sobie temat zgłębię i jeśli nie jest to czarna magia, to czemu nie. A jak mój mąż zwęszy oszczędność, to już w ogóle ;)

Gazu płynnego, butli, zbiorników itd nie biorę pod uwagę w ogóle. Tak samo jak paliw stałych jakichkolwiek, bo u nas nie będzie wolno.

Chcę postawić dom rozsądnie - nie najtańszym kosztem, ale też nie za miliony, bo nie będę mieć tyle (po kunie działki mamy jeszcze trochę gotówki na początek, dalej trzeba będzie dobrać z banku, ale już wiem że kredytu mieszkaniowego na budowę nam nie dadzą bo działka jest częściowo usługowa. Zostaje pożyczka hipoteczna, która jest na gorszych warunkach).

Damy radę spokojnie, ale bardzo chętnie rozważę wszelkie rozwiązania etapowe - typu teraz coś taniego byle zamieszkać, a za dwa lata jak znowu nam urośnie kupka na koncie - wersja ostateczna.

Witam,

Najlepszym rozwiązaniem dla Pani budynku będzie zastosowanie powietrznej pompy ciepła, która jest obecnie najlepszą alternatywą w przypadku braku możliwości podłączenia się do sieci gazowej. Takie rozwiązanie jest również znacznie tańsze od zastosowania gruntowej pompy ciepła, poprzez brak wykonania kolektora gruntowego. Jeżeli jest Pani zainteresowana wyborem powietrznej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Junkers - Bosch z rodziny Bosch Compress. Nasze gruntowe pompy ciepła, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat.

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

Piszę tutaj, bo gaz/kominek i inne urządzenia wymagające kominów z osobistych względów odrzucam :)

Dostałem właśnie OZC. Wynik :

Projektowe obciążenie cieplne budynku HL - 3229 W

Obciąż. cieplne / ogrz. pow. budynku Aogrz,bud 106 m² HL / Aogrz,bud - 30,5 W/m2

Teraz pozostaje odszukanie kompromisu pomiędzy ceną zakupu/utrzymania/kosztami energii na CO i CWU.

"Pikuś" :eek:

Merytoryczne pomysły mile widziane :)

Edytowane przez Pytajnick

• 4 weeks później...

Witam,

Jeżeli nie chce Pan korzystać z ogrzewania gazowego i stałopalnego które wymagają budowy kominów spalinowych, polecam zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła do ogrzewania budynku. Jest to jedno z najbardziej opłacalnych rozwiązań ogrzewania budynku pod kątem rocznych kosztów ogrzewania, które jest jednocześnie ekologiczne oraz bezobsługowe. W porównaniu do obsługi kotła na paliwa stałe, nie będzie wymagana praca przy dostarczaniu paliwa do kotła oraz przy jego czyszczeniu.

Podane przez Pana obciążenie cieplne budynku znacznie ułatwi dobór odpowiedniej pompy ciepła.

W sprawie doboru zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers - Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia oraz wykonają instalację. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie pomp ciepła z rodziny Bosch Compress: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam

Konsultant Junkers - Bosch