Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

120m2 w płytce 120x20 pierwsze układanie ... będą jaja.

DarekS4

Recommended Posts

Cześć. Na etapie całego przebudowania domu konstrukcji dociepleń instalacji wylewek dociepleń kominka gładzi tynków itp przychodzi czas na płytki.

Wszystko w domu robię sam. Miałem kilku płytkarzy w domu każdy podejmie się pracy. Nigdy nie kładłem płytek. Jest kilka miejsc w których coś trzeba przed nimi poprawić. Kusi mnie żeby spróbować samemu zrobić i to. jest tego 70m2 otwartej powierzchni + korytarze klatka i schody co daje w sumie 125m2.

Nie potrzebuję wskazówek jak przygotować itp ale porady czy jako gość który ogarnia wiele i nie boi się roboty spiąć dupę rozrysować sobie to i jechać z tematem. Kilka ładnych tysięcy w kieszeni na dalsze prace zostanie.

Jedyne czego się boję to to że płytki w tym wymiarze są lekkim bananem i boję się że klej mi ich nie naprostuje...

Będę wdzięczny za parę uczciwych słów.

Klej płytek nie naprostuje. To urban legend.

Zapomnij też o systemach poziomowania płytek. Tu trzeba z wyczuciem wypośrodkować krzywiznę - róg trochę niżej, w 1/3 gdzieś się zrówna, środek odrobinę wyżej od sąsiednich płytek.

Każdą płytkę oglądai przed położeniem - te bardziej krzywe odkładaj na docinki i miejsca mniej uczęszczane, te proste kładź w miejscach najbardziej widocznych i uczęszczanych.

Tak długie płytki da się wyrównać na kleju tylko potrzebne jest doświadczenie. Widzę jak często inwestorzy sami kładą sobie płytki i przeważnie odbiega to od ideału popełniają proste błędy których można było uniknąć .A jeśli kładziesz płytki za 150 zł za m2 a chcesz oszczedzić 50 zł za usługę fachowca to może się to zemścić.

Tak długie płytki da się wyrównać na kleju tylko potrzebne jest doświadczenie. Widzę jak często inwestorzy sami kładą sobie płytki i przeważnie odbiega to od ideału popełniają proste błędy których można było uniknąć .A jeśli kładziesz płytki za 150 zł za m2 a chcesz oszczedzić 50 zł za usługę fachowca to może się to zemścić.

O masz... to ja proszę o krótką instrukcję jak wyrównać takie płytki kładzione w karo przesunięte na środek lub na 1/3, bo mi jakoś trudno kiedy inwestor kupi bananki ,gdzie środek jest wyżej o 1mm (a czasami i więcej) od krawędzi.