lekcio 06.01.2020 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Bzdura, nie wiesz o czym piszesz. Możliwe, nie jestem specjalistą w tym temacie. Oczep czyli belka na górze sciany? No to opiera sie na łątkach a belki poziome, sumiki, sa wsuwane między łątki. To wszystko się moim zdaniem zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Możliwe, nie jestem specjalistą w tym temacie. Oczep czyli belka na górze sciany? No to opiera sie na łątkach a belki poziome, sumiki, sa wsuwane między łątki. To wszystko się moim zdaniem zgadza. Oczep czyli belka nośna biegnąca wokół domu (tak na górze ściany) wsparta na łątkach czyli pionowych belkach i to jest konstrukcja nośna a reszta to wypełnienie czyli sumiki. Na fotce popatrz gdzie te pionowe się zaczynają a gdzie kończą do tego spójrz na narożniki domu co tam jest nośne? Drewno składane jako belki w poziomie zupełnie inaczej schnie a tym samym pracuje niż belki w pionie i nie można sobie tak dowolnie tym manewrować. Konstrukcja domu drewnianego w całości powinna być jednolita albo będą problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.01.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Możliwe, nie jestem specjalistą w tym temacie. Oczep czyli belka na górze sciany? No to opiera sie na łątkach a belki poziome, sumiki, sa wsuwane między łątki. To wszystko się moim zdaniem zgadza. Tylko ,że u Ciebie jak widać na fotkach jest inaczej ! U Ciebie na rogach domu nie ma łątek i sumiki nie są w nie wsunięte . Ty masz belki (sumiki) złączone na sztywno ( na zamek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.01.2020 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tylko ,że u Ciebie jak widać na fotkach jest inaczej ! U Ciebie na rogach domu nie ma łątek i sumiki nie są w nie wsunięte . Ty masz belki (sumiki) złączone na sztywno ( na zamek ) Tak, zgadza się. W czym to przeszkadza, mogą być z tego powodu jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.01.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Oczep czyli belka nośna biegnąca wokół domu (tak na górze ściany) wsparta na łątkach czyli pionowych belkach i to jest konstrukcja nośna a reszta to wypełnienie czyli sumiki. Na fotce popatrz gdzie te pionowe się zaczynają a gdzie kończą do tego spójrz na narożniki domu co tam jest nośne? Drewno składane jako belki w poziomie zupełnie inaczej schnie a tym samym pracuje niż belki w pionie i nie można sobie tak dowolnie tym manewrować. Konstrukcja domu drewnianego w całości powinna być jednolita albo będą problemy. Przy przenoszeniu tego domu musiałem go trochę podnieść dlatego jak widać na zdjęciu dołożyłem dębowy dystans-podwalinę. Z tego powodu łątki nie zaczynają się w tym elemencie tylko wyżej. Co do tego drewna to już raczej wyschło, dom stał w innym miejscu ok 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Przy przenoszeniu tego domu musiałem go trochę podnieść dlatego jak widać na zdjęciu dołożyłem dębowy dystans-podwalinę. Z tego powodu łątki nie zaczynają się w tym elemencie tylko wyżej. Co do tego drewna to już raczej wyschło, dom stał w innym miejscu ok 10 lat. A Ty swoje, jeszcze raz nie jest to konstrukcja sumikowo-łątkowa i tyle, oczywiście możesz pozostać se swoją niewiedzą i uporem co nie zmienia faktów. Wyschło wyschło to zobaczymy po pewnym czasie, A tutaj link do wiadomości choć to pewnie niewiele da https://pl.wikipedia.org/wiki/Konstrukcja_sumikowo-%C5%82%C4%85tkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts