walent 07.06.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Witam, tak jak w temacie, fundament mam ocieplony xps-em do którego przylega folia kubełkowa, w planach będzie opaska z kostki, więc cokół będzie prawie zlicowany z kostką (parę cm szczeliny będzie). Pytanie jak połączyć pierwszą warstwę styropianu z tymże xps-em. Jak to robiliście u siebie? Poniżej zdjęcia dla zobrazowania tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Oczyścić i przykleić klejem do XPS np :EOS-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Oczyścić i przykleić klejem do XPS np :EOS-em. Oczyscic masz na myśli, miotełka szpachelka i zdrapywanie syfu, czy są jakieś specjalne preparaty do usuwanie zabrudzonego xps np błotem itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Oczywiście mechanicznie "miotełka szpachelka i zdrapywanie syfu" . Nikt z tego "jeść" nie będzie przed przyklejeniem można zwilżyć jeszcze wodą - np obmieść mokrą miotełką lub pędzlem - będzie większa przyczepność Edytowane 7 Czerwca 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 ok, a pytanie jeszcze bo bede ocieplał 15cm, a na jednej scianie xps z fundamentem ma włąsnie 15 cm, (niestety zauwazylem to juz po kupnie styropianu) wiec jak przyłoze sytyro to sie zlicuje z xps do tego klej to bedzie jakies 1cm wystawał kapinos poza xps ( bede stosował listwy z okapnikiem zamiast startowych) bedzie to ok, czy inne rozwiazanie widzisz? Njlepiej by było tam 20 cm styro dac no ale juz kupilem 15 i wymienic juz nie moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Będzie dobrze, to wyraźne podcięcie stosuje się lub nie( nie wszystkim to odpowiada) ale oba sposoby to nie błąd tylko estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Będzie dobrze, to wyraźne podcięcie stosuje się lub nie( nie wszystkim to odpowiada) ale oba sposoby to nie błąd tylko estetyka. Ok, kolejne temat Okna mam zlicowanie z murem, ile styropianem wejść na ramę okna? Będę tez stosował listwy dylatacyjne przyokienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Ok, kolejne temat Okna mam zlicowanie z murem, ile styropianem wejść na ramę okna? Będę tez stosował listwy dylatacyjne przyokienne. Ogólnie od 3 do 5 cm. W zależności od jakości zastosowanych okien i od sposobu ich montażu. Jednak obecnie okna maja ramki dość dobrze izolowane, dlatego też wejście na tą część okna w w/w rozmiarze spełni swoje zadanie i będzie estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Ogólnie od 3 do 5 cm. W zależności od jakości zastosowanych okien i od sposobu ich montażu. Jednak obecnie okna maja ramki dość dobrze izolowane, dlatego też wejście na tą część okna w w/w rozmiarze spełni swoje zadanie i będzie estetyczne. Dzięki za szybkie i fachowe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Dzięki za szybkie i fachowe odpowiedziTemat parapety, czy wpuszczać w styropian czy nie? (będą z blachy) Kiedy montaż przed styropianem (mam ciepłe parapety) czy po styropianie, siatce i kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Temat parapety, czy wpuszczać w styropian czy nie? (będą z blachy) Kiedy montaż przed styropianem (mam ciepłe parapety) czy po styropianie, siatce i kleju? Wg mnie: wpuszczać w styropian i pod okno, jest specjalny rowek w ramie okna - wyjdzie estetycznie i dobrze. W styropian po obu stronach 2-3 cm (nic nie będzie pękać czy się brudzić jak co nie którzy twierdza),żadnych plastikowych wykończeń czy ramek. Dobrze wygięty parapet i osadzony jest estetyczny przez lata. Parapety osadzać po styropianie przed siatka i klejem (obróbka i montaż parapetu równoczesna z ociepleniem) Gdy przyjdzie tynk elementy te estetycznie się wykańcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Wg mnie: wpuszczać w styropian i pod okno, jest specjalny rowek w ramie okna - wyjdzie estetycznie i dobrze. W styropian po obu stronach 2-3 cm (nic nie będzie pękać czy się brudzić jak co nie którzy twierdza),żadnych plastikowych wykończeń czy ramek. Dobrze wygięty parapet i osadzony jest estetyczny przez lata. Parapety osadzać po styropianie przed siatka i klejem (obróbka i montaż parapetu równoczesna z ociepleniem) Gdy przyjdzie tynk elementy te estetycznie się wykańcza. oki, temat jeszcze taki:) Jak daleko dojść styropianem do membrany, maksymalnie ile się da czy zostawić jakąś szczelinę, (skosy mam lane i ocieplone 20 cm styropianem) frezować styropian do skosu czy nie trzeba? Ostatnią warstwę styropianu będę musiał dać pionowo (80 cm) bo jak dam poziomo to się licuje z murłatą, i kolejną warstwę styropianu musiałbym mocować od murłaty do membrany (30 cm), a tak jak dam w pionie, to już do murłaty nie muszę przytwierdzać bo 50 cm będzie na kleju dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Chętnie bym napisał ale dam linka https://receptynadom.pl/poprawnie-ocieplic-murlate-styropianem/- tak jest najlepiej miejsce połączenia z murłatą najlepiej skleić pianką . Dużo pisania abym dobrze wyjaśnił i aby nie było zbyt dużo pytań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Chętnie bym napisał ale dam linka https://receptynadom.pl/poprawnie-ocieplic-murlate-styropianem/- tak jest najlepiej miejsce połączenia z murłatą najlepiej skleić pianką . Dużo pisania abym dobrze wyjaśnił i aby nie było zbyt dużo pytań Pozdrawiam Dzięki za wszelkie informacje, będe je wdrażał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 07.06.2019 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 W poniedziałek zacznę przygodę z ociepleniem, pewnie po drodze wyjdzie jeszcze kilka tematów i problemów , wiec będę się nimi tutaj dzielił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 10.06.2019 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 Robiłem test przyczepności styropianu, no i wczoraj minęły 3 doby, i przy zrywaniu styropianu, klej został na ścianie ( porotherm) a styro odczepił się od kleju. Tj dobry wynik? Bo np na filmikach styropian się łamał i nie odchodził od kleju, a mi odszedł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.06.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 No to pewnie zły wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 13.06.2019 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 No to pewnie zły wynik. Test powtarzam, bo z nieuwagi robiłem na styropianie DACH/PODŁOGA a nie FASADA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 13.06.2019 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) A co w przypadku takim jak u mnie, przy obróbce okna, krawędzie otworów okna, pokrywają mi się z krawędziami płyt izolacyjnych nie wychodzi mi ta eLka (pistolet). U mnie teraz wyjdzie tak że kolejna warstwa styropianu licuje się z dolną poziomą krawędzią okna, w innym przypadku tak samo mam że mi się licuje z górną poziomą krawędzią okna. Czyżbym musiał całą warstwę przycinać, żeby się nie licowała z oknem??? A może wystarczy dodatkowe zbrojenie siatką, na rogach okna, przyklejając pasy pod kątem 45 st. o wymiarach 20/35? Edytowane 13 Czerwca 2019 przez walent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts