Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć pierwszą warstwę styropianu z xps-em na fundamencie

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie, fundament mam ocieplony xps-em do którego przylega folia kubełkowa, w planach będzie opaska z kostki, więc cokół będzie prawie zlicowany z kostką (parę cm szczeliny będzie). Pytanie jak połączyć pierwszą warstwę styropianu z tymże xps-em. Jak to robiliście u siebie? Poniżej zdjęcia dla zobrazowania tematu.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Oczywiście mechanicznie "miotełka szpachelka i zdrapywanie syfu" .:cool:

Nikt z tego "jeść" nie będzie przed przyklejeniem można zwilżyć jeszcze wodą - np obmieść mokrą miotełką lub pędzlem - będzie większa przyczepność

Edytowane przez CityMatic

ok, a pytanie jeszcze bo bede ocieplał 15cm, a na jednej scianie xps z fundamentem ma włąsnie 15 cm, (niestety zauwazylem to juz po kupnie styropianu) wiec jak przyłoze sytyro to sie zlicuje z xps do tego klej to bedzie jakies 1cm wystawał kapinos poza xps ( bede stosował listwy z okapnikiem zamiast startowych) bedzie to ok, czy inne rozwiazanie widzisz? Njlepiej by było tam 20 cm styro dac no ale juz kupilem 15 i wymienic juz nie moge

Ok, kolejne temat

Okna mam zlicowanie z murem, ile styropianem wejść na ramę okna? Będę tez stosował listwy dylatacyjne przyokienne.

Ogólnie od 3 do 5 cm. W zależności od jakości zastosowanych okien i od sposobu ich montażu.

Jednak obecnie okna maja ramki dość dobrze izolowane, dlatego też wejście na tą część okna w w/w rozmiarze spełni swoje zadanie i będzie estetyczne.

Ogólnie od 3 do 5 cm. W zależności od jakości zastosowanych okien i od sposobu ich montażu.

Jednak obecnie okna maja ramki dość dobrze izolowane, dlatego też wejście na tą część okna w w/w rozmiarze spełni swoje zadanie i będzie estetyczne.

Dzięki za szybkie i fachowe odpowiedzi

Temat parapety, czy wpuszczać w styropian czy nie? (będą z blachy) Kiedy montaż przed styropianem (mam ciepłe parapety) czy po styropianie, siatce i kleju?

Wg mnie: wpuszczać w styropian i pod okno, jest specjalny rowek w ramie okna - wyjdzie estetycznie i dobrze. W styropian po obu stronach 2-3 cm (nic nie będzie pękać czy się brudzić jak co nie którzy twierdza),żadnych plastikowych wykończeń czy ramek.

Dobrze wygięty parapet i osadzony jest estetyczny przez lata.

Parapety osadzać po styropianie przed siatka i klejem (obróbka i montaż parapetu równoczesna z ociepleniem) Gdy przyjdzie tynk elementy te estetycznie się wykańcza.

Wg mnie: wpuszczać w styropian i pod okno, jest specjalny rowek w ramie okna - wyjdzie estetycznie i dobrze. W styropian po obu stronach 2-3 cm (nic nie będzie pękać czy się brudzić jak co nie którzy twierdza),żadnych plastikowych wykończeń czy ramek.

Dobrze wygięty parapet i osadzony jest estetyczny przez lata.

Parapety osadzać po styropianie przed siatka i klejem (obróbka i montaż parapetu równoczesna z ociepleniem) Gdy przyjdzie tynk elementy te estetycznie się wykańcza.

oki, temat jeszcze taki:)

Jak daleko dojść styropianem do membrany, maksymalnie ile się da czy zostawić jakąś szczelinę, (skosy mam lane i ocieplone 20 cm styropianem) frezować styropian do skosu czy nie trzeba? Ostatnią warstwę styropianu będę musiał dać pionowo (80 cm) bo jak dam poziomo to się licuje z murłatą, i kolejną warstwę styropianu musiałbym mocować od murłaty do membrany (30 cm), a tak jak dam w pionie, to już do murłaty nie muszę przytwierdzać bo 50 cm będzie na kleju dobrze myślę?

murłata.jpg

Chętnie bym napisał :) ale dam linka https://receptynadom.pl/poprawnie-ocieplic-murlate-styropianem/- tak jest najlepiej miejsce połączenia z murłatą najlepiej skleić pianką .

Dużo pisania abym dobrze wyjaśnił i aby nie było zbyt dużo pytań :)

Pozdrawiam

Chętnie bym napisał :) ale dam linka https://receptynadom.pl/poprawnie-ocieplic-murlate-styropianem/- tak jest najlepiej miejsce połączenia z murłatą najlepiej skleić pianką .

Dużo pisania abym dobrze wyjaśnił i aby nie było zbyt dużo pytań :)

Pozdrawiam

Dzięki za wszelkie informacje, będe je wdrażał

A co w przypadku takim jak u mnie, przy obróbce okna, krawędzie otworów okna, pokrywają mi się z krawędziami płyt izolacyjnych nie wychodzi mi ta eLka (pistolet). U mnie teraz wyjdzie tak że kolejna warstwa styropianu licuje się z dolną poziomą krawędzią okna, w innym przypadku tak samo mam że mi się licuje z górną poziomą krawędzią okna. Czyżbym musiał całą warstwę przycinać, żeby się nie licowała z oknem??? A może wystarczy dodatkowe zbrojenie siatką, na rogach okna, przyklejając pasy pod kątem 45 st. o wymiarach 20/35? Edytowane przez walent