LadyHelena 07.06.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Witam, chcę zakupić gospodarstwo rolne 3 ha z budynkami. Mam uprawnienia rolnicze.Obecny właściciel 20 lat temu kupił tę działkę ze spadkobiercami. 2/12 tej działki już wtedy należało do małżeństwa / spadkobierców poprzedniego właściciela/ ale już wtedy nie było kontaktu z tymi ludźmi.Dziś małżeństwo to nie żyje, ale dziedziczy po nim trójka dzieci, z których jedno mieszka w Polsce a dwoje za granicą.Pytanie brzmi czy jest szansa na rozwiązanie tej sprawy, tak, abym w przyszłości mogła swobodnie sprzedać część działki? Czy może powinnam zapomnieć o tej działce?Nadmienię tylko, że chciałabym w istniejącym na działce budynku, prowadzić działalność gospodarczą i znów pojawia się pytanie czy mogę to zrobić bez zgody współwłaścicieli?Pozdrawiam serdecznieHelen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.06.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 musisz znieść współwłasność i tylko tyle albo aż tyle. wcześniej musisz ustalić wszystkich współwłaścicieli(orzeczenia sądów o nabyciu spadku lub aktualne wpisy w KW), dane i adresy. Wszyscy współwłaściciele muszą żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.06.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Spłacisz wszystkich spadkobierców, to bedziesz rozporządzać własnością, wyłączną swoją własnością. Oczywiście spadkobiercy zwietrzą pieniądz i powołując się na unikatową wartość sentymentalną tudzież pamięć ojców, dziadów itd. za "swoje" kilka procent będą chcieli od ciebie krocie. Moim skromnym zdaniem bujanie się za spadkobiercami a może i spadkobiercami spadkobierców, może być długotrwałe i wątpliwie opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.06.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Moim skromnym zdaniem bujanie się za spadkobiercami a może i spadkobiercami spadkobierców, może być długotrwałe i wątpliwie opłacalne.zgadza się, ja już walczę ponad 30 lat o zniesienie współwłasności, zawsze coś, a najgorsze jak ktoś umrze międzyczasie. To ja muszę wskazać spadkobierców. właśnie jedna sprawę spadkową toczę od 2012 roku, bo musze wskazać spadkobierców. W tym kraju to jest pooyebane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.06.2019 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Jeśli część bandy spadkobierców przebywa za granicą zmieniając miejsca pobytu, to zabawa jest jeszcze lepsza . Welcome to Hell! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LadyHelena 08.06.2019 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślałam,ze po 30 latach udałoby się przejąć tę działkę przez zasiedzenie, ale widzę że wcześniej czy później i tak będę zmuszona znaleźć współwłaścicieli. Powinnam zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.06.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Jeśli część bandy spadkobierców przebywa za granicą zmieniając miejsca pobytu, to zabawa jest jeszcze lepsza . Welcome to Hell!no własnie ja to przechodzę i dodatkowo oprócz tej zagranicy to jeszcze tam umierają. Przesrane. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślałam,ze po 30 latach udałoby się przejąć tę działkę przez zasiedzenie, ale widzę że wcześniej czy później i tak będę zmuszona znaleźć współwłaścicieli. Powinnam zrezygnować. po 30 latach mozesz próbować zasiedzenia, ale musisz to udokumentować(opłaty, świadkowie itp.) i modlic się aby żaden współwłasciciel i lub jego spadkobierca nie pojawił się na sprawie/sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts