Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

chcę zakupić gospodarstwo rolne 3 ha z budynkami. Mam uprawnienia rolnicze.

Obecny właściciel 20 lat temu kupił tę działkę ze spadkobiercami.

2/12 tej działki już wtedy należało do małżeństwa / spadkobierców poprzedniego właściciela/ ale już wtedy nie było kontaktu z tymi ludźmi.

Dziś małżeństwo to nie żyje, ale dziedziczy po nim trójka dzieci, z których jedno mieszka w Polsce a dwoje za granicą.

Pytanie brzmi czy jest szansa na rozwiązanie tej sprawy, tak, abym w przyszłości mogła swobodnie sprzedać część działki? Czy może powinnam zapomnieć o tej działce?

Nadmienię tylko, że chciałabym w istniejącym na działce budynku, prowadzić działalność gospodarczą i znów pojawia się pytanie czy mogę to zrobić bez zgody współwłaścicieli?

Pozdrawiam serdecznie

Helen

musisz znieść współwłasność i tylko tyle albo aż tyle. wcześniej musisz ustalić wszystkich współwłaścicieli(orzeczenia sądów o nabyciu spadku lub aktualne wpisy w KW), dane i adresy. Wszyscy współwłaściciele muszą żyć.
Spłacisz wszystkich spadkobierców, to bedziesz rozporządzać własnością, wyłączną swoją własnością. Oczywiście spadkobiercy zwietrzą pieniądz i powołując się na unikatową wartość sentymentalną tudzież pamięć ojców, dziadów itd. za "swoje" kilka procent będą chcieli od ciebie krocie. Moim skromnym zdaniem bujanie się za spadkobiercami a może i spadkobiercami spadkobierców, może być długotrwałe i wątpliwie opłacalne.
Moim skromnym zdaniem bujanie się za spadkobiercami a może i spadkobiercami spadkobierców, może być długotrwałe i wątpliwie opłacalne.
zgadza się, ja już walczę ponad 30 lat o zniesienie współwłasności, zawsze coś, a najgorsze jak ktoś umrze międzyczasie. To ja muszę wskazać spadkobierców. właśnie jedna sprawę spadkową toczę od 2012 roku, bo musze wskazać spadkobierców. W tym kraju to jest pooyebane.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślałam,ze po 30 latach udałoby się przejąć tę działkę przez zasiedzenie, ale widzę że wcześniej czy później i tak będę zmuszona znaleźć współwłaścicieli. Powinnam zrezygnować.
Jeśli część bandy spadkobierców przebywa za granicą zmieniając miejsca pobytu, to zabawa jest jeszcze lepsza :mad:.

Welcome to Hell!

no własnie ja to przechodzę i dodatkowo oprócz tej zagranicy to jeszcze tam umierają. Przesrane.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślałam,ze po 30 latach udałoby się przejąć tę działkę przez zasiedzenie, ale widzę że wcześniej czy później i tak będę zmuszona znaleźć współwłaścicieli. Powinnam zrezygnować.

po 30 latach mozesz próbować zasiedzenia, ale musisz to udokumentować(opłaty, świadkowie itp.) i modlic się aby żaden współwłasciciel i lub jego spadkobierca nie pojawił się na sprawie/sprawach.