Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie w porotherm, wiertło koronkowe jaki typ

Recommended Posts

Zabieram się wkrótce za wiercenie w porotherm otworów na puszki, proszę o info jaki typ wiertła koronowego jest stosowny przez praktyków. Sam ogarniam swój domek, nie potrzebuję profesjonalnego zestawu. No i jakim wiertłem wykonać otwór prowadzący.

#wiertło koronkowe co wybrać?

1.1 nasypem węglika wolframu, np. Dedra DED1520/83

1.2 diamentowa koronka 82 mm/75 mm / beton np. Dedra H1231

# otwory prowadzące?

2.1 wiertło wielozadaniowe Bosch CYL-9 Multi Construction, rzekomo idealne do porotheru

2.2 klasyczne wiertło do betonu, praca z udarem. No otwór wyjdzie poszerzony, Ale tempo wiercenia jest zabójcze,

Jeśli mogę zaproponować to Dedra DED1520/83 z nasypem. Wiertło prowadzące jest bez większego znaczenia bo i tak otwór prowadzący będzie tylko chwilowy i koronka wytnie go razem z pozostałą częścią materiału wewnątrz.

Ogólnie do tego typu materiału zastosuj wiertło z krzyżową widią

images.jpg

, a wiertarka bez udaru szybkoobrotowa, a więc II biegową.

Pozdrawiam

ps. widziałem też "szaleńców" co "trzaskali" to zwykłą koronką na sds i udarem, a potem puszki montowali pianką montażową .

W przypadku jak w poradzie wyjdą Ci otwory na tyle pasowne, że puszki będą unieruchomione bez zbędnych "lepiszczy".

Można oczywiście również tak

https://www.youtube.com/watch?v=GoluQi_50_s&feature=c4-overview&list=UUpbBsYr2vngkhq6tNWZK0bA

Edytowane przez CityMatic

Dziękuję za informacje,

po dalszym studiowaniu tematu jednak decyduje się na:

Dedra H1231 Diamentowa koronka 82 mm/75 mm

Bosch CYL-9 Multi Construction

diamentowa koronka radzi sobie OK na filmach instruktażowych. Jak się nie sprawdzi to zmienię zgodnie z powyższą rada.

wspomniane wiertło, jeśli faktycznie ładnie wgryzie się, zapewni precyzyjne wykonywanie otworów na baterie gniazdek (np. 4 obok siebie)

Nie chcę być niewdzięcznikiem, ale decydują posiadane wiertarki;

mam jednobiegową wiertarkę Makita HR2630 i drugą to Bosch, powiedzmy klasyczny

Zdam relacje jak to będzie działało.

• 4 weeks później...

zrobiłem na tą chwilę pierwszy otwór,

koronka Dedra wchodzi w porotherm bez problemu i elegancko, jak Papa Smerf do domu Smerfetki.

Otwór prowadzący można zrobić czymkolwiek na minimalną głębokość, 10-20 mm. Tylko po to aby wiertło koronkowe wgryzło się odrobinę, następnie trzeba usunąć wiertło prowadzące bo przeszkadza w dalszym wierceniu.

Zatem koronka diamentowa sprawdza się jak należy do porothermu.

• 3 weeks później...

Makita HR2630 wystarcza podobno na zrobienie domku, ja taką mam i polecam. wierci, kuje, wierci z udarem.

Nie używałem wiertarek Bosch takiej klasy jak wymieniona Makita, no ale wiertarka to wiertarka.

82 mm pozwala łatwo doprowadzić kable, tak mi się wydaje. 10 lat temu miałem mniejszą koronkę i umordowałem się skuwając przy puszcze miejsce na doprowadzenie kabla. W porothermie nie można już kuć, bo się robią ogromne zniszczenia. Zatem ja idę w większy otwór, wygodne przy montażu kabla. Liczę się z koniecznością wypełnienia powstałej dylatacji puszka-ściana.