v1ncent 07.06.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Zabieram się wkrótce za wiercenie w porotherm otworów na puszki, proszę o info jaki typ wiertła koronowego jest stosowny przez praktyków. Sam ogarniam swój domek, nie potrzebuję profesjonalnego zestawu. No i jakim wiertłem wykonać otwór prowadzący. #wiertło koronkowe co wybrać?1.1 nasypem węglika wolframu, np. Dedra DED1520/831.2 diamentowa koronka 82 mm/75 mm / beton np. Dedra H1231 # otwory prowadzące?2.1 wiertło wielozadaniowe Bosch CYL-9 Multi Construction, rzekomo idealne do porotheru2.2 klasyczne wiertło do betonu, praca z udarem. No otwór wyjdzie poszerzony, Ale tempo wiercenia jest zabójcze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.06.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Jakim nie zrobisz, i tak musisz osadzić puszki oraz wprowadzić do nich odpowiednio przewody, żeby ogarnąć tę robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Jeśli mogę zaproponować to Dedra DED1520/83 z nasypem. Wiertło prowadzące jest bez większego znaczenia bo i tak otwór prowadzący będzie tylko chwilowy i koronka wytnie go razem z pozostałą częścią materiału wewnątrz. Ogólnie do tego typu materiału zastosuj wiertło z krzyżową widią , a wiertarka bez udaru szybkoobrotowa, a więc II biegową. Pozdrawiam ps. widziałem też "szaleńców" co "trzaskali" to zwykłą koronką na sds i udarem, a potem puszki montowali pianką montażową . W przypadku jak w poradzie wyjdą Ci otwory na tyle pasowne, że puszki będą unieruchomione bez zbędnych "lepiszczy". Można oczywiście również tak https://www.youtube.com/watch?v=GoluQi_50_s&feature=c4-overview&list=UUpbBsYr2vngkhq6tNWZK0bA Edytowane 7 Czerwca 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.06.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 W przypadku jak w poradzie wyjdą Ci otwory na tyle pasowne, że puszki będą unieruchomione bez zbędnych "lepiszczy". Ta i potem wyrywane razem z wtyczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.06.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Ta i potem wyrywane razem z wtyczką Nie o tym myślałem - ok można tak pomyśleć jak tak napisałem . Dla tynkarza. mam przynajmniej taką nadzieję, że tynkarz obsadzi puszkę ale to jest zawsze ten sam problem i marzenie elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v1ncent 09.06.2019 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Dziękuję za informacje, po dalszym studiowaniu tematu jednak decyduje się na:Dedra H1231 Diamentowa koronka 82 mm/75 mmBosch CYL-9 Multi Construction diamentowa koronka radzi sobie OK na filmach instruktażowych. Jak się nie sprawdzi to zmienię zgodnie z powyższą rada.wspomniane wiertło, jeśli faktycznie ładnie wgryzie się, zapewni precyzyjne wykonywanie otworów na baterie gniazdek (np. 4 obok siebie) Nie chcę być niewdzięcznikiem, ale decydują posiadane wiertarki; mam jednobiegową wiertarkę Makita HR2630 i drugą to Bosch, powiedzmy klasyczny Zdam relacje jak to będzie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v1ncent 07.07.2019 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 zrobiłem na tą chwilę pierwszy otwór, koronka Dedra wchodzi w porotherm bez problemu i elegancko, jak Papa Smerf do domu Smerfetki.Otwór prowadzący można zrobić czymkolwiek na minimalną głębokość, 10-20 mm. Tylko po to aby wiertło koronkowe wgryzło się odrobinę, następnie trzeba usunąć wiertło prowadzące bo przeszkadza w dalszym wierceniu. Zatem koronka diamentowa sprawdza się jak należy do porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 08.07.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 @ v1ncent Który sprzęt lepiej się sprawdza do robienia otworów diamentową koronką: młotowiertarka Makita HR2630 czy wiertarka Bosch ? Czy otwór pod puszki o średnicy 82 mm jest optymalny ? (Czy nie jest za duży ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v1ncent 25.07.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Makita HR2630 wystarcza podobno na zrobienie domku, ja taką mam i polecam. wierci, kuje, wierci z udarem.Nie używałem wiertarek Bosch takiej klasy jak wymieniona Makita, no ale wiertarka to wiertarka. 82 mm pozwala łatwo doprowadzić kable, tak mi się wydaje. 10 lat temu miałem mniejszą koronkę i umordowałem się skuwając przy puszcze miejsce na doprowadzenie kabla. W porothermie nie można już kuć, bo się robią ogromne zniszczenia. Zatem ja idę w większy otwór, wygodne przy montażu kabla. Liczę się z koniecznością wypełnienia powstałej dylatacji puszka-ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts